Skocz do zawartości

[Propozycje] Trenażer do około 999 zł

kaka_55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.09.2018 o 23:34, Papynsky napisał:

Jak wygląda aplikacja pod względem językowym? Wszedłem na stonkę Onelap'a, ale mimo ustawienia języka na angielski i tak dość sporo jest w języku krzaczastym..

Napiszę tak. Jeśli Chcesz dopracowanego produktu to niestety zostaje Ci ZWIFT. Onelap to kompromis pozwalający skorzystać z namiastki tego co daje ZWIFT. Instalując aplikację możesz wybrać język angielski ale niestety jest on traktowany po macoszemu. Część interfejsu aplikacji jest i tak po chińsku. To samo dotyczy nazw planów treningowych. Wynika to moim zdaniem z tego, że Onelap jest aplikacją przeznaczoną na rynek chiński a inne kraje opędzane są tylko przy okazji. 

Edytowane przez edmundo
Opublikowano

Witam

Mam takie pytanie, chce kupić nowy trenażer prawdopodobnie Tacx Blou Matic i czy jest możliwość dokupienia do trenażera czujnika kadencji i prędkości by połączyć późnej z komputerkiem rowerowym by zapisywał trening i wrzucić na strave z trenażera? Mi się wydaje, że jak połączę czujniki (kadencji i prędkości) z komputerkiem to komputerek będzie już sam liczył dystans, czas itp. nie wiem dokładnie jak to działa. Jak ktoś wie to proszę o odpowiedz.

Opublikowano

Tak, dowolny czujnik zamontowany na korbie i tylnym kole zadziała. Optymalnie niech ma Ant+ i BLE.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tego Tacx flow idzie gdzieś dostać? W decathlonie brak 

Opublikowano

Właśnie na grupie Zwift na fb ktoś ma na sprzedaż flow

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Pomógł 1
Opublikowano

Co wybrać Tacx Blue Matic vs Elite Novo Force? Cena podobna, tylko który lepszy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.09.2018 o 08:21, Stryjek napisał:

Według mnie kupowanie dziś czegoś nie interaktywnego to błąd który sam przerobiłem ;)

Dwie zimy temu męczyłem się na zwykłym trenażerze, filmach i serialach i był dramat, bardziej traktowałem to jak przymus i obowiązek do odbębnienia. 

Zeszłej zimy kupiłem tacx flow za 999zł z decathlona, podłączyłem się do Zwifta i to był strzał w 10.

Plany treningowe, polskie ustawki z grupy zwift.pl, wyzwania, wkręciły mnie na maxa i spokojnie przetrenowałem całą zimę, to naprawdę zupełnie inny świat, który mocno wciąga. Wciągnąłem też znajomego który był zawodnikiem  i nienawidził trenażerów, teraz zmienił zdanie ;)

Często jeżdżę też we dwóch z kumplem i ścigamy się na niemal godzinnym podjeździe pod alpe du zwift lub innych trasach:), po płaskim spokojnie a pod górę ogień, i znowu spokojnie ;) 

PS. Nawet mój 11 letni syn się wciągnął i jeździ na zwifcie, ba nawet żona czasami siada na rower :) 

Stryjek a powiedz proszę jak wypadła awaryjność tego modelu. Gdzieś czytałem że jest to model pełen wad.

Ja od niedawna zgłębiam możliwości poszczególnych modeli ale ten Flow wydaje się być rozsądną kombinacją jakość/cena, dodatkowo to apka może zmieniać obciążenia i to jest super.

Pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano
Stryjek a powiedz proszę jak wypadła awaryjność tego modelu. Gdzieś czytałem że jest to model pełen wad.
Ja od niedawna zgłębiam możliwości poszczególnych modeli ale ten Flow wydaje się być rozsądną kombinacją jakość/cena, dodatkowo to apka może zmieniać obciążenia i to jest super.
Pozdrawiam
Andrzej
U mnie zero usterek
Opublikowano

Ale Tacx Blue Matic można połączyć z Zwiftem.

Opublikowano
Ale Tacx Blue Matic można połączyć z Zwiftem.
Można, ale wtedy nie ma automatycznego oporu, a to cały fun zwifta. Dwa lata temu próbowałem tak jeździć i niestety było kiepsko.
Opublikowano

Kupiłem tego Tacxa Flow za 700zł. Używany był kilka razy przez poprzedniego właściciela, więc jak nówka. W sklepie będzie ciężko dostać, Decathlon nie ma informacji o ewentualnych dostawach. Polecam sprawdzenie ofert na grupie FB Zwifta tak jak pisał @Antyszprycha.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja to się strasznie motam z wyborem trenażera i sam już nie wiem co dokładnie chcę. Ale tak na spokojnie zbierając myśli to chciał bym aby trenażer :

- działał z rowerem MTB na kołach 26" i napędem sram gx eagle

- działał z zegarkiem garmin fr 935 - czyli miał w sobie czujnik kadencji, prędkości i obliczał moc FTP tak aby zegarek to potrafił przetworzyć

- Interaktywny tak aby program np. ZWIFT sterował obciążeniem

- Rolka na koło czy montaż bez koła ? przy napędzie eagle zostaje chyba mocowanie z kołem i zmiana opony

- Profesjonalnych treningów nie nie będę robić, po prostu chcę jeździć na rowerze i cieszyć się z jazdy i przy okazji zrzucić parę kilo i zachować w zimie dobrą formę

- Cena ? im niżej tym lepiej i okolice 1000zł będą idealne choć jeśli jest jakiś trenażer gdzie mogę zdjąć tylne koło i zamontować na szybko rower bez koła do trenażera i obsłuży to napęd eagle to przemyślę dopłatę do takiego cuda.

Co polecicie ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć. Planuje zakup trenazera rowerowego do 700 zł. Myślałem o takim 

https://www.bikestacja.pl/pl/trening-i-odzywki/trenazery/trenazery/trenazer-tacx-blue-motion-t2600-promocja-50-39139.html

co myślicie ? Jest warty ceny? Widziałem, ze można do niego dokupić czujniki, czyli jest możliwość jazdy na zwifcie? 

Macie może inne modele godne polecenia? 

Jest to mój pierwszy trenażer dlatego nie chce więcej pieniędzy na niego przeznaczyć. Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam 

Opublikowano

Fajny, porządny trenażer, natomiast ja wybrałbym interaktywny trenażer smart Tacx Flow Smart, dzięki czemu na Zwift, będzie ci automatycznie zmieniał opór w zależności od ukształtowania terenu. Kosztuje około 300zl więcej, więc myślę że warto dopłacić/dozbierać.
Czujnik prędkości i kadencji dokupisz do każdego trenażera (nie smart), co pozwoli ci korzystać z Zwift, natomiast nie będzie zmieniać ci automatycznie oporu.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

.. 

Edytowane przez Łukasz.
Opublikowano

Hej jaki trenazer do 1000zl myślałem o smart ale czytając opinie np: o tacx flow że się przegrzewa powyżej 250w

Myślę też nad trenazerem elitę Novo force 8 czy go polecacie? Czy np wytrzyma 300w przez godzinę czy więcej. Polecacie jakiś dobry trenazer który co chwilę nie będzie trzeba wymieniać, jak to piszcie w komentarzach 

Opublikowano

To i ja dorzucę swoje pytanie. Zacząłem zastanawiać się nad zakupem trenażera na sezon zimowy. Główny cel to typowo amatorskie kręcenie dla zrzucenia wagi. Zwift nie jest tutaj priorytetem, nie wiem czy będę z niego korzystać czy nie, na pewno spróbuję. Dysponuję pomiarem prędkości na tylnym kole, pomiarem kadencji i Wahoo Boltem, z którym są sparowane czujniki. Na sam trenażer chciałbym przeznaczyć około 1000zł. Zależy mi by oczywiście był możliwie cichy i bezawaryjny.

Kilka tematów na forum przeczytałem i poniżej kilka moich typów uszeregowanych wg ceny:

1. Tacx Booster - do dostania nowy za 700/800zł. Nie wiem za dużo na jego temat, dopiero teraz wpadł mi do listy czytając ten temat.
  2. IN'RIDE 500 B'TWIN (https://www.decathlon.pl/trenaer-inride-500-id_8487132.html) - nowy 800zł, ciekawa, hydrauliczna alternatywa. Praktycznie nie ma się (chyba) co tutaj popsuć. Plusem dla mnie jest cichość takiego systemu i jego nieskomplikowana budowa.
  3. Tacx Flow Smart - nowy, 1000zł (Decathlon), trenażera smart. Niestety naczytałem się trochę negatywnych opinii nt. jego zawodności. Jednak kupując w Decathlonie miałbym pewną gwarację na wszelki wypadek.
  4. Tacx Vortex - używany w okolicach 1000-1100, raczej bez gwarancji. Trenażer oczywiście smart. Z tego co wyczytałem, znacznie lepsza konstrukcja od Flow. Pytanie tylko czy do mojego amatorskiego kręcenia, jest mi potrzebny sprzęt tej klasy.

Podsumowując, co byście polecili amatorowi na pierwszy trenażer? Pchać się w smart'a? W tym przypadku pewnie Flow'a. Czy może cichy, hydrauliczny system? Będę wdzięczny za porady.

Opublikowano

Jeśli nie myślisz o jakichś poważnych treningach to b'Twin In'Ride 500 cię zadowoli. Faktycznie jest dość cichy i jeszcze nie słyszałem żeby komuś się popsuł.

• Pomógł 1
Opublikowano

Proszę o porady ad.trenażera magnetycznego. Potrzebuję go  łączyć z apkami typu Zwift itp. Rowerek stacj. stoi nie używany więc trenażer typu rolkowego to nie dla mnie bo mi się zaraz znudzi.

Proszę o wszelkie porady bo moja wiedza jest znikoma w tym temacie.

Budżet do 1000zł. Jak trochę przekroczy przeżyję ale najlepiej żeby te nie robić :(

Uprawiam kolarstwo amatorstwo, bardzo amatorstwo. 

Móoj rower to btwin 100

https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-100-id_8377732.html?gclid=CjwKCAjw5fzrBRASEiwAD2OSV4CELM5xDSHP8wfG_114Okl3-wQrBa-lIQaUjm9s2e_0pgMS3sBqvhoCIc4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

z oponami na szosę, średnia z trasy jak jest 25km/h to super, trassy to zwykle 30,40,50 km (rekord 111 km - 1. w życiu).

Zaczyna się zima i nie chcę kolejnej przesiedzieć tylko pojeźdźić czasami  ale potrzebuję multimediów aby wspomogli mnie  izmotywowali.

Doradźcie tak dla laika co potrzebne do tego aby łączyyć trenażer z multimediami.

Najwygodniej i najchętniej łączyłbym z tv w salonie. Któa apka najlepsza dla amatora?

Ad. trenażerów mam na oku takie:

https://www.decathlon.pl/trenaer-flow-smart-id_8345488.html

https://www.decathlon.pl/trenaer-inride-500-id_8487132.html

https://www.decathlon.pl/trenaer-aleno-smart-id_8398214.html

Tu też proszę o pomoc co z tego wybrać bo te opisy mi nic nie mówią (hamulec hydrauliczny, czy tam opór hydrauliczny itp. itd).

Co jest w zestawie a co trzeba dokupić, nie znam się na tym w ogóle i nie chciałbym aby koszty mnie przerosły bo okaże się, że to czy tamto trzeba jeszcze pokupować. Już słyszałem, że oponę trzeba zmienić na zimę do trenażera a to koszt zapewne pod 100 zł.

Ja chcę jeźdźić wirtualnie , fajnie jest w rywalizacji z kimś (tak jak gra się w fifę online), ewentualnie mieć jakieś tam różne trasy do przejazdu  (im więcej tym lepiej). Fajnie aby opór jak jest pod górę stawiało urządzenie samo i tak naprawdę tyle (reszta nie przychodzi mi do głowy bo to 1. w życiu trenażer). Nie potrzebuję mierzyć mocy i innych cudów bo i w rowerze tego nie mierzę.

Moje wyposażenie na rower to opaska Mi Band 3 albo Mi Band 4, Endomondo i licznik bezprzewodowy. Nie używam Polarów itp.

Proszę o wszelkie wszelkie wskazówki ad. trenażerów, apek do tego itp.

Z góry dzięki.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

podepnę się do tematu. Chcę kupić trenażer z Dekla, najtańszy model IN'RIDE 100 B'TWIN. Koszt z oponą, podstawką i matą to jakieś 580 zł i więcej nie chcę wydawać. Z hałasem nie ma problemu, bajerów nie potrzebuję, chciałbym żeby sprzęt wytrzymał kilka sezonów. Mam w rowerze czujnik kadencji i prędkości na BT, używałem tego w komplecie z pulsometrem z jedną z aplikacji Runtastic, zanim jej nie skasowali. Do Stravy jakoś nie mogę się przekonać (ostatecznie nie wykluczam), czy znacie jakąś inną aplikację (iOS), która pokaże mi "odległość", prędkość i tętno? Zależy mi tylko na podstawowych parametrach i to bardziej dla zaspokojenia ciekawości.

Nie interesują mnie opcje "dołóż 100, 500, 1000 i kup coś porządnego" :) Chcę na tym kręcić 3x w tygodniu max po godzinie.

Dzięki i pozdrawiam

Edyta:

Panobike od Topeaka - wygląda fajnie, ma integrację ze Stravą

Edytowane przez spidelli
Opublikowano

Gdyby ktoś chciał więcej informacji na temat użytkowania Elite Novo Force 8 (w połączeniu z Zwift) to służę pomocą. Niestety nie mam porównania do innych sprzętów, ale 3000 km przejechane.

15 godzin temu, spidelli napisał:

Witajcie,

podepnę się do tematu. Chcę kupić trenażer z Dekla, najtańszy model IN'RIDE 100 B'TWIN. Koszt z oponą, podstawką i matą to jakieś 580 zł i więcej nie chcę wydawać. Z hałasem nie ma problemu, bajerów nie potrzebuję, chciałbym żeby sprzęt wytrzymał kilka sezonów. Mam w rowerze czujnik kadencji i prędkości na BT, używałem tego w komplecie z pulsometrem z jedną z aplikacji Runtastic, zanim jej nie skasowali. Do Stravy jakoś nie mogę się przekonać (ostatecznie nie wykluczam), czy znacie jakąś inną aplikację (iOS), która pokaże mi "odległość", prędkość i tętno? Zależy mi tylko na podstawowych parametrach i to bardziej dla zaspokojenia ciekawości.

Nie interesują mnie opcje "dołóż 100, 500, 1000 i kup coś porządnego" :) Chcę na tym kręcić 3x w tygodniu max po godzinie.

Dzięki i pozdrawiam

Edyta:

Panobike od Topeaka - wygląda fajnie, ma integrację ze Stravą

Obawiam się że w końcu trafisz na Zwift. Z początku też miałem podobny plan, kupię, trochę pojeżdżę... dopiero kiedy zacząłem używać Zwift to poczułem że naprawdę trenuję.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak nowy to ten najtańszy z Deca. Dołożysz podstawkę, matę i oponę i robi się prawie 600 zl....

Opublikowano

Podstawka - stare książki itd., mata - stary koc, ochrona roweru przed potem - ręcznik. Tak jeżdżę od zawsze i tylko za oponkę trzeba dołożyć.