Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Siema, mam dość nie ciekawy problem mam ramę roweru stevens 61cm, z racji długich wycieczek u mnie wole jeździć większość czasu na przystawce Lemondka, siodło podniosłem i cofnąłem maksymalnie do tyłu by jeździć na nosie ale wciąż stuka mi w kolanach. Obawiam się że będę musiał przestać jeździć na rowerze, proszę pomóżcie mi.. Miałem schodzić z wagą na tą chwile waże 117 kg i już przejechane na rozjazd 700 km. Może muszę wstawić zdjęcia jak wyglądam na rowerze? Aha wzrostu mam 184cm
Karol Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Niezależnie od tego co tu ludzie napiszą, przeszedłbym się do ortopedy i przedstawił w czym rzecz. Waga nie jest mała, kolan lepiej nie narażać na potencjalne problemy.
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Przedstawie jak to jest. Stukanie odbywa się wyłącznie gdy jadę w niskiej kadencji i słyszę je tylko jak mam założone stopery(Słysze większość rzeczy na drodze,dbam o słuch przy prędkościach powyżej 25km/h) Gdy jadę w wysokiej kadencji tak ok. 80 o/m nie słyszę co obrócenie korbą, ale mniejsza częstotliwość obrotów lub wjazd na górkę i stukanie. Nie chce za bardzo iść do lekarzy bo pewnie zabroni jazdy na rowerze..a to właśnie dzięki niemu z 130 kg spadłem do 115 kg(Przez święta przybyło 2 kg) Na chwilę obecną od 2015r przejechałem 3800km. Jazda na rowerze sprawia mi ogromną radość cieszę się za każdym razem. w 2016 r miałem sporą kontuzje przez bieganie, wtedy lekarz zabronił mi biegania z powodu rozerwania rozściegna w obu stopach, jak mi teraz zabroni roweru to już się całkiem załamie..może muszę jeść jakieś żelki albo galaretę? Okolice Nowego miasteczka, co ciekawe przez chwilę jadąc wyłącznie na stojąco problem całkowicie znika, nic nie stuka, nie puka Pozwolę sobie wstawić link do stravy z wyczynu na końcu, naprawdę jazda na rowerze sprawia i ogromną radość, Moja najdłuższa i najcięższa górka zdobyta 6.6 km w 30 minuthttps://www.strava.com/activities/956594197 Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Gość Dodatki i Info
iza Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 zabronić pewnie nie zabroni - w przypadku roweru to mało prawdopodobne, przyczyną takiego stukania może być wszystko i nikt Ci tu nie pomoże konkretnie, może to po prostu pospinane mięśnie, coś z pasmem biodrowo-piszczelowym, albo łękotkami ogólnie na pewno coś z biomechaniką stawu. Przejdź się do lekarza i to najlepiej lekarza rehabilitacji, przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz, potem łatwiej będzie działać, bo teraz to sobie możemy gdybać.
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Lekarz rehabilitacji to jest to samo co popularny ostatnio fizjoterapeuta ? Chyba muszę do Wrocławia jechać na taki bajer, ale mimo to dziękuje
iza Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 nie lekarz rehabilitacji, to normalnie lekarz tylko o specjalizacji rehabilitacji Ogólnie zwykle znają się na robocie i "wymacają" co powinni - paradoksalnie mam takie doświadczenie, że lepiej niż ortopedzi Zresztą ortopeda jest bardziej przygotowany do harakiri na stole operacyjnym, natomiast właśnie lekarz rehabilitacji, do leczenia za pomocą fizykoterapii i kinezyterapii
Yan Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja nie mogę się podzielić własnymi doświadczeniami odnośnie wizyt u lekarzy ale słyszałem że warto się przejść do lekarza sportowego który (podobno) całkowicie inaczej podchodzi do tematu. Przypuśćmy że normalny lekarz tak jak wspominałeś zabroni Ci uprawiania sportu a w przypadku sportowego zaleci odpowiednie ćwiczenia na twoje dolegliwości. Słyszałem że właśnie na problemy z kolanami czasem wskazane jest jeżdżenie na rowerze. Jeżeli chodzi o Twoje kolana to polecam trzymać się kadencji na poziomie 100+. Z początku może być to nierealne ale z czasem organizm się przyzwyczaja i zwyczajnie nauczy szybszego kręcenia. Jak mam potrzebę przyśpieszyć nawet dokręcę do 150. Nie wiem czy to dużo czy mało bo nie porównywałem ale jest to realna wielkość.
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 17 godzin temu, Patryś napisał: Siema, mam dość nie ciekawy problem mam ramę roweru stevens 61cm, z racji długich wycieczek u mnie wole jeździć większość czasu na przystawce Lemondka, siodło podniosłem i cofnąłem maksymalnie do tyłu by jeździć na nosie ale wciąż stuka mi w kolanach. Obawiam się że będę musiał przestać jeździć na rowerze, proszę pomóżcie mi.. Miałem schodzić z wagą na tą chwile waże 117 kg i już przejechane na rozjazd 700 km. Może muszę wstawić zdjęcia jak wyglądam na rowerze? Aha wzrostu mam 184cm Wszystko co nas boli, wprawia w dyskomfort nie jest rzeczą normalną. To znak od organizmu że coś jest nie tak, to pewnego rodzaju ostrzeżenie, przed kontuzją czy jakąś chorobą. Dlatego bardzo ważna jest diagnoza, jeśli coś boli, stuka, wprawia w dyskomfort należy najpierw znaleźć przyczynę aby wiedzieć jak się tej dolegliwości pozbyć. Masz dużą wagę, więc kolana są bardzo obciążone, prawdopodobnie nie przystosowane do wysiłku. Proponuje udać się do dobrego fizjoterapeuty, który sprawdzi Twoją zdolność motoryczną oraz sprawdzi na ile masz elastyczne stawy. Ewentualnie skieruje na dodatkowe badania. Powodów dyskomfortu i stukania może być wiele i nie ma sensu ich wymieniać. Zacznij działać w tym temacie u specjalisty, zaszczep sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zdrowy tryb życia, a Twoje życie zmieni się na lepsze Powodzenia !
GBike Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Dnia 25.04.2017 o 15:53, Patryś napisał: Siema, mam dość nie ciekawy problem mam ramę roweru stevens 61cm, z racji długich wycieczek u mnie wole jeździć większość czasu na przystawce Lemondka ... Czy odczuwasz ból i czy dzieje się to za każdym obrotem i w obu kolanach? Czy stuknięcie występuje na nodze zgiętej czy wyprostowanej? Dnia 25.04.2017 o 15:53, Patryś napisał: .... siodło podniosłem i cofnąłem maksymalnie do tyłu by jeździć na nosie ale wciąż stuka mi w kolanach. Może za bardzo podniosłeś siodło. Zanim kupiłem rower dopasowany do moich wymiarów jeździłem na za dużej szosie i wtedy drętwiało i bolało mnie wszystko włącznie z uczuciem przeskoku w stawie przy maksymalnie wyprostowanej nodze. Nadszedł dzień zakupu wymarzonej szosy. Starałem się aby pozycja moja była wygodna tak aby nie odczuwać żadnego dyskomfortu. Siodełko miałem opuszczone 6 cm niżej w stosunku do wyliczeń oraz przesunięte w taki sposób aby czubek pokrywał się z osią suportu. Jeździłem w takiej konfiguracji aby podczas pedałowania nie uderzać nogą w odstający brzuch ( niestety efekt uboczny nadwagi ). Z czasem tak mniej więcej co 5kg korygowałem ustawienia siodła do góry i do tyłu. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez GBike
Gość Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 stukanie wystepuje na nodze zgiętej, nie odczuwam żadnego bólu po prostu martwi mnie to troszke
Wstrax Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Kup sobie 2 puszki AnimalFlex. Kuracja na 3 miesiące. Powinno pomóc. Jeden z najlepszych suplementów na stawy
LukasFR22 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Słuchaj nik tutaj nie wezmie odpowiedzialności za taką rade. Po prostu musisz udać się do ortopedy i będzie wiadomo co dalej. I to od ciebie zależy czy szanujesz swoje ciało czy nie. Mi jak by coś takiego się robiło niezwłocznie poszedł do ortopedy ponieważ wcześnie można wyleczyć zaczynający się uraz a im dłużej będziesz zwlekać tym potem możesz mieć mniejsze szanse na wyleczenie. Więc pomyśl i działaj !
Gość Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 Hej, zauważyłem że przy kadencji 90 i więcej stukanie ustępuje, jest może raz na 15 minut i to nie zawsze.
Gość Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Dnia 28.04.2017 o 17:40, Wstrax napisał: Kup sobie 2 puszki AnimalFlex. Kuracja na 3 miesiące. Powinno pomóc. Jeden z najlepszych suplementów na stawy Wszelkie takie specyfiki jeśli faktycznie działają, a nie występuje tylko i wyłącznie efekt Placebo trzeba brać przez wiele miesięcy. Należy też pamiętać że kolagen, glukozamina itp. bardzo trudno się wchłaniają do organizmu. Dlatego aby zwiększyć szanse na to aby dany specyfik przyniósł jakiekolwiek efekt należy spożywać duże ilości witaminy C. Edytowane 2 Maja 2017 przez Gość
Wstrax Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 AnimalFlex działa. Nikogo nie namawiam na zażywanie ale wystarczy wpisać sobie w Google i poczytać na forach na jego temat. Mi pomogło i z czystym sumieniem mogę go polecić. W sieci jest multum opinii na temat AnimalFlex.
Wstrax Opublikowano 2 Maja 2017 Opublikowano 2 Maja 2017 Poczytaj w necie. Wybór należy do Ciebie. Co do skutków ubocznych to przeczytaj pierwszą lepszą ulotkę od leków przeciwbólowych tam jest co czytać.
Gość Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Panie i Panowie problem rozwiązany, kombinowałem ustawieniem siodła tj. wysokością sztycy, po kilku-nastu kombinacjach wszystko ustąpiło. Dziękuje za rady spróbuje tych "Magicznych suplementów"
Rekomendowane odpowiedzi