uazar Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Siema! W rowerze trekkingowym mam mechanizm korbowy Tourney FC-M131 42-34-24. Niestety przerzutka Deore M-510, która była w rowerze zanim wymieniłem korbę za cholerę nie chce dać się wyregulować. Nie potrafi wrzucić łańcucha na 3 blat. Łańcuch jakby blokuje się między wózkiem a blatem i nie wskakuje na zęby blatu. (Łańcuch: HG-93) Jaką powinienem kupić przerzutkę, żeby nie mieć problemu z regulacją przedniej przerzutki i móc korzystać ze wszystkich blatów? Z góry ogromne dzięki za pomoc!
jaro0011 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Mocowanie na obejmę czy do ramy? Bo mam przerzutkę SLX FD-M671, która działała z korbą o takim stopniowaniu (napęd 3x10) ale mocowanie do ramy, za 50 zł bym sprzedał jak coś...
Flesz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Najprawdopodobniej wina leży w odległości korby od ramy rowerowej. Schimano zaleca do tej korby suport o długości 122,5mm. Także według mnie wymiana przerzutki na wiele się nie zda. 1
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Tak jak Flesz napisał. Korbę zmieniłeś, ale zapewne na stary suport ją wrzuciłeś, tutaj jest właśnie problem...
uazar Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 @Flesz @SpiderMAN Dzięki wielkie za podpowiedzi. W sumie to by miało sens - przy próbie regulacji przerzutki na tej korbie, przerzutka "nie sięga" do ostatniego blatu. Kiedy wrzuciłem ręką łańcuch na najwyższy blat, wózka nie dało się już bardzie wychyli na zewnątrz. Macie jakieś rady co zrobić w takim przypadku? - zmiana wkładu supportu? Osobiście zastanawiałem się nad zmianą korby na jeden blat. Od dawna jeżdzę na jednym blacie (środkowy, 34T). Czasami (dość rzadko) brakowało mi cięższego przełożenia na zjazdach. Co myślicie? to jest do zrobienia? Wrzucić tam jeden blat około 40T?
Flesz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 1 minutę temu, uazar napisał: Co myślicie? to jest do zrobienia? Wrzucić tam jeden blat około 40T? Teoretycznie wszystko jest do zrobienia, ale tak czy siak będziesz musiał dobierać korbę i suport aby zachować linię łańcucha. A jak już tak planujesz to proponuję przejść na suport shimano octalink i do tego suportu dobrać korbę. Suporty na kwadrat są już trochę przestarzałe. Pamiętaj jeszcze o tym, że jest wiele rodzajów suportów różniących się rodzajem gwintu i szerokością mufy i długością.
Rekomendowane odpowiedzi