Skocz do zawartości

Uszkodzona bierznia łożyska w piaście.

Wodzu83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Niestety Niemiec nie płakał jak sprzedawał i po rozebraniu piasty w kole roweru Specialized - piasta stout xc pro 12x148, sztywna oś 12mm - okazało się że bierznia na konusie od zewnętrznej strony przy kasecie jest poraniona i to niestety z niej prawdopodobnie na całą ramę przenoszą się drgania i hałas. Co zrobić? Jakieś pomysły? 

Opublikowano

Dobrze zrozumiałem? Chodzi o konus, który jest na osi - odkręcany?

Opublikowano

Tak. Dokładnie. Konus który dokręcając się na osi trzyma kulki. Od strony bębenka.

20180915_112258.jpeg
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj rozebrałem sprzęt i się ujawniła taka awaria, przeszukałem allegro i "cały" internet, i sprawa nie wygląda zbyt łatwo jak narazie. Jest kupę konusów ale nie na taką dużą oś jak ja mam (M15 lub coś amerykańskiego w tej okolicy). Czy ktoś z doświadczenia może powiedzieć czy konusy muszą być identyczne? Jak bardzo ważna jest ta bierznia? Zastanawiam się jeśli nie będzie to dostępne, to dać to dotoczyć ale wątpię czy zachowa się łuk bierzni.

No chyba, że to faktycznie takie proste, że w serwisie Specialized mi to sprzedadzą od tak?

Edytowane przez Wodzu83
Opublikowano
2 minuty temu, Wodzu83 napisał:

No chyba, że to faktycznie takie proste, że w serwisie Specialized mi to sprzedadzą od tak?

Popytaj się