Skocz do zawartości

RockShox Reba,Sid. Czy można zamontować oś DT SWISS RWS 15mm ?

Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pytanie pewnie jest logiczne i proste nie mniej nigdy nie miałem styczności ze sztywną osią i pytanie moje:

Czy do Reby/Sid'a z osią 15 mm można dać oś DT Swiss RWS 15 mm, czy trzeba dać oryginalną oś od Rock Shox'a?

Proszę o odpowiedź. 

Opublikowano

Tylko szerokość piasty i amortyzatora się liczy. Zatem 100mm, 110mm opisany jako boost. Jest jeden wyjątek to piasta do modelu RS1 i koła z nią musisz uważać aby nie kupić bo nie bezie pasowała 

Opublikowano

Nie, nie to standardowa oś 15/100 i taki sam RWS. Czyli bez różnicy jaką oś sobie sprawię?

Opublikowano (edytowane)

Też kiedyś chciałem kupić tą oś do recona, ale jak zapytałem sprzedającego z Allegro czy będzie pasować, to powiedział że nie. Taką dostałem odpowiedź.

"W samym amortyzatorze pasuje, jednak po zainstalowaniu koła, piasta jest za mocno ściśnięta" 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

To trochę dziwne bo czy mocniej zaciśnięte tym lepiej, teoretycznie przynajmniej.Jeśli rozmiar się zgadza, gwint ten sam to w czym jest haczyk?

Opublikowano

Jak chcesz ryzykować to kup, ja się chętnie dowiem czy to pasuje.

Opublikowano

No i pewnie tak zrobię nie mniej fajnie jeśli ktoś by taki sposób już przetestował.

Opublikowano (edytowane)

hehehe jeśli zaryzykuje i kupię RWS'a to tak jeśli oś Maxle od Rock Shox'a to nie będę spamował.

To tak samo jak wiele osób nie wie czy manetka blokady skkou amora będzie działać jeśli jest nie oryginalna. Mam kultową Rebę na lekkich sterydach i kupiłem do niej manetkę Rideloc, szczerze? jest lepsza od Rock Shoxowych. Jej praca jest płynna, a Amor się blokuje tak jak powinien i to nie tak ooo się blokuje tylko purystycznie prawidłowo, u mnie musi coś działać super albo wcale. Tylko trzeba pamiętać że skok blokady przynajmniej w mojej Rebie to około 94 stopni skoku.

Co ciekawe? Manetka Pushlock RS działa o wiele gorzej gdyż ma za krótki skok linki.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano (edytowane)

Myślałem o piaście a ty opisujesz zacisk. Mam w tym doświadczenie bo popsułem Maxle i z uwagi ze jest z natury wadliwa zamieniłem na RWS. 

RWS nie ma podanych wymiarów i powstał problem ze potrzebowałem o długości 146mm z gwintem o długosci 12mm a RWS chyba ma 9mm. Zatem o 3 mm jest za długi w części niegwintowanej  

Ja kupiłem ten jako zmiennik 15x100 z gwintem 15mm i pasuje jak ulał 

https://pl.aliexpress.com/item/MTB-bike-alloy-Thru-axles-front-100-15mm-quick-release-mountain-bike-replacement-QR-for-rock/32823373569.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fBg9EVX 

Edytowane przez Pinifarina
Opublikowano

Ja po prostu pomierzę golenie dolne i dobiorę, bo jak faktycznie lepiej RWS'a wziąć 15 na 110 ze względu na długość to wezmę dłuższy .

Opublikowano

DT SWISS uważa, że ich osie nie będą pasowały jako zamienniki, ani do RS anid do FOX :( 

Opublikowano

to trochę głupie ;/ Nie mam nic do Maxle ale wolałbym RWS'a. jeśli długość by była ta sama, długość gwintu, średnica gwintu to możliwe że by działało chyba że Franz masz to info sprawdzone że nie działają.

Niestety, pisałem do Dominika z Onthebikecom i do DT i odpowiedź jest jasna, z RS-1 Rws by wszedł lecz by się opierał na widelcu nie na osi przez co niestety jesteśmy skazani na osie Maxle lub jakieś zamienniki. :/