boogie Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Witajcie, może dość dziwne pytanie ale czy ktoś miał używał ma jakieś opinie na temat rowerów napędzanych paskiem zębatym. Konkretnie rowerek Cortina Blau. Jeśli ktoś miał doświadczenie lub wie coś więcej na ten temat będę wdzięczny za opinie, porady za, przeciw 1 Odnośnik do komentarza
remigiusz Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Taki napęd kosztuje krocie. Ale masz spokój lekko na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, więc przy jeździe użytkowej łańcuch delikatnie mówiąc wypada blado. Do sportu no niestety raczej napęd to nie jest. Masz ten rower, czy chcesz go kupić? Jak chcesz coś naprawdę się dowiedzieć o takim napędzie to w Warszawie jest sklep/warsztat Bit Bike, składają rowery na zamówienie z takimi napędami. Odnośnik do komentarza
sender Opublikowano 2 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2018 W dniu 11.09.2018 o 19:37, remigiusz napisał: Taki napęd kosztuje krocie. Ale masz spokój lekko na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, więc przy jeździe użytkowej łańcuch delikatnie mówiąc wypada blado. Do sportu no niestety raczej napęd to nie jest. Masz ten rower, czy chcesz go kupić? Jak chcesz coś naprawdę się dowiedzieć o takim napędzie to w Warszawie jest sklep/warsztat Bit Bike, składają rowery na zamówienie z takimi napędami. nie wydaje mi się, żeby krocie kosztował, zębatka zastąpiona kołem zębatym, reszta taka sama. Pasek to koszt ok. 400-500 zł. Biorąc pod uwagę żywotność paska vs łańcuch to nie wygląda to jakoś strasznie. 1 Odnośnik do komentarza
Rosebikes Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Gdyby ktoś szukał to składamy od dobrych kilku lat modele na takim osprzęcie: https://www.rosebikes.pl/bikemodel/black-lava/159 te akurat są w przecenie Odnośnik do komentarza
SzpiceR Opublikowano 3 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 W dniu 2.11.2018 o 19:19, sender napisał: nie wydaje mi się, żeby krocie kosztował, zębatka zastąpiona kołem zębatym, reszta taka sama. 8 biegowa piasta alfine to 900 plnów, 11 biegowa 1500, rzeczywiście tanioszka. Swoją drogą alfine nie jest produktem z najwyższej półki bo takie potrafią kosztować razy trzy. Odnośnik do komentarza
sender Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 20 godzin temu, SzpiceR napisał: 8 biegowa piasta alfine to 900 plnów, 11 biegowa 1500, rzeczywiście tanioszka. Swoją drogą alfine nie jest produktem z najwyższej półki bo takie potrafią kosztować razy trzy. jak policzyć koszt łańcuchów, które się wymienia, kaset, blatów, czasem jakieś przerzutki to i tak żaden dramat. Sam w zeszłym roku w przełaju wymieniałem 5x łańcuch- 3x 105 i 2xUltegra, a mimo tego kaseta bez szału (pewnie po 5 łańcuchu przyjedzie czas na jej wymianę). Odnośnik do komentarza
BlackDuck Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Do napędu z paskiem konieczna jest rama z dzielonym tylnym prawym trójkątem, więc nie może to być byle jaka rama. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez BlackDuck Odnośnik do komentarza
elmapeto Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 To właśnie rama jest najważniejsza w tym całym układzie. Sam napęd w zakupie i eksploatacji wyjdzie podobnie do standardowych łańcuchów, które trzeba często zmieniać przy większej ilości kilometrów na rowerze. Odnośnik do komentarza
lukasz129 Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 witam ja chcę kupic taki rower na pasku ale nie mam pojecia gdzie szukac takich części może jakis link do sklepów Odnośnik do komentarza
rowerowysztos.pl Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Cześć, części w internecie znajdziesz bez problemu. Największym producentem pasków i zębatek jest firma Gates Carbon Drive, więc po wpisaniu np. pasek gates od razu wyskoczą Ci sklepy. Sporą ofertę ma sklep i serwis takich rowerów, czyli beatbike.pl poza tym rowerystylowe.pl, na eBayu też jest duży wybór :) Odnośnik do komentarza
m0cna Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 W dniu 1.05.2020 o 16:38, lukasz129 napisał: witam ja chcę kupic taki rower na pasku ale nie mam pojecia gdzie szukac takich części może jakis link do sklepów Mnie się taka idea podoba: https://www.prioritybicycles.com/products/600x Rower z paskiem i z przekładnią pinion. Podobno nie do zdarcia. Inne rowery też mają z paskiem. Tu np. recenzja roweru miejskiego: https://gearjunkie.com/biking/urban-bike/priority-600-all-road-bicycle-review-pinion Odnośnik do komentarza
wintermute Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) 5 godzin temu, m0cna napisał: Rower z paskiem i z przekładnią pinion. Podobno nie do zdarcia. Inne rowery też mają z paskiem. Niby tak. Ale widziałem jakiś czas temu taki rower i zamieniłem słowo z kierowcą. Mówi ze to nie taki znowu miód. Ze manetka od pioniona chodzi na tyle ciężko ze jest to wyraźnie zauważalne a nawet nawet uciążliwe. A z samego piniona ponoć zaczął ciec olej po jakiś 2tyś i trza było serwisować. koncepcja też mi sie bardzo podoba ale jak to w życiu bywa nie zawsze jest różowo Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez wintermute 1 Odnośnik do komentarza
m0cna Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 35 minut temu, wintermute napisał: Niby tak. Ale widziałem jakiś czas temu taki rower i zamieniłem słowo z kierowcą. Mówi ze to nie taki znowu miód. Ze manetka od pioniona chodzi na tyle ciężko ze jest to wyraźnie zauważalne a nawet nawet uciążliwe. A z samego piniona ponoć zaczął ciec olej po jakiś 2tyś i trza było serwisować. koncepcja też mi sie bardzo podoba ale jak to w życiu bywa nie zawsze jest różowo O tych rowerach usłyszałam od Ryana Van Duzera: Facet przejechł na tym Great Divide i bardzo chwalił, ale za jego obiektywizm nie ręczę 1 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 A ja mam 2 rowery na pasku, Breezera Beltway 8 z Alfine 8 i złożonego "pod siebie" Octane One Kode z Rohloffem.Pasek CDXPasek + przekładnia w piaście tworzą bezproblemowy rower na drogi i bezdroża działający cicho w każdej pogodzie i wymagający minimum serwisu.Polecam. 2 Odnośnik do komentarza
rowerowysztos.pl Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Boogie jeśli chcesz poczytać o wadach i zaletach to warto zajrzeć na bloga roweroweporady.pl Kilka dni temu ukazał się tam mój wpis gościnny na bazie 10 letnich doświadczeń z tego typu rowerami https://roweroweporady.pl/rower-z-napedem-na-pasek-czy-warto/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi