Vapourize Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 Cześć Szajbajki, otóż ostatnio zmagałem się z problemem strzelajacej korby. Okazało się, iż nazbierało się tam pełno syfu podczas bardzo błotnistej jazdy i postanowiłem rozebrać support i wyczyścić wszystko porządnie. Poszło jak po maśle z jednym wyjątkiem. Posiadam taki klucz jak poniżej na zdjęciu i za pomocą klucza francuskiego go dokręcam i odkręcam. Problem w tym, że on bardzo słabo trzyma się tego ,,wkładu?" i wypada i nie mogę go dokręcić na maksa. Jednakże, najbardziej problemową rzeczą jest to, iż wkręcając od strony korby nie mogę do do końca dokręcić i wystaje milimetrowy kawałek tej nakrętki. Skutkiem tego jest to, iż nie mogę wrzucić 3 biegu bo strasznie obciera. Zmuszony jestem do jazdy na 2. Strasznie mnie to irytuje i nie wiem jak to naprawić. Jakieś porady ?
Gość Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 Wyczyściłeś gwint porządnie Ja do tego klucza używam dużej grzechotki nie ma możliwości bym nie dokręcił na max lub by mi wypadał klucz w nakrętki suportu,a wpusty nakrętki suportu masz czyste by klucz wszedł dobrze?
Vapourize Opublikowano 16 Września 2018 Autor Opublikowano 16 Września 2018 42 minuty temu, piter614 napisał: Wyczyściłeś gwint porządnie Ja do tego klucza używam dużej grzechotki nie ma możliwości bym nie dokręcił na max lub by mi wypadał klucz w nakrętki suportu,a wpusty nakrętki suportu masz czyste by klucz wszedł dobrze? Wyczyściłem idealnie do czystości. Ja używam dobrego i mocnego francuza, ale ten klucz, którego zdjęcie zamieściłem wyżej jak go wkładam w te dziurki to lata luzem i wypada. A jak zaczynam przekręcać to wypada z tych dziurek.
Gość Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 jest dziura na wylot w kluczu? jeśli tak to weź jakąś śrubę i wkręć przez klucz do supportu inna sprawa że ten klucz trochę przydługi
PiotrekGT Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 Polecam użycie tego: A po włożeniu klucza do suportu w suport, dobij go młotkiem. Grzechotki są o tyle złe, że działasz siłą krzywiąc klucz w gniezdzie, a nie tylko momentem skręcającym. Łapiesz dwoma rękami równo po obu stronach i nie powinien wyskoczyć. Najgorzej jest przykręcać cokolwiek działając silą tylko z jednej strony, kiedy klucz nie przylega dobrze do śruby, czy czegokolwiek. Jak nie masz w domu, to popytaj znajomych
Vapourize Opublikowano 16 Września 2018 Autor Opublikowano 16 Września 2018 Godzinę temu, PiotrekGT napisał: Polecam użycie tego: A po włożeniu klucza do suportu w suport, dobij go młotkiem. Grzechotki są o tyle złe, że działasz siłą krzywiąc klucz w gniezdzie, a nie tylko momentem skręcającym. Łapiesz dwoma rękami równo po obu stronach i nie powinien wyskoczyć. Najgorzej jest przykręcać cokolwiek działając silą tylko z jednej strony, kiedy klucz nie przylega dobrze do śruby, czy czegokolwiek. Jak nie masz w domu, to popytaj znajomych No właśnie nie mam tego i to się wkłada w ten kwadrat, który jest z drugiej strony tego klucza? A co do dobicia młotkiem to dobiłem, ale i tak wypadł ;/
PiotrekGT Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 Tak, to ramie klucza nasadowego (trn klucz do suportu to w sumie nasadka), pozycz albo kup sobie, takie cos w domu zawsze sie przydaje. Co do samego wkręcania suportu, najpoerw wkręć część od strony zębatek a później tą drugą z przeciwnej strony. Być może przez to masz problem.
Vapourize Opublikowano 17 Września 2018 Autor Opublikowano 17 Września 2018 9 godzin temu, PiotrekGT napisał: Tak, to ramie klucza nasadowego (trn klucz do suportu to w sumie nasadka), pozycz albo kup sobie, takie cos w domu zawsze sie przydaje. Co do samego wkręcania suportu, najpoerw wkręć część od strony zębatek a później tą drugą z przeciwnej strony. Być może przez to masz problem. Skad bede wiedział, że będzie pasowało ?
PiotrekGT Opublikowano 20 Września 2018 Opublikowano 20 Września 2018 W dniu 17.09.2018 o 08:31, Vapourize napisał: Skad bede wiedział, że będzie pasowało ? Nie wiem co masz na myśli, wkręcasz najpierw suport, a później pierścien kontrujący od strony nie napędowej. Nic tu nie może nie pasować, jeżeli masz właściwą szerokośc suportu. Jesli masz na myśli klucz to jest to standardowy klucz, taki co jest ich najwięcej
Rekomendowane odpowiedzi