Power V2 Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Witam poszukuje mocnych sprężynek do zapadek bębenka Simamo. W internecią są do kupienia sprężynki od wolnobiegu,będą pasować? Piasta shimano FH-TX505 cen32h. Okazjonalnie przepuszcza bębenek w takich sytuacjach jak kręcenie do tyłu i bach do przodu,jazda z górki i pierwsze zaziębienie. Rozebrałem go i wyczyściłem,smaru na zapadki nie dawałem aby lekko chodziły i wraz dziad okazjonalnie strzela. Smar dałem na łożyska bębenka w małej ilości aby nie wykipiał do zapadek. Dałem dużo smaru na łożysko koła,możliwe to aby smar z niego przedostał się do bębenka? I nie jest to łańuch,kaseta,korba czy tylna przerzutka. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 1 godzinę temu, Power V2 napisał: Dałem dużo smaru na łożysko koła,możliwe to aby smar z niego przedostał się do bębenka? Możliwe, sprawdź Zobacz też stan bieżni na której poruszają się zapadaki Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Może prościej wymienić cały bębenek? Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 A skąd go wziąść? I trzeba mieć jeszcze taki klucz. To pasuje ta spreżynka od wolnobiegu? Stan bieżni był dobry,powiedział bym jak nowy. Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 A za duży luz na bębenku może powodować jakieś ekscesy? Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 12 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Nikt nic nie wie. Odnośnik do komentarza
ahaja Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Wykręć go imbusem, rozbierz i sprawdź raz jeszcze. Na zapadki nic nie dawaj, może kapkę oliwki. Piszesz, że napęd jest ok i jego wykluczasz ... to może bębenek jest niedokręcony? Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 12 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Dzieje się to niezależnie od biegu i nie widać aby łańuch przeskakiwał,jak łańuch przeskakuje to jest taki inny dźwięk. I jak się cały czas naciska na pedały to nic się nie dzieje-Czyli to nie łańcuch. W piątek rozbiorę go jeszcze raz. Teraz rower stoi nie używany. Ta cześć z zapadkimi nie ma luzu to chyba jest dobrze dokręcona do piasty,luz jest między tą częścią z zapadkami a ty na co się mątuje kasete. Może ktoś wie jak uszczelnić piastę od strony bębenka bo fabrycznie to ona jest tylko ,,uszczelniona,,. Odnośnik do komentarza
inforobert Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Bębenek kup nowy. Idź do dowolnego rowerowego sklepu, wykręca na miejscu lub kup klucz . Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Wie ktoś może czy do tej piasty Shimano FH TX505 32 Cen to jest shimano tourney będzie tutaj pasować bębenek Deore Xt lub Deore czy nie? Bo w tej piaście to bębenek jest zrobiony z gównolitu. Edytowane 15 Września 2018 przez Power V2 Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Albo jak by ktoś mógł to niech poda średnice tego bębenka shimano deore. Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 30 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Poprawka ja wcale nie mam piasty shimano fh tx505 cen32h. Bo ja mam mocowanie tarczy na 6 śrub. I teraz pytanie,bo mi bębenek okazjonalnie przezkakuje,co robić: 1Wymienić bębenek-kupić nową taką samą piastę jako dawcę. 2Zamontować inny bębenek np.shimano deore,nie wiadomo czy będzie pasował. 3Zajeździć do końca i wstawić nową piaste na łożyskach maszynowych (obręcz to alexrims comp cc-czy ona jest coś warta)? 4Zajeździć do końca i kupić nowe dobre koło na łożyskach maszynowych. Odnośnik do komentarza
Piotr 1 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) U mnie zbyt obfite nasmarowanie kulek łożyska koła od strony bembenka spowodowało przedostanie się smaru do bembenka i zablokowanie piesków bembenka co poskutkowało tym że rower najpierw przepuszczał przy przerwie w pedałowaniu, aż do późniejszego całkowitego odłączenia napedu. Niestety po rozebranu bembenka okazało się też, że oprócz dużej ilości smaru sprężynka też nie jest za mocna, ale po oczyszczaniu ze smaru działa bez problemów. Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Piotr 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi