SnikerS Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 (edytowane) @Łukasz_P Ale to chyba o innym modelu mówimy, ty o wycofanym Fahrenheit Arctic, ja o serii Raptor. Cenowo z tego co widzę, to wychodzi około 2x drożej, pewnie nie są 2x lepsze, ale jakaś poprawa w komforcie powinna być zauważalna 😜 U mnie jak dotąd żadnego dyskomfortu w tych butach, a jak wszedłem w zimę na obiad do klimatyzowanej restauracji, to myślałem, że mi stopy wybuchną, tak gorącoo w nogi się zrobiło 😆 Ale jak pisałem wyżej, poniżej -5C nie schodziłem, no i widocznie nie jestem zmarźlakiem... e: warto dodać, że minusem tych butów jest dosyć śliska podeszwa, na lodzie łatwo się wywalić. Jak na zimowe buty, to mogliby się postarać o bardziej antypoślizgowy spód. Edytowane 21 Września 2019 przez SnikerS
Nemrod Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 Od 2 lat mam Northwave Celsius 2 GTX. Zdażało mi się jeździć w deszczu i topiącym się śniegu i nigdy mi nie przemokły. Najdłuższa trasa to 98 km przy temperaturze od -7 do -3 stopni. Dały radę ale i takco godzinę, półtorej robiłem sobie przerwę na rozchodzenie i kubek herbaty z termosu.
Łukasz_P Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 40 minut temu, SnikerS napisał: @Łukasz_P Ale to chyba o innym modelu mówimy, ty o wycofanym Fahrenheit Arctic, ja o serii Raptor. Cenowo z tego co widzę, to wychodzi około 2x drożej, pewnie nie są 2x lepsze, ale jakaś poprawa w komforcie powinna być zauważalna 😜 U mnie jak dotąd żadnego dyskomfortu w tych butach, a jak wszedłem w zimę na obiad do klimatyzowanej restauracji, to myślałem, że mi stopy wybuchną, tak gorącoo w nogi się zrobiło 😆 Ale jak pisałem wyżej, poniżej -5C nie schodziłem, no i widocznie nie jestem zmarźlakiem... e: warto dodać, że minusem tych butów jest dosyć śliska podeszwa, na lodzie łatwo się wywalić. Jak na zimowe buty, to mogliby się postarać o bardziej antypoślizgowy spód. Patrzysz zapewne na ostatnie ceny z zeszłego roku, które były mocno wyprzedażowe. Fahrenheit wszedł na rynek jakoś 2014-15 i kosztował wtedy w okolicach 800-1000 zł, tak jak teraz Raptory (chociaż na Dadelo są teraz za 700 zł, więc warto się zainteresować jak ktoś ma 42). But według deklaracji producenta powinien dawać komfort do -25 stopni wg niektórych źródeł, gdzie przy Raptorach podają -10. Ale dokładnie chodzi o to kto jak toleruje chłód. Mi stopy marzną bardzo szybko i teraz już przy +15 stopniach zakładam ochraniacze na letnie buty i letnią skarpetę.
SnikerS Opublikowano 21 Września 2019 Opublikowano 21 Września 2019 To chyba musieli mocno przestrzelić z tym -25, w nowszym modelu wydaje się, że bardziej realne te wartości. Choć oczywiście cyferki wyznaczone zapewne pod te osoby lepiej tolerujące chłód, zmarźlaki niech biorą odpowiednią poprawkę 😉
JaW Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 Dziękuję za opinie i wypowiedzi. Nadal nie wiem, co kupić, ale jestem blizej niż dalej Northwave Celsius 2 GTX - dobre opinie, czarne lub camo wyglądają dobrze, ale nigdzie nie mogę znaleźć dostepnego rozmiaru 46 Gaerne G Winter https://www.rosebikes.pl/gaerne-gwinter-gore-tex-mtb-shoes-753230?product_shape=black&article_size=46 - ładne, dobre opinie, dostępne u Rose. Podobnie jak Vaude Minaki: https://www.rosebikes.pl/vaude-minaki-mid-cpx-mtb-shoes-2656534?product_shape=black&article_size=46 które też bardzo mi się podobają i ludzie je chwalą... i w sumie jakoś najbardziej do mnie przemawiają. Szkoda jednak, że Celsiusy nie są dostępne w sklepach I jeszcze jedno. Biorąc rozmiar 45 miałbym w bucie centymetr wolnego miejsca przed dużym palcem. Boję się, że to za mało przy założeniu grubej skarpety merino i cienkiej termo. Dlatego rozważam numer 46, ale czy to nie będzie przesada, czy stopa będzie stabilna w takim bucie? Jak jest u Was?
SnikerS Opublikowano 22 Września 2019 Opublikowano 22 Września 2019 W lato jeżdżę 47 Shimano, a Northwave zimowe mam 46. Ale długości wkładki jest taka sama 30cm. I na tych wartościach bym się skupił i brał odpowiednio ile luzu masz w obecnych butach.
Rekomendowane odpowiedzi