Puncu Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 3 godziny temu, piter614 napisał: A jaki polecasz klucz do nypli? Jeden z lepszych jakie miałem w ręce. A drogi nie jest
leejoonidas Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Ten który jest powyżej na zdjęciu jest bardzo dobrym wyborem jest poręczny.
Gość Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Nyple są 3,2 mm więc klucz już znalazłem A czy taki klucz będzie potrzebny?
Puncu Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 10 minut temu, piter614 napisał: A czy taki klucz będzie potrzebny? Jednorazowo wystarczy płaski śrubokręt.
leejoonidas Opublikowano 24 Września 2018 Opublikowano 24 Września 2018 Szeroki śrubokręt dobrze dopasowany do gniazda nypla wystarczy.
Gość Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Czy nyple trzeba czym smarować gdy skręca się że szprychami? Smarem przeciw zapiekaniem czy coś w tym stylu?
leejoonidas Opublikowano 26 Września 2018 Opublikowano 26 Września 2018 Jeżeli nie będziesz jeździł po posolonej śnieżnej brei i nie będziesz sprawdzał głębokośći każdej napotkanej kałuży to nie powinno się nic zapiec. Można przed wkręceniem nypla zwilżyć gwint szprychy w oleju aby nypel lżej się wkręcał gdy już wszystko będzie mocno napięte.
Gość Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Generalnie młody jeździ w każdych warunkach zima, lato, śnieg, deszcz, upał błoto i takie tam
leejoonidas Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) W takim przypadku nie polecam stosować nypli aluminiowych gdyż są najbardziej podatne na zapiekanie szczególnie po okresie zimowym wygląda to kiepsko. Nyple mosiężne też nie wypadają w tej kwestii rewelacyjnie. Edytowane 27 Września 2018 przez leejoonidas
Puncu Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Nie smaruj. Jak się mają kręcić ciężko to trudno, przynajmniej nie będą się odkręcały. A jak posmarujesz to mogą się luzować. Też nie polecam aluminiowyvh nypli. Wchodzą w reakcje ze szprychami i nie są specjalnie wytrzymałe.
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) No i się udało Jutro tylko centrowania i będzie gitara Jutro dodam lepsze foto Edytowane 28 Września 2018 przez Gość
leejoonidas Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 A szprychy zewnętrzne w którą stronę są skierowane, w kierunku jazdy czy w przeciwnym? Napisy na piaście i obręczy zgrałeś ze sobą względem otworu pod zawór? Mam nadzieje że szprychy pod otworem wentyla nie krzyżują się? Jak wszystko zrobiłeś według zasad to teraz najtrudniejsza część. Trzymam kciuki i służę radą.
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) szprychy zewnętrzne s skierowane w kierunku ruchów wskazówek zegara oczywiście mówimy o stronie prawej Zrobiłem foto tak wyszło Edytowane 28 Września 2018 przez Gość
leejoonidas Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Dla kół z hamulcami tarczowymi powinno to wyglądać tak jak poniżej Edytowane 28 Września 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) szprychy zewnętrzne są w kierunku jazdy 😎 21 minut temu, leejoonidas napisał: Dla kół z hamulcami tarczowymi powinno to wyglądać tak jak poniżej zrobiłem źle? dodam że zaplatałem pierwszy raz w życiu obok mnie w sklepie powiedzieli 100 za zaplecenie koła 😵 Edytowane 28 Września 2018 przez Gość
leejoonidas Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Żeby dobrze wystartować z centrowaniem to pierwsze co zrób to wkręć wszystkie nyple tak aby dolna krawędź każdego nypla pokrywała się z ostatnim zwojem gwintu na szprychach czyli gwint szprychy ma być schowany w nyplu, od tego momentu każdy nypel pokolei wkręcaj po jednym obrocie, w miarę coraz większego napięcia szprych zejdź do pół obrotu, jednej czwartej obrotu nypla, po każdym wkręceniu wszystkich nypli o obrót lub też pół obrotu kontroluj i redukuj bicia pionowe i boczne. Powodzenia. Przednie koło od strony łańcucha rysunek nr. 2 Przednie koło od strony tarczy rysunek nr. 1 Tylne koło od strony łańcucha, kasety rysunek nr. 1 Tylne koło od strony tarczy rysunek nr. 1 Edytowane 28 Września 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Juto będę działał mam centrownice więc sądzę że pójdzie dobrze
Gość Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 Jeden z lepszych jakie miałem w ręce. A drogi nie jest Kluczyk jak najbardziej fajny i nie jest za jakieś kosmiczne złotówkiMierzyłem starą i nowa piaste wymiar KA/KB jest ten sam
Gość Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Po 2 godzinach koło ładnie pracuje Przyznam że jak na pierwszy raz w życiu wyszło całkiem nie źle Trochę się nakombinowałem ale efekt jest sądzę że mi się udało Teraz złożyć i dokonać próby czy się nie rozpadnie Edytowane 29 Września 2018 przez Gość
leejoonidas Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Jeżeli nie odprężałeś szprych w trakcie centrowania to prawdopodobnie będziesz musiał zrobić drobną korektę geometrii po pierwszej przejażdżce, ale mimo wszystko gratuluję. Edytowane 29 Września 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 Podczas centrowania szprychy się naprężyły ruszałem je dłonią ściskając delikatnie do siebie dwa razy zdjąłem koło z centrownicy ruszałem piastą słychać było jak szprychy strzelają na koniec delikatnie popuściłem każdą szprychę minimalnie na obrocie na pewno po jeździe trzeba będzie poprawić koło ,sprawdzić szprychy czy się nie odkręciły czy coś w tym stylu Ty w jaki sposób odprężasz szprychy?
leejoonidas Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 Przez ściskanie ręką szprych, czasami postawię koło pionowo na podłodze i usiądę na nim i robię tak zwany przejazd z siadaniem na kole.
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Młody wczoraj jeździł, potem skakał wrócił cały i na rowerze więc coś ze mnie będzie Korzystasz z jakiego poradnika co do zaplatanie koła?
leejoonidas Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Korzystam głównie z własnych długoletnich doświadczeń i staram się podglądać innych doświadczonych mechaników, śledzę to co robią znane marki i staram się iść za obecnie panującymi trendami, czasami logika i własne doświadczenia podpowiadają mi coś innego niż jest obecnie trendy, ale lepiej być trendy niż być posądzonym o to że się nie znam i że robię źle. Edytowane 30 Września 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 30 Września 2018 Opublikowano 30 Września 2018 Tak pytałem myślałem że coś używaszJaki zaplot jest najbardziej popularny na trzy krzyże?
Rekomendowane odpowiedzi