daniel_s4 Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Czołem jeszcze raz, jak pisałem już wcześniej przy wątku ze specem, szukam fulla dla przyjemności i pod maratony MTB, zaznaczam że walczę o pozycję typu 250 miejsce w open, więc maraton to zabawa i walka z samym sobą.... Odwiedziłem dziś sklep Scotta i po wspomnieniu sprzedawcy o maratonach, podpowiedział że powinienem się zastanowić nad Sparkiem RC. https://www.scott-sports.com/global/en/product/scott-spark-rc-900-comp-bike?article=269749006 - katalogowo 11 500 pln w sumie wcześniej myślałem o Sparku 950 https://www.scott.pl/produkt/767/4931/Rower-Spark-950/ - katalogowo 11 100 pln Rożnica w cenie, praktycznie żadna, w geometrii już tak. do Tego RC ma skok 100 mm a Spark 950 120 mm, kurcze nie mam doświadczenia, czy taka różnica w geometrii będzie na plus czy minus, czy w ogóle będzie dla mnie zauważalna...... Do tego jeszcze 950 ma opuszczaną sztyce. Trochę zaczynam się poddawać, jako że pieniądze bardzo duże a ja się nie znam, na parkingu przed sklepem to nie jazda testowa. Ktoś może podpowiedzieć, jak rower będzie się zachowywał przy geometrii RC a 950, jeśli da się to w ogóle jakoś wytłumaczyć........ No i jakby cały czas pozostaje kwestia czy w takiej kasie, nie kupię mniej znanej marki z lepszym osprzętem.... Edytowane 15 Września 2018 przez daniel_s4
Andrzej Sawicki Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 Wersje RC u Scotta są robione pod kątem wyścigów. Są trochę lżejsze, z trochę bardziej agresywną pozycją na rowerze, cieńszymi oponami, a w wyższych modelach z większym udziałem włókna węglowego (albo z jeszcze odchudzonymi częściami z tegoż). Spark 950 jest o około 1 kg cięższy, za to bardzo wygodny i stabilny. Wersja RC będzie doskonała do pedałowania po płaskim, ale prędzej poczujesz na niej nierówności, a na stromych zjazdach brak droppera i nieco inna geometria utrudni jazdę. Nawet opony w RC są wyścigowe, co zrobi różnicę np. w piachu. Wybierasz między limuzyną 4x4 a autem wyścigowym. Najkorzystniej kupisz wersję 2018 w jesiennych wyprzedażach. Za tę samą cenę kupisz model Spark 940 z wyższą klasą większości osprzętu. A jak dobrze poszukasz, inni producenci mogą mieć jeszcze fajniejsze opcje.
Pinifarina Opublikowano 18 Września 2018 Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Zaskoczyłeś mnie nowym pomysłem Scott w sezonie 2019 oznaczenia jednego aluminiowca z logo RC. https://www.scott.pl/produkt/812/4924/Rower-Spark-RC-900-Comp/ Ze specyfikacji wynika że jest to coś pomiędzy 940-950 wagowo szacuję na 13,5kg. Zdjęcie odbiega opisowi (np korba, amortyzator i inne ) więc finalnie nie wiadomo jak jest zbudowany. Tak jest zawsze na początku sezonu sprzedażowego rowerów @Andrzej Sawicki bardzo ładnie opisał różnicę i model z 2018. Wygląda bardzo ciekawie. Wychudzony 12,4kg to już szybki rower. Skok zawieszenia przód/tył ze względów praktycznych zależy od Twojej wagi. Dla szczypiorka do 75kg 100/100 wystarczy. Moje odczucia, a mam właśnie 75kg i 110/MONARCH XX 165/38 (nawet wielkości skoku nie podają https://rower.com.pl/rockshox-monarch-rl-165-x-38-mm-970090) na standardowym ustawieniu 26% zachowuje się pośrednio. (pośrednio jest miękki na dobiciu i twardy na prostych) ale jak bym miał z 85 kg to chyba wolałbym o większej średnicy tłoka 45mm bo byłby za miękki i całą energię pompowałbym w zawieszenie. Najistotniejszą sprawą jest blokada zdalna. Musi mieć. Zawieszenie blokuje się setkę razy na maraton Edytowane 18 Września 2018 przez Pinifarina
Andrzej Sawicki Opublikowano 18 Września 2018 Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) Różnica jest taka, że w RC dostajesz 100 mm skoku z tyłu, a w zwykłych 120 mm. Inne są też kąty roweru -- główka ramy jest bardziej stroma, przez co jest to bardziej geometria XC. Spark RC 900 Comp był dostępny już w katalogu 2018, zbudowany na podobnych założeniach. Był o około kilogram lżejszy od zwykłego 940 i w nowym będzie podobnie. Różnica jest na krótszym amorze, kołach i braku droppera. Edytowane 18 Września 2018 przez Andrzej Sawicki 1
galezow Opublikowano 19 Września 2018 Opublikowano 19 Września 2018 W jednym z angielskich sklepów waga tego modelu to 12,80 kg.
daniel_s4 Opublikowano 21 Września 2018 Autor Opublikowano 21 Września 2018 Dzięki chłopaki za podpowiedzi, na wyprzedaży trafił się RC 900 comp, 2018 i już jest w domku, dziś pewnie jakiś test będzie.
galezow Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Cześć, jestem ciekaw jak się sprawuje ten sprzęt.
daniel_s4 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Opublikowano 5 Listopada 2018 Napiszę tak, jest to mój pierwszy full i nie mam doświadczenia, natomiast odczucia są bardzo fajne/pozytywne, zjazdy i jak jeszcze są delikatne hopy to jest super bajka. Przejechałem nim 3 maratony (bike atelier, dystans hobby) i mam wrażenie, że jeździ mi się lepiej/szybciej bardziej komfortowo. Założyłem jeszcze praktycznie zaraz po zakupie, jajko Banless 30 zębów. Jak masz jakieś konkretne pytania to wal.
Rekomendowane odpowiedzi