sonax Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Witam, Wybieram się na przedłużony weekend majowy z Warszawy nad Zalew Soliński (Bieszczady). Zamierzam zabrać 2 swoje rowery - MTB i szosę. Mam założony bagażnik dachowy Thule + 2 uchwyty Thule FreeRide 532. Czy na tak długą podróż warto jakoś dodatkowo zabezpieczyć rowery? Kolega wspominał mi, że widział u kogoś na samochodzie dodatkową porzeczkę na wysokości kierownic rowerów, która nadawała większą sztywność ładunkowi. Macie jakieś doświadczenia? Chętnie przeczytam porady
alfine-11 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Warto jeszcze pomyśleć o założeniu dodatkowych pasków na koła one też polepszają stabilność Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez alfine-11
LukasFR22 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Jako ciekawostkę napiszę że z kumplem przewoziliśmy 2 zjazdówki na dachu i to na oryginalnym bagażniku bez żadnych poprzeczek Spięte linki dawał radę nie spadły! jedynie spalanie się zwiększyło
sonax Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 19 godzin temu, alfine-11 napisał: Warto jeszcze pomyśleć o założeniu dodatkowych pasków na koła one też polepszają stabilność O tym też myślałem, tylko zamierzałem użyć trytytek (opasek zaciskowych) w dużym rozmiarze.
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Tytyrytek nie warto te mocne i duże przy częstym zapinaniu dwóch rowerów po roku będą kosztować więcej niż cztery dobrej jakości dedykowane paski i do tego ciągle potrzeba mieć cążki pod ręką
sonax Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, alfine-11 napisał: Tytyrytek nie warto te mocne i duże przy częstym zapinaniu dwóch rowerów po roku będą kosztować więcej niż cztery dobrej jakości dedykowane paski i do tego ciągle potrzeba mieć cążki pod ręką Zamierzam je zastosować tylko na ten dalszy wyjazd z dwoma rowerami. Na krótkich przejażdżkach (do 30-40 km max.) chyba zaufam samym uchwytom. A co do "bocznych", to też o tym pomyślałem, gdy zobaczyłem w biedrze za jakieś grosze i są już w samochodzie na stałe
pakosek Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Witam chciałby się dowiedzieć czy ktoś próbował montować bagażnik dachowy do Mercedesa A klasy, w dachu nie ma otworów aby swobodnie zamontować taki bagażnik, zauważyłem że są takie bagażniki (wujek google mi pokazał ) ale ceny są kosmiczne a ja nie dysponuję dużym budżetem, znalazłem też coś na allegro w rozsądnej cenie ale nie potrafię sobie wyobrazić samego montażu czy ktoś z was posiada taki samochód z zamontowanym bagażnikiem na dachu, z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Franz Mauer Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Bagażnik zwykle składa się z poprzeczek montowanych na dachu, a do nich montujesz co Ci potrzeba: box (potocznie zwany trumną), uchwyty na rower. Skontaktuj się z firmą sprzedającą bagażniki, a na pewno znajdą model pasujący do Twojego auta i to wcale nie musi być np. drogi Thule. Bagażnik montujesz w relingach, które biegną od przedniej do tylnej szyby na wysokosci drzwi. Wersja budżetowa: http://www.motoautko.pl/product-pol-25368-Bagaznik-na-dach-C15-PLUS-1-3-ST-Mercedes-A-klasa-W176-od-2012-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIy4Oas7Lb1QIVohbTCh2DrAesEAQYBCABEgKQUPD_BwE https://www.bagazniki.pl/pl/p/Bagaznik-bazowy-MERCEDES-A-klasa-I-98-04-CRUZ-931378-ALU-T108/1236 Musisz znaleźć tylko odpowiedni rodzaj dla swojego rocznika auta.
Maggot743 Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Witam! Przymierzam się do zakupu bagażnika samochodowego na dach, gdyż wożenie roweru na zawody w bagażniku już mnie męczy a chciałbym jednak mieć jeszcze miejsce i wolną tylną kanapę. W związku z tym szukam porady i opinii osób, które z takowych korzystają. Wytyczne: Posiadam Audi a4 b6 avant z relingami. Potrzebuję belek bocznych i mocowania na rower. Rozmyślałem opcję mocowania klasycznego (za ramę) lub mocowania za widelec (oś qr15) - koło ląduje w bagażniku. Drugie rozwiązanie wydaje mi się bardziej stabilne. Niższy środek ciężkości i pewniejsze mocowanie. Widziałem głównie produkty Thule i Elite. Jakie rozwiązanie w rozsądnej cenie wybrać? Jakiej marki? Wybrałem ten dział gdyż nie znalazłem działu bardziej odpowiadającego temu tematowi.
mariuszm Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 Używam Thule ProRide 598 i pomimo, że wrzucam rower na wysoki samochód, to montaż roweru jest banalny a zabezpieczenie pewne. Nie jest to najtańszy uchwyt, ale wg mnie warty ceny. 1 1
Nurek_ Opublikowano 11 Września 2018 Opublikowano 11 Września 2018 Też polecam ten model albo wcześniejszy (i sporo tańszy) ProRide 591. W kwestii wygody mocowania roweru dwie półki wyżej niż pozostałe uchwyty. 1
kretox Opublikowano 5 Listopada 2018 Opublikowano 5 Listopada 2018 Mam dokładnie takie samo autko A4 B6 z relingami, mam belki bazowe wpasowane w relingi AGURI (model chyba prestige) do tego 2 xTHULE (stary model TOUR bodajże) + 1xTHULE ProRide 598 (spisuje się bardzo dobrze łatwy montaż, nie kupuj 591 bo łatwo rower z niego wyjąć) 1
Gophfer Opublikowano 9 Października 2019 Opublikowano 9 Października 2019 Ja również polecam Thule proride mam akurat 4szt model 591. Super jakoś i bardzo stabilne.Zdarzają się dobre okazję na olx.Ja kupiłem 4szt nówka za. 950zl.
kkoyot Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Jestę archeologię. Jestem prawie zdecydowane na któryś z bagażników Thule na ośkę, jednak nurtuje mnie jedna rzecz: czy przeciążenia boczne (czy to przy skręcie czy silnym wietrze bocznym) nie stanowią problemu przy tego typu mocowaniu? Podczas jazdy na oś, piastę i amortyzator działają inne siły niż podczas przewożenia, stąd się zastanawiałem czy nie ma jakichś bagażników z dodatkową stabilizacją, żeby chwycić za sztycę. Niestety, klasyczne szczęki nie wchodzą w grę ponieważ mam karbonową ramę. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez kkoyot
Maciej__ Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 2 godziny temu, kkoyot napisał: Jestę archeologię. Jestem prawie zdecydowane na któryś z bagażników Thule na ośkę, jednak nurtuje mnie jedna rzecz: czy przeciążenia boczne (czy to przy skręcie czy silnym wietrze bocznym) nie stanowią problemu przy tego typu mocowaniu? Podczas jazdy na oś, piastę i amortyzator działają inne siły niż podczas przewożenia, stąd się zastanawiałem czy nie ma jakichś bagażników z dodatkową stabilizacją, żeby chwycić za sztycę. Niestety, klasyczne szczęki nie wchodzą w grę ponieważ mam karbonową ramę. Ja swoja karbonowa szose woze w Thule 598. Z tego co wiem on jest do tego przystosowany. Przyjrzyj sie na zdjeciu, w uchwycie masz cos na ksztalt plastra miodu, zeby za mocno nie scisnac. Do tego w pokretle jest ogranicznik jak w kluczach dynamometrycznych i nie da sie na sile dokrecac.
Rekomendowane odpowiedzi