Puncu Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 2 godziny temu, piter614 napisał: Jaki zaplot jest najbardziej popularny na trzy krzyże? 3-krzyże to najlepszy kompromis między sztywnością boczną i pionową. W szosowych stosuje się 2-krzyże a nawet słoneczka (przy hamulcach szczękowych). No i jeszcze mało popularne 4-krzyże.
leejoonidas Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Do MTB tylko trzy krzyże, nie polecam eksperymentować z innymi zaplotami, chociaż spotkałem się z mieszanymi zaplotami w przednim kole do MTB, od strony tarczy były trzy krzyże a z drugiej strony zaplot radialny. Co innego w rowerach szosowych gdzie rozkład sił działających na koła jest trochę inny i obręcze stosowane w kolarstwie szosowym mają trochę inny profil bardziej stożkowy i jazda głównie odbywa się po linii prostej z małą ilością skrętów w przeciwieństwie do MTB.
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Spoko nie będę eksperymentów robiłAle przyznam jestem z siebie zadowolony mój pierwszy przelot, teraz mogę oficjalnie powiedzieć że w rowerze robię wszytko sam
Gość Opublikowano 2 Października 2018 Opublikowano 2 Października 2018 Czy warto po takim zaplecenia podjechać do autoryzowanego serwisu by sprawdził tensometr em czy szprychy nie są zbyt mocno naciagniete?Na pewno uzywszasz go w serwisie korzystasz z jakiejś tabeli naciegniecia szprych?
dest_online Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Oczywiście, że można, a nawet trzeba. Dla innych: co do kalkulatora sapima jest mały błąd w tłumaczeniu na polskiej wersji i zdarza się że odwróci szprychy lewo/prawo. Radzę korzystać z wersji angielskiej. Co do mieszanych zaplotów w przednim kole mtb: NIE!! takie coś można robić tylko na spacjalnych piastach pod proste szprychy, ale żeby rower tak samo skręcał lewo/prawo potrzebna jest pancerna obręcz i mocny naciąg szprych. Ogólnie nie polecam. Ilośc krzyży zależy od ilości szprych w kole. 4x tylko do 36 szprych, 3x 32 i 28, 2x 24 i mniej.
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Tak tylko odpisze że nigdzie nie byłem nic nie sprawdzałem koło trzyma jak wściekłe,szprychy dzwonią jak trzeba przy ściskaniu
dest_online Opublikowano 10 Grudnia 2018 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Możliwe, że wszystkie są w miarę równo naprężone. Moje pierwsze składane własnoręcznie koło wytrzymało uderzenie golfa IV. Ja pojechałem dalej a golf zderzak do wymiany i pewnie coś jeszcze.
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2018 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Znacie jakiś sklep by kupić takie szprychy chodzi mi dokładnie o kolor szukałem ale nie znalazłem są z reguły szprychy dartmoor, jednak ich kolory nie są takie soczyste np kolor limonkaNp by zbudować takie piękne koło potrzeba 8 szprych koloru limonka ja nigdzie nie znalazłem https://rowerowy.com/sklep/czesci/kola/26-wheel/prod/ns-enigma-dyn-20f-27
Rekomendowane odpowiedzi