Skocz do zawartości

Ultra 900 CF na sterydach

Rekomendowane odpowiedzi

Triban 540 służy teraz mojemu tacie, więc nowym z siedmiu wspaniałych na rok 2018/2019 jest jeszcze nie produkowana wersja BTwina Ultra 900 CF. Wymiany w ramach dostosowania do mnie objęły: koła i opony, siodełko, mostek, kiera, owijka, klamkomanetki, korba i kaseta. I jakby to jednak kogo interesiło, to sztyca w Ultrach ma regulowany offset.

86da726d75e9d78897a9c0c89bf1e09b.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1

A tego jeszcze nie wiem, bo prawie skończyłem przy nim prace późną porą (jeszcze sterówka pozostała do skrócenia). Mogę się podzielić obserwacjami poczynionymi w trakcie prac nad modyfikacjami. Składacze w Deca przywiązują IMHO sporą uwagę do jakości przy składaniu, stosują dobre momenty skręcania etc, więc sama robota przy rowerze, to czysta przyjemność. Doskonale jest rozwiązane wewnętrzne prowadzenie linek, nawet nie trzeba było puszczać linki prowadzącej - wszystko samo przeszło. Jedyna uwaga dotyczy przedniej przerzutki, dowolne prace przy jej regulacji nie są w stanie zapewnić, by działało poprawnie trymowanie do góry na młynku. Trymowanie na blacie jest OK i przy zrzucaniu z blatu też, ale gdy przerzutka jest w pozycji do końca na lewo, to przesunięcie jej o pół nie działa (linka ciągnie ramię przerzutki pod zbyt małym kątem).

Hmm to chyba jest podobnie w moim Romecie. Ten pierwszy "klik" prawie nic nie robi, jeżeli nie pchnę klamki dużo dalej - prawie do następnego kliku, wrzucającego juz na duży blat. Sama przerzutka jest dobrze ustawiona, bo trymowanie na dużym blacie działa idealnie. Widać taki urok konstrukcji. Ale po paruset kilometrach się przyzwyczaiłem i robię to z wyczuciem.

Edytowane przez piterrrxd
  • 2 tygodnie później...

Fulcrumy Quattro LG. Zaskoczyło mnie, jak cicho kręci tylne koło na luzie, można spokojnie ściemniać w grupie :)

Z przerzutką przednią też sobie dałem w miarę radę, przesunąłem ją w dół najbardziej, jak to możliwe. Obecnie można powiedzieć, że trymuje na blacie, ale posprawdzam jeszcze, jak to będzie działało z nowymi 5801 lub r7000 i dam znać, wiele osób pewnie będzie zainteresowanych.

Jak jest dużo smaru fabrycznie, to jest cicho. Ja w swoich Fulcrumach wyczyściłem zapadki i zostawiłem tylko delikatną powłokę ze smarowidła - głośne na całą ulicę, piękny dźwięk :D

@tadzikpl zdążyłeś już coś pojeździć? Jak spisuje się rama?

Edytowane przez piterrrxd

Rower w trakcie jazdy wydaje dokładnie ten dźwięk, który lubię - pustego kartonu :) Czuć jest, że rower niesie. W sumie to różnicę odczuwam tylko w odniesieniu do Tribana 100 obutego w koła Giant PA-2 17C i opony GPII400025C, bo ten (choć już została z niego tylko rama i wideł - ten drugi za moment zostanie przerobiony na centrownicę do kół) jest wyraźnie miękki i wpada w shimmy na zjazdach lub w trakcie stania na kołach z prędkościami większymi. Docura i Propel różnią się dobraniem ustawień, ale brzmią i niosą tak samo. Nie sądzę, bym był w stanie odróżnić je w trakcie jazdy, gdybym je ustawił tak samo..

• Pomógł 1