Łukasz_P Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Jestem świeżo po zakupie nowej szosy, a już oczywiście po głowie chodzą mi kombinacje. Na pierwszy rzut chciałbym wymienić koła. Obecnie mam Ovale 327 o wadze koło 2kg i po przewertowaniu setek stron i tematów waham się między dwoma modelami jak w temacie. Za Zondą przemawia waga i nie ukrywam, że podoba mi się układ szprych. Wagowo wygląda to 1540g vs 1725g. Za Fulcrumami wygląd, bo stożek 35mm już robi robotę. Teraz pytanie jakie to będzie miało przełożenie w praktyce. Bardziej odczuje te prawie 200g różnicy czy te stożki? Głównie jeżdżę po płaskim, póki co ze średnią w granicach 28km/h, ale patrzę już w przyszłość. Rower to Fuji SL 3.3 i oponka jaką będę chciał założyć, to Continental Grand Prix 4000S II. Biorę też pod uwagę Fulcrum Racing 3 i Campagnolo Scirroco 35, ale to myślę, że wybór taki sam jak między powyższymi. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Ogólnie Zonda to taki Racing 3 z zaplotem 3G. Największą przewagą nad Quattro jest łożyskowanie takie jak w wyższych modelach. Nic nie stoi na przeszkodzie by włożyć ceramiczne łożyska z Zero. Nietypowy i efektowny zaplot może też być ich największą wadą. Takie koła są znacznie trudniejsze do centrowania. I pewnie nawet w niejednym serwisie mogą sobie nie poradzić. Co do wagi to Campa/Fulcrum podają ją zawsze w najlżejszej konfiguracji. Czyli z bębenkiem Campy i bez smarów. Wersja SH jest zawsze około 50g cięższa od tej ogólnej. 1 Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 8 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 To w kwestii wagi, w takim przypadku i tak do góry mi pójdzie i Campa i Fulcrum, więc dalej będzie między nimi 200g. I pytanie czy na plus bardziej odczuję te 200g czy bardziej stożki? Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 8 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 200g mniej i lepsze łożyskowanie napewno będą bardziej odczuwalne niż 11 mm na przednim i 5 mm na tylnim kole wyższy stożek. Kwestia tylko tego czy warto dopłacać te kilka stówek. 1 Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 9 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Myślę, że to jest niemierzalne Nie mniej wczoraj w mojej okolicy pojawiła się jakaś pojedyncza para w stanie "magazynowym", cokolwiek to oznacza, za 1200 zł. Tylko 15C zamiast 17. Ale chyba podjadę je zobaczyć. Dzięki za zaangażowanie. Odnośnik do komentarza
piterrrxd Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 W sieci możesz znaleźć opinie o słabej obręczy w tylnym kole Zondy, która nawet po wymianie gwarancyjnej ponownie pękała i ponoć nie jest to pojedynczy przypadek. Chyba bezpieczniej pójść w Fulcrumy 3. 1 Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 9 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Póki co znalazłem jedna na polskim i jedną na zagranicznym boardzie, ale zgłębię temat. Dzięki. Chociaż "przecież mi to się nie przytrafi na pewno" 🤓😀 Odnośnik do komentarza
piterrrxd Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Coś musi być na rzeczy, może obręcze w tym modelu są za słabe na taki zaplot Dodatkowo tak jak Nemrod pisał - Fulcrumy na pewno będzie też łatwiej centrować w razie potrzeby, ogólnie powinny być pancerne Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Jednak poszedłem w Zondy c17 heh. Teraz pytanie. Do tego opona Continental GP 4000Sii i dętka Continental Race 28 Light. Jaką potrzebuję taśmę/opaskę do tego? Czy nowe przyjdą już wyposażone? Odnośnik do komentarza
piterrrxd Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Obręcze nie mają otworów przelotowych na szprychy, więc chyba nie trzeba taśmy. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. 1 Odnośnik do komentarza
Łukasz_P Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) O widzisz. Generalnie dopiero raczkuję w tym temacie, stąd moje niektóre pytania mogą sie wydawać banalne. Edit: piterrrxd, wygooglałem i faktycznie masz racje. Taśma nie jest przelotowa, bo obręcz jest gładka od wewnątrz. Dzięki raz jeszcze. Edytowane 15 Września 2018 przez Łukasz_P Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi