Karmazynowy Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witajcie koleżanki i koledzy! Jest taka sprawa, może wy będziecie wiedzieć. W zeszłym tygodniu wybrałem się na małą 60km wyprawę. Wszystko fajnie, jednak gdzieś po 30km zaczęły boleć mnie kolana. Uczucie, jakby ktoś smażył mi kolana na patelni, przeraźliwe pieczenie, co ok. 5km musiałem stawać żeby odpocząć. Pierwszy raz mi się to zdarzyło, nigdy wcześniej taki ból u mnie nie występował. Jak się za to zabrać? Rozjeździć się przez ten tydzień, czy może czegoś brakuje w diecie?
suqub Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A może kolana są złe ustawione względem pedałów? Jeżeli jeździsz od dawna i nic nie zmieniłeś w rowerze to może faktycznie potrzebny rozjazd.
Karmazynowy Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2017 @suqub Przesiadłem się niecały rok temu na nowy rower, dokupiłem SPD, i nie pojawił się ten problem nawet wtedy. Dopiero teraz jakoś tak wyszło że ból się pojawił. Siodełko ustawione prawidłowo zgodnie z instrukcjami Daniela. Czyżby jazda na mostku ustawionym na negatyw była przyczyną?
Wojtek_S Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, Karmazynowy napisał: Czyżby jazda na mostku ustawionym na negatyw była przyczyną? Może być. Wróć do pierwotnego ustawienia mostka i sprawdź jak z kolanami. Jak zmieniłeś ustawienie mostka to zmieniłeś pozycję na rowerze.
Yan Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 @Karmazynowy ja ustawiałem za pierwszym razem kolana według instrukcji Daniela ale zaczęły mnie boleć kolana więc potratował bym jego materiał jako wskazówki. Pieczenie kojarzy mi się z obtarciem ... możesz coś więcej napisać. Czy to ból z przodu czy z tyłu kolana. Może było zimno - z tym że od zimna to raczej boli po jakimś czasie. W moim przypadku jak spadnie kadencja to zaczynają boleć kolana więc dobrze jak się trzymam 100 i więcej. Ogólnie ja mam problemy z kolanami nawet teraz mnie bolą ale to ze względu na to że dzisiaj zrobiłem 50Km po lesie, błocie i piachu.
Karmazynowy Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Dobra panowie, dzisiaj poprawiłem bloki. Przesunąłem je maksymalnie do tyłu i czuję że jest o wiele lepiej, chociaż nie idealnie, będę eksperymentował. Dobrze też że kupiłem licznik z pomiarem kadencji, staram się utrzymywać nie niżej niż 80. Wysokość siodełka 78,5-79 - z tym też będę eksperymentował. Mostka na razie nie zmieniałem.
Rekomendowane odpowiedzi