spidelli Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 No to zszedłeś do 399 + 70 za oponę, można też chyba najtańszą karimatę wykorzystać... albo i nie
Łukasz_P Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Jak kupowałem swój pierwszy trenażer, to kosztował wtedy 350 zł, ale dzięki za kalkulację
eltomek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Podpowiedzcie proszę jaki trenażer do MTB 29". Te najtańsze Decathlonowe działają z kołem do 28" lub ewentualnie "29" wyłącznie z rowerem szosowym". Jest dla mnie nadzieja? Oponę w MTB mam 2.25".
Stryjek Opublikowano 14 Grudnia 2019 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Podpowiedzcie proszę jaki trenażer do MTB 29". Te najtańsze Decathlonowe działają z kołem do 28" lub ewentualnie "29" wyłącznie z rowerem szosowym". Jest dla mnie nadzieja? Oponę w MTB mam 2.25".Przecież koło 28 i 29 ma taką samą obręcz;) kup tylko dobrą oponę,)
bangsa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Jaki trenażer pod zwift i MTB 29 koła ? Mogę dołożyć te 200-300 zł jeśli nie trzeba będzie czujnika dokupować
eltomek Opublikowano 17 Grudnia 2019 Opublikowano 17 Grudnia 2019 W dniu 14.12.2019 o 23:32, Stryjek napisał: Przecież koło 28 i 29 ma taką samą obręcz;) kup tylko dobrą oponę,) Ok, doczytałem i rozumiem już, że 29" to obwód zewnętrzny opony, a wielkość montażowa (średnica wewnętrzna) to 622mm i mogę spokojnie kupić oponkę 700x.. Ale jak zatem traktować informację "29ʺ wheel with Tacx trainer tyre" podaną na stronie https://tacx.com/product/flow-smart/ ? Jeszcze pytanie o szerokość opony do trenażera - czy na obręcz o szerokości wewn 23mm podejdzie opona o szerokości 32mm lub 35mm np taka https://www.centrumrowerowe.pl/opona-do-trenazera-tacx-trainer-tyre-pd9194/?v_Id=50234 ?
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 W dniu 17.12.2019 o 22:03, eltomek napisał: Ok, doczytałem i rozumiem już, że 29" to obwód zewnętrzny opony, a wielkość montażowa (średnica wewnętrzna) to 622mm i mogę spokojnie kupić oponkę 700x.. Ale jak zatem traktować informację "29ʺ wheel with Tacx trainer tyre" podaną na stronie https://tacx.com/product/flow-smart/ ? Jeszcze pytanie o szerokość opony do trenażera - czy na obręcz o szerokości wewn 23mm podejdzie opona o szerokości 32mm lub 35mm np taka https://www.centrumrowerowe.pl/opona-do-trenazera-tacx-trainer-tyre-pd9194/?v_Id=50234 ? Wybacz za kotleta, ale podejdzie jak najbardziej. Sprawdziłem też w praktyce że z ogarnięciem opony 32c ten Decathlonowy trenażer nie ma.
BartekM Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Cześć, Jeździ ktoś na rolkach? Możecie polecić jakiś sprawdzony model?
czarusblitz Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Chyba bez różnicy, tymbardziej, że teraz rolki stanialy od czasu popularności trenazerów "Direct Drive". Najpopularniejsze to że stajni ELITE lub TACX, kwestia wyboru czy chcesz same rolki czy takie, które także zmieniają opór. Obie firmy posiadają je w swojej ofercie.
BartekM Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Mają sens takie z oporem? Nie jestem zawodnikiem -> na najcięższych przełożeniach i tak kadencja pewnie nie będzie wybitna..
czarusblitz Opublikowano 25 Marca 2020 Opublikowano 25 Marca 2020 Kwestia do jakich treningów będzie Ci ona potrzebna. Te z oporem i dodatkowo interaktywne, będą mieć większe i bardziej wszechstronne zastosowanie np do treningu siłowego na niskich kadencjach lub oprogramowaniem i odwzorowanie terenu lub zadanych interwalów (ERG). Sporo ludzi takich używa zamiast trenazera Direct Drive z Zwift i chwali.
keystone Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Witam Przymierzam się do zakupu pierwszego trenażera na czas kwarantanny. Do wszystkich którzy mieli do czynienia z trenażerami Elite mam pytanie : - która rama spisuje się lepiej Qubo czy Novo Force? Domyślam się, że w Qubo docisk do rolki zależy od wagi jeźdźca, a w Novo zależy od stopnia dokręcenia śruby. Oba mają zbliżoną cenę. Funkcjonalnie są niemal identyczne. Które rozwiązanie wg Szanownych lepiej się sprawdza? Dzięki za sugestie
Gość Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 17 minut temu, keystone napisał: Witam Przymierzam się do zakupu pierwszego trenażera na czas kwarantanny. Do wszystkich którzy mieli do czynienia z trenażerami Elite mam pytanie : - która rama spisuje się lepiej Qubo czy Novo Force? Domyślam się, że w Qubo docisk do rolki zależy od wagi jeźdźca, a w Novo zależy od stopnia dokręcenia śruby. Oba mają zbliżoną cenę. Funkcjonalnie są niemal identyczne. Które rozwiązanie wg Szanownych lepiej się sprawdza? Dzięki za sugestie Dla mnie bardziej przyjazny był system w Qubo. Przy dokręcaniu śruby jest zawsze jakaś jazda - trochę spadnie ciśnienie i już trzeba kalibrować i dokręcać od nowa.
Red Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Dokładnie, Qubo jest mniej upierdliwy w obsłudze. Tym bardziej że "można zapomnieć" o wypinaniu roweru aby uniknąć defektu w w postaci wgniecenia na opinie. 1
Miszel Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 W Novo Force trzeba dbać o stałe ciśnienie w oponie, wtedy nie trzeba regulować docisku. Godzinę temu, Red napisał: Dokładnie, Qubo jest mniej upierdliwy w obsłudze. Tym bardziej że "można zapomnieć" o wypinaniu roweru aby uniknąć defektu w w postaci wgniecenia na opinie. Raz zapomniałem wypiąć i niedługo później opona do wymiany. 1
keystone Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Wielkie dzięki za opinie ! O wspomnianych przez Was korzyściach nie pomyślałem. Liczyłem tylko na lepszy, bardziej "naturalny" docisk w Qubo. Dam znać jak się spisuje. Pozdrawiam z piwnicy 😅
Red Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Opublikowano 1 Kwietnia 2020 7 godzin temu, Miszel napisał: Raz zapomniałem wypiąć i niedługo później opona do wymiany Osobiście nigdy nie wymieniałem opony po takim defekcie. Opona jest termoplastyczna więc po prostu upuszczałem powietrza dociskałem rolkę i "rozjeżdżałem" defekt.
a6riz Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Czy ktoś może polecić jakiś fajny zestaw na początek? Może nie do 1000 zł ale tak do 700 zł (w tym trenażer, czujniki itp).
Kris87 Opublikowano 4 Maja 2020 Opublikowano 4 Maja 2020 Hej. Mój pierwszy rower szosowy i trenażer zakupiłem. Proszę o pomoc. Jakie koło polecacie do trenażera Tacx Genius Smart ? Nie chciałbym zakładać co chwilę i zmieniać. Rower Kross 2019 4.0 Kaseta / Wolnobieg: SHIMANO CS-HG500 (11-25T) KOŁA Wielkość koła: 28 cali Piasta Przód: SHIMANO HB-RS400 Piasta tył: SHIMANO FH-RS400 Obręcze: ALEXRIMS AT470 (622-17) Opony: SCHWALBE LUGANO KEVLAR GUARD (700-28C) Może być używane koło. Dziękuje z góry. Pozdrawiam
czarusblitz Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Najtańsze z oponą dedykowaną pod trenazer, w Decathlon kupisz tanią i bardzo dobrą oponę B'Twin. Dodatkowo pomyśl o kasecie, aby nie musieć za każdym razem przekładać z koła na koło.
MichalB Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Czesc, szukam trenazera w rozsadnej do ok. 1000zl ale chcialbym moc go podlaczyc do Zwift. Trenazer do salonu wiec dobrze by bylo by bylo cichy. Co taki trenazer musi miec? Direct Drive czy rolki? Pomiar mocy kompatybilny z Zwift? Jaki system oporu? Widzialem Video Szajbajk o trenazerze Eyen za 500zl ale to chyba bez pomiaru mocy...
nctrns Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) >Cichy >Zwift >Pomiar mocy >1000 zł Nie ma takiego, chyba że ci ktoś po znajomości odda swój sprzęt. Najtańszy trenażer interaktywny, to bodajże Elite Qubo Digital Smart B+ za ~1300 zł nowy. Używkę znajdziesz może za <1000zł, ale nie będzie to taki poziom ciszy ja Direct Drive. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez nctrns
pinok Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Cichy to pojęcie względne, wystarczy dobre nagłośnienie i trenażera nie słychać wcale za 999 jest w Decathlonie. https://www.decathlon.pl/trenaer-flow-smart-t2240-id_8345488.html PS. U mnie dużo głośniejszy jest wentylator chłodzący, bez którego nieda się jeździć w domu. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez pinok
MichalB Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedzi. Jestem umowiony na jutro na odbior nowego Tacx Bushido Smart z tego ogloszenia. https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/tacx-bushido-rennradtrainer-neu-387179981/ Nic lepszego w tej cenie pewnie nie znajde. Trenazer jest interaktywny. Co musze do tego dokupic? opona na trenazer badz cale kilo to wiem, ale poza tym nie wiem nic. Wentylator mam w domu Pozdrawiam, Michal
Rekomendowane odpowiedzi