Skocz do zawartości

[Propozycje] Trenażer do około 999 zł

kaka_55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to zszedłeś do 399 + 70 za oponę, można też chyba najtańszą karimatę wykorzystać... albo i nie

Opublikowano

Jak kupowałem swój pierwszy trenażer, to kosztował wtedy 350 zł, ale dzięki za kalkulację ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podpowiedzcie proszę jaki trenażer do MTB 29". Te najtańsze Decathlonowe działają z kołem do 28" lub ewentualnie "29" wyłącznie z rowerem szosowym". Jest dla mnie nadzieja? Oponę w MTB mam 2.25".

Opublikowano
Podpowiedzcie proszę jaki trenażer do MTB 29". Te najtańsze Decathlonowe działają z kołem do 28" lub ewentualnie "29" wyłącznie z rowerem szosowym". Jest dla mnie nadzieja? Oponę w MTB mam 2.25".
Przecież koło 28 i 29 ma taką samą obręcz;) kup tylko dobrą oponę,)
Opublikowano

Jaki trenażer pod zwift i MTB 29 koła ? Mogę dołożyć te 200-300 zł jeśli nie trzeba będzie czujnika dokupować 

Opublikowano
W dniu 14.12.2019 o 23:32, Stryjek napisał:

Przecież koło 28 i 29 ma taką samą obręcz;) kup tylko dobrą oponę,)

Ok, doczytałem i rozumiem już, że 29" to obwód zewnętrzny opony, a wielkość montażowa (średnica wewnętrzna) to 622mm i mogę spokojnie kupić oponkę 700x..

Ale jak zatem traktować informację  "29ʺ wheel with Tacx trainer tyre" podaną na stronie https://tacx.com/product/flow-smart/ ?

Jeszcze pytanie o szerokość opony do trenażera - czy na obręcz o szerokości wewn 23mm podejdzie opona o szerokości 32mm lub 35mm np taka https://www.centrumrowerowe.pl/opona-do-trenazera-tacx-trainer-tyre-pd9194/?v_Id=50234 ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 17.12.2019 o 22:03, eltomek napisał:

Ok, doczytałem i rozumiem już, że 29" to obwód zewnętrzny opony, a wielkość montażowa (średnica wewnętrzna) to 622mm i mogę spokojnie kupić oponkę 700x..

Ale jak zatem traktować informację  "29ʺ wheel with Tacx trainer tyre" podaną na stronie https://tacx.com/product/flow-smart/ ?

Jeszcze pytanie o szerokość opony do trenażera - czy na obręcz o szerokości wewn 23mm podejdzie opona o szerokości 32mm lub 35mm np taka https://www.centrumrowerowe.pl/opona-do-trenazera-tacx-trainer-tyre-pd9194/?v_Id=50234 ?

Wybacz za kotleta, ale podejdzie jak najbardziej. Sprawdziłem też w praktyce że z ogarnięciem opony 32c ten Decathlonowy trenażer nie ma.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Jeździ ktoś na rolkach? Możecie polecić jakiś sprawdzony model?

Opublikowano

Chyba bez różnicy, tymbardziej, że teraz rolki stanialy od czasu popularności trenazerów "Direct Drive". Najpopularniejsze to że stajni ELITE lub TACX, kwestia wyboru czy chcesz same rolki czy takie, które także zmieniają opór. Obie firmy posiadają je w swojej ofercie.

Opublikowano

Mają sens takie z oporem?

Nie jestem zawodnikiem -> na najcięższych przełożeniach i tak kadencja pewnie nie będzie wybitna..

Opublikowano

Kwestia do jakich treningów będzie Ci ona potrzebna. Te z oporem i dodatkowo interaktywne, będą mieć większe i bardziej wszechstronne zastosowanie np do treningu siłowego na niskich kadencjach lub oprogramowaniem i odwzorowanie terenu lub zadanych interwalów (ERG). Sporo ludzi takich używa zamiast trenazera Direct Drive z Zwift i chwali.

Opublikowano

Witam :)

Przymierzam się do zakupu pierwszego trenażera na czas kwarantanny.

Do wszystkich którzy mieli do czynienia z trenażerami Elite mam pytanie :

- która rama spisuje się lepiej Qubo czy Novo Force?

Domyślam się, że w Qubo docisk do rolki zależy od wagi jeźdźca, a w Novo zależy od stopnia dokręcenia śruby.

Oba mają zbliżoną cenę. Funkcjonalnie są niemal identyczne.

Które rozwiązanie wg Szanownych lepiej się sprawdza?

Dzięki za sugestie :)

Opublikowano
17 minut temu, keystone napisał:

Witam :)

Przymierzam się do zakupu pierwszego trenażera na czas kwarantanny.

Do wszystkich którzy mieli do czynienia z trenażerami Elite mam pytanie :

- która rama spisuje się lepiej Qubo czy Novo Force?

Domyślam się, że w Qubo docisk do rolki zależy od wagi jeźdźca, a w Novo zależy od stopnia dokręcenia śruby.

Oba mają zbliżoną cenę. Funkcjonalnie są niemal identyczne.

Które rozwiązanie wg Szanownych lepiej się sprawdza?

Dzięki za sugestie :)

Dla mnie bardziej przyjazny był system w Qubo. Przy dokręcaniu śruby jest zawsze jakaś jazda - trochę spadnie ciśnienie i już trzeba kalibrować i dokręcać od nowa.

Opublikowano

Dokładnie, Qubo jest mniej upierdliwy w obsłudze. Tym bardziej że "można zapomnieć" o wypinaniu roweru aby uniknąć defektu w w postaci wgniecenia na opinie. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

W Novo Force trzeba dbać o stałe ciśnienie w oponie, wtedy nie trzeba regulować docisku.

Godzinę temu, Red napisał:

Dokładnie, Qubo jest mniej upierdliwy w obsłudze. Tym bardziej że "można zapomnieć" o wypinaniu roweru aby uniknąć defektu w w postaci wgniecenia na opinie. 

Raz zapomniałem wypiąć i niedługo później opona do wymiany.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wielkie dzięki za opinie !

O wspomnianych przez Was korzyściach nie pomyślałem.

Liczyłem tylko na lepszy, bardziej "naturalny" docisk w Qubo.

Dam znać jak się spisuje. 

Pozdrawiam z piwnicy 😅

Opublikowano
7 godzin temu, Miszel napisał:

Raz zapomniałem wypiąć i niedługo później opona do wymiany

Osobiście nigdy nie wymieniałem opony po takim defekcie. Opona jest termoplastyczna więc po prostu upuszczałem powietrza dociskałem rolkę i "rozjeżdżałem" defekt.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś może polecić jakiś fajny zestaw na początek? Może nie do 1000 zł ale tak do 700 zł (w tym trenażer, czujniki itp). 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej. Mój pierwszy rower szosowy i trenażer zakupiłem. Proszę o pomoc. Jakie koło polecacie do trenażera Tacx Genius Smart ? Nie chciałbym zakładać co chwilę i zmieniać. Rower Kross 2019 4.0

Kaseta / Wolnobieg: SHIMANO CS-HG500 (11-25T)

KOŁA

Wielkość koła: 28 cali

Piasta Przód: SHIMANO HB-RS400

Piasta tył: SHIMANO FH-RS400

Obręcze: ALEXRIMS AT470 (622-17)

Opony: SCHWALBE LUGANO KEVLAR GUARD (700-28C)

Może być używane koło. 

Dziękuje z góry. Pozdrawiam

Opublikowano

Najtańsze z oponą dedykowaną pod trenazer, w Decathlon kupisz tanią i bardzo dobrą oponę B'Twin. Dodatkowo pomyśl o kasecie, aby nie musieć za każdym razem przekładać z koła na koło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czesc, szukam trenazera w rozsadnej do ok. 1000zl ale chcialbym moc go podlaczyc do Zwift. 

Trenazer do salonu wiec dobrze by bylo by bylo cichy.

Co taki trenazer musi miec? Direct Drive czy rolki? Pomiar mocy kompatybilny z Zwift? Jaki system oporu?

Widzialem Video Szajbajk o trenazerze Eyen za 500zl ale to chyba bez pomiaru mocy...

Opublikowano (edytowane)

>Cichy

>Zwift

>Pomiar mocy

>1000 zł

Nie ma takiego, chyba że ci ktoś po znajomości odda swój sprzęt.

Najtańszy trenażer interaktywny, to bodajże Elite Qubo Digital Smart B+ za ~1300 zł nowy. Używkę znajdziesz może za <1000zł, ale nie będzie to taki poziom ciszy ja Direct Drive.

Edytowane przez nctrns
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi.

Jestem umowiony na jutro na odbior nowego Tacx Bushido Smart z tego ogloszenia.

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/tacx-bushido-rennradtrainer-neu-387179981/

Nic lepszego w tej cenie pewnie nie znajde. Trenazer jest interaktywny.

Co musze do tego dokupic? opona na trenazer badz cale kilo to wiem, ale poza tym nie wiem nic. Wentylator mam w domu 

Pozdrawiam,

Michal