Skocz do zawartości

Kalkulator szprych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, piter614 napisał:

A jaki polecasz klucz do nypli?

Jeden z lepszych jakie miałem w ręce. A drogi nie jest ;)
i-park-tool-sw-40-klucz-do-nypli.jpg

Opublikowano

Ten który jest powyżej na zdjęciu jest bardzo dobrym wyborem jest poręczny. 

Opublikowano

Nyple są 3,2 mm więc klucz już znalazłem

A czy taki klucz będzie potrzebny?

ca3c07274950b3d85e04c6ca00ee.thumb.jpg.1d296be45d0abc61eb429a8b527d8980.jpg

Opublikowano
10 minut temu, piter614 napisał:

A czy taki klucz będzie potrzebny?

Jednorazowo wystarczy płaski śrubokręt.

Opublikowano

Szeroki śrubokręt dobrze dopasowany do gniazda nypla wystarczy. 

Opublikowano

Czy nyple trzeba czym smarować gdy skręca się że szprychami? Smarem przeciw zapiekaniem czy coś w tym stylu?

Opublikowano

Jeżeli nie będziesz jeździł po posolonej śnieżnej brei i nie będziesz sprawdzał głębokośći każdej napotkanej kałuży to nie powinno się nic zapiec. Można przed wkręceniem nypla zwilżyć gwint szprychy w oleju aby nypel lżej się wkręcał gdy już wszystko będzie mocno napięte. 

Opublikowano

Generalnie młody jeździ w każdych warunkach zima, lato, śnieg, deszcz, upał błoto i takie tam

Opublikowano (edytowane)

W takim przypadku nie polecam stosować nypli aluminiowych gdyż są najbardziej podatne na zapiekanie szczególnie po okresie zimowym wygląda to kiepsko. Nyple mosiężne też nie wypadają w tej kwestii rewelacyjnie. 

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Nie smaruj. Jak się mają kręcić ciężko to trudno, przynajmniej nie będą się odkręcały. A jak posmarujesz to mogą się luzować. Też nie polecam aluminiowyvh nypli. Wchodzą w reakcje ze szprychami i nie są specjalnie wytrzymałe.

Opublikowano (edytowane)

No i się udało
Jutro tylko centrowania i będzie gitara

b0501c32c28a2e79516346d24ea394af.jpg

Jutro dodam lepsze foto

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A szprychy zewnętrzne w którą stronę są skierowane, w kierunku jazdy czy w przeciwnym? Napisy na piaście i obręczy zgrałeś ze sobą względem otworu pod zawór? Mam nadzieje że szprychy pod otworem wentyla nie krzyżują się? Jak wszystko zrobiłeś według zasad to teraz najtrudniejsza część. Trzymam kciuki i służę radą. 

Opublikowano (edytowane)

szprychy zewnętrzne s skierowane w kierunku ruchów wskazówek zegara oczywiście mówimy o stronie prawej

Zrobiłem foto

d4462e2c821db052e71e4d3724992537.jpg1b3a539b2b0b3354d8283dd76b9e8fe1.jpg4ccd45ceb5ebfeaf12a29e53baa55a62.jpg

tak wyszło

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Dla kół z hamulcami tarczowymi powinno to wyglądać tak jak poniżej 

IMG_20180928_225249.jpg

Opublikowano (edytowane)

szprychy zewnętrzne są w kierunku jazdy 😎

21 minut temu, leejoonidas napisał:

Dla kół z hamulcami tarczowymi powinno to wyglądać tak jak poniżej 

zrobiłem źle?

dodam że zaplatałem pierwszy raz w życiu obok mnie w sklepie powiedzieli 100 za zaplecenie koła 😵

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Żeby dobrze wystartować z centrowaniem to pierwsze co zrób to wkręć wszystkie nyple tak aby dolna krawędź każdego nypla pokrywała się z ostatnim zwojem gwintu na szprychach czyli gwint szprychy ma być schowany w nyplu, od tego momentu każdy nypel pokolei wkręcaj po jednym obrocie, w miarę coraz większego napięcia szprych zejdź do pół obrotu, jednej czwartej obrotu nypla, po każdym wkręceniu wszystkich nypli o obrót lub też pół obrotu kontroluj i redukuj bicia pionowe i boczne. Powodzenia. 

Przednie koło od strony łańcucha rysunek nr. 2

Przednie koło od strony tarczy rysunek nr. 1

Tylne koło od strony łańcucha, kasety rysunek nr. 1

Tylne koło od strony tarczy rysunek nr. 1

Opublikowano

Juto będę działał mam centrownice więc sądzę że pójdzie dobrze

Opublikowano
Jeden z lepszych jakie miałem w ręce. A drogi nie jest
i-park-tool-sw-40-klucz-do-nypli.jpg&key=1bd842ef04b0d38a5e2e63b4bc051802a458ac6c5a7787cef61eb89f5cffc868
Kluczyk jak najbardziej fajny i nie jest za jakieś kosmiczne złotówki

Mierzyłem starą i nowa piaste wymiar KA/KB jest ten sam
Opublikowano (edytowane)

Po 2 godzinach koło ładnie pracuje
Przyznam że jak na pierwszy raz w życiu wyszło całkiem nie źle
Trochę się nakombinowałem ale efekt jest sądzę że mi się udało
Teraz złożyć i dokonać próby czy się nie rozpadnie

4a2b020e74f3aa61751da144f11a694e.jpg013e3ca4116604f16f545d64ac434d69.jpge385f3973b5e3b41d4d80b6df6122ab9.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nie odprężałeś szprych w trakcie centrowania to prawdopodobnie będziesz musiał zrobić drobną korektę geometrii po pierwszej przejażdżce, ale mimo wszystko gratuluję.

Opublikowano

Podczas centrowania szprychy się naprężyły ruszałem je dłonią ściskając delikatnie do siebie

dwa razy zdjąłem koło z centrownicy ruszałem piastą słychać było jak szprychy strzelają

na koniec delikatnie popuściłem każdą szprychę minimalnie na obrocie 

na pewno po jeździe trzeba będzie poprawić koło ,sprawdzić szprychy  czy się nie odkręciły czy coś w tym stylu

Ty w jaki sposób odprężasz szprychy?

Opublikowano

Przez ściskanie ręką szprych, czasami postawię koło pionowo na podłodze i usiądę na nim i robię tak zwany przejazd z siadaniem na kole.

Opublikowano

Młody wczoraj jeździł, potem skakał wrócił cały i na rowerze więc coś ze mnie będzie

Korzystasz z jakiego poradnika co do zaplatanie koła?

Opublikowano (edytowane)

Korzystam głównie z własnych długoletnich doświadczeń i staram się podglądać innych doświadczonych mechaników, śledzę to co robią znane marki i staram się iść za obecnie panującymi trendami, czasami logika i własne doświadczenia podpowiadają mi coś innego niż jest obecnie trendy, ale lepiej być trendy niż być posądzonym o to że się nie znam i że robię źle. 

Opublikowano

Tak pytałem myślałem że coś używasz
Jaki zaplot jest najbardziej popularny na trzy krzyże?