specialized34 Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 Witam wszystkich mam pytanko, nurtuje mnie jedna rzecz.Kupiłem dodatkowy łańcuch sram PC-X1 by jeździć na dwóch. Posiadam napęd 1x11 gx boost 148 i zębatke owalną Absolute Black, i teraz pytanko czy przy zebatce owalnej może wyciągać się łańcuch po przejechaniu 500km przymiar 0.5 wpada z luzem. Czy może? Łańcuchy sram są tak kiepskie dodam że oryginał był KMC i tu jest wszystko ok jakieś doświadczenia podpowiedzi z góry dziękuję.
leejoonidas Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 (edytowane) Czyli że nowy założony łańcuch przeskakuje lub gorzej pracuje, a na starym wszystko było pięknie? To teraz napisz co faktycznie dzieje się z napędem i co Cię niepokoi w jego pracy pomijając to że po zmierzeniu nowego łancucha okazało się że jest trochę wyciągnięty? Edytowane 16 Września 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 W dniu 16.09.2018 o 11:05, leejoonidas napisał: Czyli że nowy założony łańcuch przeskakuje lub gorzej pracuje, a na starym wszystko było pięknie? To teraz napisz co faktycznie dzieje się z napędem i co Cię niepokoi w jego pracy pomijając to że po zmierzeniu nowego łancucha okazało się że jest trochę wyciągnięty? Czyli jak nie przeskakuje to można sobie śmigać? no w sumie nikt mu nie zabroni. A to, że łańcuch zeżre zębatki to szczegół... Odpowiadając na pytanie autora mi, wprawdzie przy najtańszym pc-830 własnie tak się łańcuch kończył. Zmieniłem napęd na Shimano HG-X i już 3 tys na łańcuchu. Być może wyższe grupy SRAMa również wytrzymałością nie grzeszą. Jeśli ufasz swojemu przymiarowi wywal łańcuch bo szkoda napędu.
leejoonidas Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 (edytowane) Skoro nowy łańcuch wyciągnął się w tak krótkim czasie to znaczy że zębatki w napędzie są już tak wyrobione że degradują świeżo założony łańcuch powodując jego rozciągniecie. Być może powodem jest też kiepskiej jakości łańcuch ale z własnych doświadczeń wiem że większość usterek w rowerach wynika z niewłaściwego użytkowania lub zaniedbań. Kiedy ten owal założyłeś na korbę, lub jak długo na nim jeździsz? Edytowane 17 Września 2018 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 53 minuty temu, leejoonidas napisał: Skoro nowy łańcuch wyciągnął się w tak krótkim czasie to znaczy że zębatki w napędzie są już tak wyrobione że degradują świeżo założony łańcuch powodując jego rozciągniecie. Być może powodem jest też kiepskiej jakości łańcuch ale z własnych doświadczeń wiem że większość usterek w rowerach wynika z niewłaściwego użytkowania lub zaniedbań. Kiedy ten owal założyłeś na korbę, lub jak długo na nim jeździsz? łańcuchy srama kończyły mi się po takim przebiegu w NOWYM rowerze.
leejoonidas Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 To może zmień na łancuch innej firmy skoro tak szybko padają te od SRAM-a, ja akurat nie zauważyłem aby regułą było to że łańcuchy od SRAM-a były słabsze.
Puncu Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 Ciekawe bo ja mam wprawdzie 9rz łańcuch Sram i ma nabite już pare tysięcy. Nie wiem ile bo długo nie miałem licznika. W ten rok z 1000km a napęd ma już kilka lat.
Pinifarina Opublikowano 27 Września 2018 Opublikowano 27 Września 2018 Wydaje się bardziej prawdopodobne, że zajechałeś napęd niż to że łańcuch się wyciągnął ze względu na słabą jakość. Albo przymiar masz skrzywiony.
specialized34 Opublikowano 27 Września 2018 Autor Opublikowano 27 Września 2018 Rower mam od 8 lipca ma przejechane 2500km i jest napęd gx 11. Więc jest to stal nie Alu i oryginalnie jest kmc i łańcuch jest perfekcyjny używam przymiaru parkTool w specialized epic, który posiadam jest z tyłu boost 12x148 co za tym idzie spory przekos ale już wiadomo czemu tak się stało sram produkuje bardzo miękkie łańcuchy więc przy takim przekos ie, ma prawo się wyciągnąć a do tego dochodzą zawody itd uzytkowanie codzienne. I o dziwo wymieniłem na campaniolo dziwić się możecie że to do szosy itd ale campy sa niemiłosiernie mocne Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka
IOO Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Nie rozumiem waszego zdziwienia. Przecież jak się zdrowo depta i do tego kilka razy w deszczu to nie ma problemu żeby po 1kkm łańcuch był już wyciągnięte, a przy 2kkm kwalifikowanych się do wymiany.
Franz Mauer Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 (edytowane) Wyciągnięcie łańcucha SRAM tak szybko? Nawet najbardziej wylajtowany łańcuch w napędzie 1x tyle wytrzyma. Poza tym pragnę zauważyć, że większość przymiarów do łańcucha zaczyna się od 0,75. Na pierwszy rzut oka odległość między oniwami w nowym łańcuch to 5 mm. Poza tym producenci łańcuchwów, w tym również SRAM biorą, przy napędach 1x biorą pod uwagę ich pracę pod wiekszym przekosem. hoć czasem może zdarzyć się, ze łańcuch się szybciej wyciąnie niż zwykle, gdy ktośnie utrzyma właściwej linii łańcucha przy montażu napędu. Edytowane 28 Września 2018 przez Franz Mauer
de Villars Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Godzinę temu, IOO napisał: Nie rozumiem waszego zdziwienia. Przecież jak się zdrowo depta i do tego kilka razy w deszczu to nie ma problemu żeby po 1kkm łańcuch był już wyciągnięte, a przy 2kkm kwalifikowanych się do wymiany. No u mnie po circa 2000+ km łańcuch jest do wymiany. A jeżdżę szosą, zasadniczo sucho.
Nath_147 Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 No u mnie po circa 2000+ km łańcuch jest do wymiany. A jeżdżę szosą, zasadniczo sucho.7rz triban? Masz tam łańcuch od Shimano czy innego producenta. Ja swój tani od Shimano również wyciągnęłam do 0,7% po ok 1250km. Teraz Shimano 9rz (też ten tańszy) po 2000km jeszcze nie wykazuje oznak zniszczenia, jedynie przy spince wpada 0,7% ale to podobno norma.Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
de Villars Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Nie, mam na myśli 10-rzędowe łańcuchy w mojej szosie
trollu Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 Ja w poprzednim treku miałem srama 9s i byłem zadowolony, po roku (nie wiem ile zrobione) zero wyciągnięcia. Shimano 11s wytrzymał niecałe 2kkm i poszedł do wymiany
sender Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 9 godzin temu, de Villars napisał: No u mnie po circa 2000+ km łańcuch jest do wymiany. A jeżdżę szosą, zasadniczo sucho. jak dla mnie to te łańcuchy za szybko się kończą, 11s, jak przełaj użytkowany zgodnie z przeznaczeniem to ledwo 1000 km, przy jeździe typowo szosowej podobnie jak u @trollu wytrzymuje. Od marca 4 łańcuch i pewnie nie ostatni. W przyszłym sezonie to chyba od razu 10 zamówię przez neta, bo na razie jak potrzeba to do sklepu idę i za Shimano CNHG601 na wsi sobie życzą od 120 zł w górę. Chętnie posłucham tych co na KMC czy Connexie jeżdżą. Sram podobnie jak Shimano bez szału.
IOO Opublikowano 28 Września 2018 Opublikowano 28 Września 2018 U mnie KMC 10r ma jakieś 2500-2600 km i nadal 0.75 nie wpada, tylko minimalnie czubek wchodzi. 1
de Villars Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 Pewnie zbyt siłowo jeżdżę i to przez to. Pracuję nad tym, ale różnie mi to wychodzi...
IOO Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 18 minut temu, de Villars napisał: Pewnie zbyt siłowo jeżdżę i to przez to. Pracuję nad tym, ale różnie mi to wychodzi... Koń jesteś i tyle 😜 1
Nemrod Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 W szosie kmc 11r właśnie do 4k dobija. Ale widze, że 0,75 prawie wpada także nowy łańcuch już w drodze. Ogólnie kmc mają dobrą żywotność. Shimano nieco gorszą ale za to jakby były nieco cichsze. No i łatwiej jakoś rdza je bierze. Za to dwa latam temu kupiłem sobie jakiś łańcuch accenta 9r z pełni niklowanymi ogniwami na jesień. Fakt rdzy nie łapał ale przy przebiegu poniżej 1k km nadawał się do kosza. 1
de Villars Opublikowano 29 Września 2018 Opublikowano 29 Września 2018 4 godziny temu, IOO napisał: Koń jesteś i tyle 😜 Albo słabe łańcuchy kupuję
Rekomendowane odpowiedzi