Skocz do zawartości

Czy smarować aluminiową sztycę w aluminiowej ramie w nowym rowerze ?

bicykl848

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.06.2020 o 17:10, Zakręcony napisał:

Smarowałem różnymi cudownymi maścidłami i po jakimś czasie znowu zaczęło strzelać. Na sztycę nawinąłem impregnowany papier do pieczenia, skręciłem i po zawodach. Już rok spokoju 👍👍👍Może to nie po fachowemu ale działa. 

Pozdrawiam 

@Zakręcony, naprawdę nie wiem jak ci dziękować.

Próbowałem wszystkiego. Smarowałem specyfikami do tego stworzonymi: carbogrip, Shimano antiseize. Używałem magnezji w płynie. Rozkręciłem i skręciłem dwukrotnie cały napęd.

W końcu owinąłem kawałek papieru do pieczenia obustronnie silikonowanego. Koniec problemów 😀

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Hmm mam również ramę aluminiowa i kupiłem właśnie nowa sztyce aluminiowa. Poprzednio smarowałem pastą do carbonu. Miałem później problemybz wyjęciem. 
To teraz przy nowej sztycy wystarczy odtłuścić i niczym nie smarować? Szczerze to boję się użyć pasty do carbonu jeszcze raz..

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Sztyca zaczęła mi strzelać w rurze (alu-alu) po usunięciu pasty do carbonu którą nałożył poprzedni właściciel.
Czyściłem wielokrotnie papierem i szmatami i dokręcałem zacisk coraz mocniej ale z czasem było coraz gorzej.
Już kupiłem talk żeby spróbować sposobu podanego wyżej.
Wyczyściłem rurę dokładnie długą szczotką do butelek, to pomogło całkowicie wyeliminować trzaski.
Nie musiałem nakładać talku ani żadnej pasty, odpuściłem siłę zacisku, przy wadze 90kg.
Tak że czysta rura i sztyca i problem z głowy, pozdro 

Opublikowano

Ja używam shimano antiseize. Nie ma prob z opadająca sztycą nawet przy momentach skręcania obejmy na poziomie 2Nm. Nie ma prob z wyjęciem sztycy, halasami, sztyca nie rysuje się.