Skocz do zawartości

Kalkulator szprych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Jaki zaplot jest najbardziej popularny na trzy krzyże?

3-krzyże to najlepszy kompromis między sztywnością boczną i pionową. W szosowych stosuje się 2-krzyże a nawet słoneczka (przy hamulcach szczękowych). No i jeszcze mało popularne 4-krzyże.

Opublikowano

Do MTB tylko trzy krzyże, nie polecam eksperymentować z innymi zaplotami, chociaż spotkałem się z mieszanymi zaplotami w przednim kole do MTB, od strony tarczy były trzy krzyże a z drugiej strony zaplot radialny. Co innego w rowerach szosowych gdzie rozkład sił działających na koła jest trochę inny i obręcze stosowane w kolarstwie szosowym mają trochę inny profil bardziej stożkowy i jazda głównie odbywa się po linii prostej z małą ilością skrętów w przeciwieństwie do MTB.

Opublikowano

Spoko nie będę eksperymentów robił
Ale przyznam jestem z siebie zadowolony mój pierwszy przelot, teraz mogę oficjalnie powiedzieć że w rowerze robię wszytko sam

Opublikowano

Czy warto po takim zaplecenia podjechać do autoryzowanego serwisu by sprawdził tensometr em czy szprychy nie są zbyt mocno naciagniete?
Na pewno uzywszasz go w serwisie korzystasz z jakiejś tabeli naciegniecia szprych?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Oczywiście, że można, a nawet trzeba. 

Dla innych: co do kalkulatora sapima jest mały błąd w tłumaczeniu na polskiej wersji i zdarza się że odwróci szprychy lewo/prawo.
Radzę korzystać z wersji angielskiej.

Co do mieszanych zaplotów w przednim kole mtb: NIE!!
takie coś można robić tylko na spacjalnych piastach pod proste szprychy, ale żeby rower tak samo skręcał lewo/prawo potrzebna jest pancerna obręcz i mocny naciąg szprych. Ogólnie nie polecam.

Ilośc krzyży zależy od ilości szprych w kole. 4x tylko do 36 szprych, 3x 32 i 28, 2x 24 i mniej.

Opublikowano

Tak tylko odpisze że nigdzie nie byłem nic nie sprawdzałem koło trzyma jak wściekłe,szprychy dzwonią jak trzeba przy ściskaniu 

Opublikowano

Możliwe, że wszystkie są w miarę równo naprężone. Moje pierwsze składane własnoręcznie koło wytrzymało uderzenie golfa IV. Ja pojechałem dalej a golf zderzak do wymiany i pewnie coś jeszcze.

• 2 tygodnie później...