Skocz do zawartości

[Propozycje] Trenażer do około 999 zł

kaka_55

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chyba dorosła we mnie myśl o zaopatrzeniu się w trenażer na tą zimę. Jak do tej pory nigdy nie miałem do czynienia z tego typu urządzeniami i moja wiedza na ten temat jest dość skromna.

Jak wiadomo studencki budżet jest zawsze lichy stąd muszę szukać trenażerów z niższych półek. W tytule tematu podałem granicę 1000zł i nie chcę jej przekraczać. Oczywiście im bardziej poniżej tej granicy tym lepiej.  Druga sprawa na jakiej bardzo mi zależy to to aby trenażer był najbardziej jak to możliwie cichy. Na studiach mieszkam w bloku i wiadomo jak to jest..

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w znalezieniu odpowiedniego sprzętu. 

Czy w tym przedziale cenowym czeka mnie tylko trening, w którym będę patrzył w ścianę, czy są jakieś opcje podłączenia trenażera do świata wirtualnego?

Mam karbonową ramę. Gdzieniegdzie można przeczytać, że do takich ram odpowiednie są tylko trenażery rolkowe. Czy jest to prawdą?

Opublikowano
16 godzin temu, Papynsky napisał:

podałem granicę 1000zł i nie chcę jej przekraczać

Używam Tacx Boster cenowo mieści się w budżecie. 

Druga sprawa na jakiej bardzo mi zależy to to aby trenażer był najbardziej jak to możliwie cichy

W mojej opinii jest stosunkowo cichy. 

Czy w tym przedziale cenowym czeka mnie tylko trening, w którym będę patrzył w ścianę, 

Jeśli nie masz w rowerze  żadnych czujników (kadencja prędkość tętno) to pozostaje ściana ewentualnie film w tv. 

czy są jakieś opcje podłączenia trenażera do świata wirtualnego

Jeśli chodzi Zwift'a to nie wiem, korzystam z częściowo darmowej apki  Tacx'a i można przeprowadzić fajny trening gdzieś daleko w słonecznej Italii. 

Mam karbonową ramę. Gdzieniegdzie można przeczytać, że do takich ram odpowiednie są tylko trenażery rolkowe. Czy jest to prawdą?

Totalny mit i bzdura. Cały peleton zawodowy w kolarstwie szosowym korzysta z trenażerów nie rolkowych. 

Apropo, Booster Tacx'a też jest użytkowany przez drużyny zawodowe. 

Opublikowano

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!

Przyjrzę się później temu tacxowi. W tym momencie jednak skłaniam się chyba bardziej w stronę Elite Novo Force. Jest dość tani i czytałem sporo dobrych opinii na jego temat. Mam póki co trochę obawy czy jazda e domu jest oby na pewno dla mnie o czy będę miał ku temu warunki. 

Czyli jeżeli zaopatrze się w zestaw czujników do swojego licznika,to pp dokupieniu anteny ANT+ do laptopa, będę mógł przenieść trening w wirtual?

Opublikowano
9 minut temu, Papynsky napisał:

Mam póki co trochę obawy czy jazda e domu jest oby na pewno dla mnie o czy będę miał ku temu warunki. 

Dla mnie jest problem wytrzymać na trenażerze dłużej niż godzinę, ale jest to kwestia psychiki. 

11 minut temu, Papynsky napisał:
13 minut temu, Papynsky napisał:

Czyli jeżeli zaopatrze się w zestaw czujników do swojego licznika,to pp dokupieniu anteny ANT+ do laptopa, będę mógł przenieść trening w wirtual?

Jeśli chodzi Zwift'a nie odpowiem tobie, gdyż nie wiem czy przypadkiem nie jest wymagany trenażer który sam zwiększa opór. 

Jeśli chodzi o apke Tacx działa to idealnie. 

Opublikowano

A tam, znajdujesz odpowiedni serial i lecisz sezon po sezonie 😉

Opublikowano

Z tego co patrzyłem, to wszystkie programy do wirtualnej jazdy są odpłatne. Mam rację, czy nie znalazłem tego darmowego?

Novo Force jest na liście trenażerów wspieranych przez zwifta.

5 minut temu, Łukasz_P napisał:

A tam, znajdujesz odpowiedni serial i lecisz sezon po sezonie 😉

Tak, to też jest opcja, ale szukam możliwych rozwiązań. :D

Opublikowano (edytowane)

Według mnie kupowanie dziś czegoś nie interaktywnego to błąd który sam przerobiłem ;)

Dwie zimy temu męczyłem się na zwykłym trenażerze, filmach i serialach i był dramat, bardziej traktowałem to jak przymus i obowiązek do odbębnienia. 

Zeszłej zimy kupiłem tacx flow za 999zł z decathlona, podłączyłem się do Zwifta i to był strzał w 10.

Plany treningowe, polskie ustawki z grupy zwift.pl, wyzwania, wkręciły mnie na maxa i spokojnie przetrenowałem całą zimę, to naprawdę zupełnie inny świat, który mocno wciąga. Wciągnąłem też znajomego który był zawodnikiem  i nienawidził trenażerów, teraz zmienił zdanie ;)

Często jeżdżę też we dwóch z kumplem i ścigamy się na niemal godzinnym podjeździe pod alpe du zwift lub innych trasach:), po płaskim spokojnie a pod górę ogień, i znowu spokojnie ;) 

PS. Nawet mój 11 letni syn się wciągnął i jeździ na zwifcie, ba nawet żona czasami siada na rower :) 

Edytowane przez Stryjek
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, GBike napisał:

Jeśli chodzi Zwift'a nie odpowiem tobie, gdyż nie wiem czy przypadkiem nie jest wymagany trenażer który sam zwiększa opór.

Nie ma takiego wymagania. W podstawowej opcji wystarczy trenażer i pomiar prędkości z koła. Sam na co dzień używam

rolki Elite Quick Motion z pomiarem parametrów z Favero Assioma Duo zamiennie z Tacx Neo Smart. Obydwie metody treningu

są tak samo efektywne, jeśli chodzi o współpracę z Zwift, choć opór rolki to tylko/aż circa 700W, które osiąga się zmieniając

przełożenia na twardsze. Do jeżdżenia po świecie wirtualnym trenażer i czujnik prędkości w zupełności wystarczą.

Czujnik oczywiście z Ant+/BLE.

Edytowane przez tadzikpl
Opublikowano
30 minut temu, tadzikpl napisał:

Nie ma takiego wymagania. W podstawowej opcji wystarczy trenażer i pomiar prędkości z koła. Sam na co dzień używam

rolki Elite Quick Motion z pomiarem parametrów z Favero Assioma Duo zamiennie z Tacx Neo Smart. Obydwie metody treningu

są tak samo efektywne, jeśli chodzi o współpracę z Zwift, choć opór rolki to tylko/aż circa 700W, które osiąga się zmieniając

przełożenia na twardsze. Do jeżdżenia po świecie wirtualnym trenażer i czujnik prędkości w zupełności wystarczą.

Czujnik oczywiście z Ant+/BLE.

Może nie do końca, bo jak masz zwykły trenażer i czujnik prędkości a brakuje pomiaru mocy to rozwiązanie jest do bani, bo zwift tylko coś tam sobie przelicza i nie do końca działa to dobrze. A jednak dodatkowy pomiar mocy to spory koszt. 

A jak ci trenażer symuluje podjazdy to jedzie się trochę przyjemniej :)

Tym bardziej że pewnie niedługo będzie wysyp używanych trenażerów i taki tacx flow będzie można kupić za 700-800zł, dlatego uważam że inne rozwiązania alternatywne nie są warte zachodu. 

Pewnie jak wiesz mess na forum szosowym porównał pomiar mocy flowa chyba do stages ( albo czegoś innego co ma sprawdzone, nie pamiętam już) i wyszło mu że przy poprawnej kalibracji trenażer naprawdę daje radę. Może do najdroższych urządzeń trochę mu brakuje, ale dla amatora w zupełności wystarczy. 

Opublikowano

Jazda na zwift nie jest dla mnie priorytetem. Chociaż chciałbym mieć taką możliwość, jeżeli zwykła jazda byłaby dla mnie zbyt nużąca. 

A oprócz zwifta znacie jeszcze jakieś platformy? Czy może zwift jest tutaj hegemonem i nie warto rozglądać się za czymś innym?

Myślałem właśnie też nad Tacx Flow. Niby jest w założonym budżecie, ale im mniej wydam tym lepiej. Do tego za pewne będę musiał jeszcze doliczyć jakieś wydatki typu opona do trenażera.

Co sądzicie o kupnie trenażera używanego?

Opublikowano

Myślę że używanego rocznego flowa można brać spokojnie za około 700zł, zostanie ci jeszcze na oponę i zwifta na kilka miesięcy.

Do tego będziesz miał jeszcze rok gwarancji jakby coś się działo. 

• Pomógł 1
Opublikowano
5 godzin temu, Stryjek napisał:

Myślę że używanego rocznego flowa można brać spokojnie za około 700zł, zostanie ci jeszcze na oponę i zwifta na kilka miesięcy.

Do tego będziesz miał jeszcze rok gwarancji jakby coś się działo. 

Sam sprzedawałem półrocznego flowa za 650 z wysyłką

Opublikowano

Dzięki, porozglądam się, może akurat coś się trafi.

@Antyszprycha z jakiego powodu zmieniałeś trenażer, upgrade do czegoś lepszego, czy flow miał jakieś mankamenty?

Opublikowano

Rozumiem, że cały czas mowa o Tacx Flow Smart z Deca za 999zł? 

Opublikowano

Ta, posiadałem i złego słowa nie powiem

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja póki co śmigam od 2 lat na B’TWIN 100 i w sumie też nie narzekam, ale może najwyższa pora zrobić krok w przód. 

Opublikowano

Osoboście nie wyobrażam sbie jazdy na trenażerze bez aplikacji Zwift także jeśli spróbujesz trenażera smart dopiero wtedy zrozumiesz, że kręciłeś jak "chomik" 2 lata :) 

Opublikowano

Jak pisałem wyżej, nadrabiałem zaległości serialowe 😀. Ale może to już ten moment hmmm.

Opublikowano

Czyli tego Tacx Flow Smart podpinamy pod apke na kompie i możemy robić jakieś trasy z symulacją podjazdu np z pliku gpx, czy tu trzeba jakiegoś modelu z wyższej półki?

Opublikowano

Tacx flow ma sterowanie Smart. Wystr ze włączyć trenażer podpiąć go pod Apke Zwift za pomocą odkupionej anteny ant + i za syna się prawdziwa zabawa

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Pomógł 1
Opublikowano
W dniu 11.09.2018 o 10:21, Papynsky napisał:

Jazda na zwift nie jest dla mnie priorytetem. Chociaż chciałbym mieć taką możliwość, jeżeli zwykła jazda byłaby dla mnie zbyt nużąca. 

A oprócz zwifta znacie jeszcze jakieś platformy? Czy może zwift jest tutaj hegemonem i nie warto rozglądać się za czymś innym?

Myślałem właśnie też nad Tacx Flow. Niby jest w założonym budżecie, ale im mniej wydam tym lepiej. Do tego za pewne będę musiał jeszcze doliczyć jakieś wydatki typu opona do trenażera.

Co sądzicie o kupnie trenażera używanego?

Jest jeszcze coś takiego jak Onelap. To taki chiński odpowiednik Zwifta. Darmowa instalacja pozwala porobić plany treningowe czy pojeździć po wirtualnych trasach. Ja jako, że robię głównie samotne plany treningowe przerzuciłem się właśnie na Onelap'a. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Korzystam od kilku miesięcy i nic nie zapłaciłem do tej pory. Niektóre plany treningowe subskrypcji wymagają ale spora część jest za darmo.

Opublikowano

Jak wygląda aplikacja pod względem językowym? Wszedłem na stonkę Onelap'a, ale mimo ustawienia języka na angielski i tak dość sporo jest w języku krzaczastym..

Opublikowano
W dniu 11.09.2018 o 21:20, Papynsky napisał:

Dzięki, porozglądam się, może akurat coś się trafi.

@Antyszprycha z jakiego powodu zmieniałeś trenażer, upgrade do czegoś lepszego, czy flow miał jakieś mankamenty?

Flow ma stosunkowo małą moc której brakuje przy sprintach. Też nie kumałem jak komuś może brakować czegoś przy 700W dopóki sam nie zacząłem bawić się w sprinty.

Poza tym jest ok i jak za tą cenę ma więcej + niż -

Też zastanawiałem się nad wymianą ale chyba zostanie ze mną na kolejną zimę, bo do czegoś lepszego trzeba dołożyć jeszcze raz tyle ;)

• Pomógł 1