Skocz do zawartości

Rower na pasku zębatym

boogie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

może dość dziwne pytanie ale czy ktoś miał używał ma jakieś opinie na temat rowerów napędzanych paskiem zębatym. Konkretnie rowerek Cortina Blau.

Jeśli ktoś miał doświadczenie lub wie coś więcej na ten temat będę wdzięczny za opinie, porady za, przeciw :)

• Lubię to! 1

Taki napęd kosztuje krocie. Ale masz spokój lekko na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, więc przy jeździe użytkowej łańcuch delikatnie mówiąc wypada blado. Do sportu no niestety raczej napęd to nie jest. Masz ten rower, czy chcesz go kupić? 

Jak chcesz coś naprawdę się dowiedzieć o takim napędzie to w Warszawie jest sklep/warsztat Bit Bike, składają rowery na zamówienie z takimi napędami.

• 1 miesiąc temu...
W dniu ‎11‎.‎09‎.‎2018 o 19:37, remigiusz napisał:

Taki napęd kosztuje krocie. Ale masz spokój lekko na kilkadziesiąt tysięcy kilometrów, więc przy jeździe użytkowej łańcuch delikatnie mówiąc wypada blado. Do sportu no niestety raczej napęd to nie jest. Masz ten rower, czy chcesz go kupić? 

Jak chcesz coś naprawdę się dowiedzieć o takim napędzie to w Warszawie jest sklep/warsztat Bit Bike, składają rowery na zamówienie z takimi napędami.

nie wydaje mi się, żeby krocie kosztował, zębatka zastąpiona kołem zębatym, reszta taka sama. Pasek to koszt ok. 400-500 zł. Biorąc pod uwagę żywotność paska vs łańcuch to nie wygląda to jakoś strasznie.

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
W dniu 2.11.2018 o 19:19, sender napisał:

nie wydaje mi się, żeby krocie kosztował, zębatka zastąpiona kołem zębatym, reszta taka sama.

8 biegowa piasta alfine to 900 plnów, 11 biegowa 1500, rzeczywiście tanioszka. 

Swoją drogą alfine nie jest produktem z najwyższej półki bo takie potrafią kosztować razy trzy. 

20 godzin temu, SzpiceR napisał:

8 biegowa piasta alfine to 900 plnów, 11 biegowa 1500, rzeczywiście tanioszka. 

Swoją drogą alfine nie jest produktem z najwyższej półki bo takie potrafią kosztować razy trzy. 

jak policzyć koszt łańcuchów, które się wymienia, kaset, blatów, czasem jakieś przerzutki to i tak żaden dramat. Sam w zeszłym roku w przełaju wymieniałem 5x łańcuch- 3x 105 i 2xUltegra, a mimo tego kaseta bez szału (pewnie po 5 łańcuchu przyjedzie czas na jej wymianę).

To właśnie rama jest najważniejsza w tym całym układzie. Sam napęd w zakupie i eksploatacji wyjdzie podobnie do standardowych łańcuchów, które trzeba często zmieniać przy większej ilości kilometrów na rowerze.

• 1 rok później...
  • 10 miesięcy temu...
rowerowysztos.pl

Cześć, części w internecie znajdziesz bez problemu. Największym producentem pasków i zębatek jest firma Gates Carbon Drive, więc po wpisaniu np. pasek gates od razu wyskoczą Ci sklepy. Sporą ofertę ma sklep i serwis takich rowerów, czyli beatbike.pl poza tym rowerystylowe.pl, na eBayu też jest duży wybór :)

• 1 miesiąc temu...
W dniu 1.05.2020 o 16:38, lukasz129 napisał:

witam ja chcę kupic taki rower na pasku  ale nie mam   pojecia gdzie  szukac takich części może jakis link do sklepów

Mnie się taka idea podoba:

https://www.prioritybicycles.com/products/600x

Rower z paskiem i z przekładnią pinion. Podobno nie do zdarcia. Inne rowery też mają z paskiem.

Tu np. recenzja roweru miejskiego: https://gearjunkie.com/biking/urban-bike/priority-600-all-road-bicycle-review-pinion

5 godzin temu, m0cna napisał:

Rower z paskiem i z przekładnią pinion. Podobno nie do zdarcia. Inne rowery też mają z paskiem.

Niby tak. Ale widziałem jakiś czas temu taki rower i zamieniłem słowo z kierowcą. Mówi ze to nie taki znowu miód. Ze manetka od pioniona chodzi na tyle ciężko ze jest to wyraźnie zauważalne a nawet nawet uciążliwe. A z samego piniona ponoć zaczął ciec olej po jakiś 2tyś i trza było serwisować. 

koncepcja też mi sie bardzo podoba ale jak to w życiu bywa nie zawsze jest różowo :)

Edytowane przez wintermute
  • Lubię to! 1
35 minut temu, wintermute napisał:

Niby tak. Ale widziałem jakiś czas temu taki rower i zamieniłem słowo z kierowcą. Mówi ze to nie taki znowu miód. Ze manetka od pioniona chodzi na tyle ciężko ze jest to wyraźnie zauważalne a nawet nawet uciążliwe. A z samego piniona ponoć zaczął ciec olej po jakiś 2tyś i trza było serwisować. 

koncepcja też mi sie bardzo podoba ale jak to w życiu bywa nie zawsze jest różowo :)

O tych rowerach usłyszałam od Ryana Van Duzera:

Facet przejechł na tym Great Divide i bardzo chwalił, ale za jego obiektywizm nie ręczę

• Lubię to! 1

A ja mam 2 rowery na pasku, Breezera Beltway 8 z Alfine 8 i złożonego "pod siebie" Octane One Kode z Rohloffem.
Pasek CDX
Pasek + przekładnia w piaście tworzą bezproblemowy rower na drogi i bezdroża działający cicho w każdej pogodzie i wymagający minimum serwisu.
Polecam.fa3e044815e3a702971bdbf1c1ce2ea2.jpg9b3270ccc8ca6e36c2d29797d9a6059e.jpg7e1893479e6e5fcea3862806df24e7e5.jpg3b44663529610d450465c8a255cff122.jpgee0ce4c49270a405980a245704d2cae3.jpg0fa0b3cba129d28e4e0b9312b252a597.jpg1321db15d8ed46371999643cce75ab58.jpg570c857070e223fc37d53309f25097d6.jpgd3e20a4187c6ddb827912db2ffae0fb0.jpg

• Lubię to! 2
  • 4 tygodnie później...