Skocz do zawartości

Buty zimowe SPD

de Villars

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Antyszprycha napisał:

o motyla noga ! No co jak co ale tu ewidentnie milion razy bardziej kalkulują się buty zimowe :D 

Może tak :) Znajdziesz dobre buty zimowe z gore-texem za 200 pln?

O drugiej parze bloków i ustawianiu tego dziadostwa już nie wspominając, mordęga dla moich kolan. :)

Opublikowano
21 minut temu, Wertur napisał:

Znajdziesz dobre buty zimowe z gore-texem za 200 pln?

Buty kupujesz na wiele lat. Skarpety masz może na rok. Bardzo optymistycznie licząc.

• Lubię to! 1
Opublikowano
8 godzin temu, Wertur napisał:

Może tak :) Znajdziesz dobre buty zimowe z gore-texem za 200 pln?

O drugiej parze bloków i ustawianiu tego dziadostwa już nie wspominając, mordęga dla moich kolan. :)

Może nie za 200 ale za 300 już tak i tak jak pisze @Andrzej Sawicki buty masz na lata a skarpety nie sądzę, z każdym praniem wyglądają coraz gorzej :) No chyba, że zimą jezdzisz bardzo mało

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżdże w nich trzeci sezon. Fakt, że tylko zimą i max 2 razy w tygodniu.

I przede wszystkim nie mam zamiaru Was przekonywać, że to lepsze rozwiązanie. U mnie się sprawdza, zrobicie z tym co chcecie. :)

P.S. Poproszę te buty z gore za 300 zł, może Mikołaja namówię. :)

Edytowane przez Wertur
Opublikowano
1 godzinę temu, Wertur napisał:

Jeżdże w nich trzeci sezon. Fakt, że tylko zimą i max 2 razy w tygodniu.

I przede wszystkim nie mam zamiaru Was przekonywać, że to lepsze rozwiązanie. U mnie się sprawdza, zrobicie z tym co chcecie. :)

P.S. Poproszę te buty z gore za 300 zł, może Mikołaja namówię. :)

z czym ? co to gore ? 

Opublikowano

https://www.rosebikes.pl/odzież/buty-rowerowe mam nadzieję że link zadziała tym razem. Buty zimowe pod odpowiednią zakładką. Na dłuższe jazdy (powyżej 2 g, duża intensywność) polecam takie z membraną (goretex itd). Na buty letnie pomaga także odpowiedni "futerał" czyli ochraniacz, ale nie z neoprenu, ale np z goretexu, windstopperu (softshell). Dla wielbicieli śniegowych wypraw konieczne są buty z wysokim kołnierzem, warto poszukać też modeli z izolacją bloków MTB - to przez nie zimno "przechodzi" do wnętrza buta. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rosebikes napisał:

warto poszukać też modeli z izolacją bloków MTB - to przez nie zimno "przechodzi" do wnętrza buta. 

mógłbyś polecić jakiś model z taką izolacją? w opisach butów nigdzie oprócz chyba Northwave'ów (sealed cleat area) nie ma wzmianki o tym zdaje się jednym z ważniejszych aspekcie zimowych butów spd. Z góry dzięki!

Opublikowano

Taką izolację miały poprzednie modele marki VAUDE i sądzę, że MINAKI też jest tak skonstruowany, bo jest rozwinięciem poprzedniego modelu Thermatic. 

Opublikowano

Ja do swoich butów M089 dołożyłem cienkie wkładki termo z obuwniczego. Mają 4 warstwy w tym jedna z foli aluminiowej. Włożyłem je na oryginalne wkładki. Owszem jest trochę ciaśniej w bucie, ale nie ciągnie tak zimno od bloku. Razem ze skarpetkami Brubecka z merynosa i ochraniaczami na buty Rogelii Fiandrex dają mi komfort przy -4 stopniach( + wiatr) tak do 1.5h. Dłużej nie testowałem, bo to wystarczająco dla mnie na obecne wycieczki. Na pewno nie jest to tak jak w dedykowanym zimowym bucie, ale taniej jak ktoś nie planuje jeździć w duże mrozy.

Opublikowano

A co myślicie o wycięciu wkładek pod te zwykłe z kilku warstw koca ratunkowego?

Opublikowano

Takie wkładki są w Deichmann po 11,99 zł. Jest lepiej, ale cudów nie ma. No i but się kurczy mocno przy dwóch wkładkach. 

Opublikowano

Qrcze to macie pod górkę z tymi marznącymi stopami - ja mam zestaw taki:
https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mtb-m065-id_8324903.html
https://endurastore.pl/ochraniacze_na_buty_mt500_ii_2019,36,498.html

i jest mi w tym zestawie ciepło ( testowałem w temp: od -10stopni do -3stopni ) - niższej temp. nie miałem okazji, a w ponad -3stopnie muszę już bez ochraniaczy do jest w nich za ciepło

Może za wolno jeździcie ? :P

pozdr

Opublikowano
31 minut temu, Marek Karnecki napisał:

Może za wolno jeździcie ?

Mi też marzną stopy tai jakiś urok a jak przychodzi wieczór mam stopy gorące,przy szybszej jeździe będzie zimniej  😁

Opublikowano
33 minuty temu, piter614 napisał:

przy szybszej jeździe będzie zimniej  😁

wg mnie cieplej bo się człowiek coraz bardziej męczy :)  

Opublikowano

Więcej wiatru to zło. Najcieplej jest w ciężkim terenie w lesie.

Opublikowano

Od zmęczenia stopy się nie grzeją specjalnie. Za to wiatr/pęd mocniej schładza buty. 

Opublikowano (edytowane)

Celiusy są aktualnie chyba tylko w jednym sklepie w Łodzi po 649zł i tylko rozmiar 42.

I jest jeszcze 1 para Fahrenheit Arctic GTX po 369zł też 42 rozmiar. 

Edytowane przez Łukasz_P
Opublikowano

Widziałem na allegro ale nie szukałem dokładnie po internecie. Celsiusy wzbudziły we mnie zaufanie, wyglądają na ciepłe. Shimano z kolei wyglądają "lepiej" wizualnie ale sprawiają wrażenie mniej ocieplonych. Do jakich temperatur są one przeznaczone? 

Ewentualnie jakaś alternatywa do +/- 800 zl? Goretex jest tu chyba niezbędny.

Opublikowano

Od razu pytanie o te Fahrenheit’y. W opisie jest jak niżej, ale na zdjęcie patrząc tam chyba nie da się zamontować bloków pod SPD?

Compatible with MTB pedal systems, which use cleats with SPD standard (2-hole standard), for example: Shimano SPD

319FA745-D551-415B-8257-C8AE59F355D0.jpeg
Opublikowano

Wyraźnie piszą, że można zamontować SPD...