Skocz do zawartości

Campagnolo Zonda Vs Fulcrum Racing Quattro Lg

Łukasz_P

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem świeżo po zakupie nowej szosy, a już oczywiście po głowie chodzą mi kombinacje. Na pierwszy rzut chciałbym wymienić koła. Obecnie mam Ovale 327 o wadze koło 2kg i po przewertowaniu setek stron i tematów waham się między dwoma modelami jak w temacie. 

Za Zondą przemawia waga i nie ukrywam, że podoba mi się układ szprych. Wagowo wygląda to 1540g vs 1725g.
Za Fulcrumami wygląd, bo stożek 35mm już robi robotę.

Teraz pytanie jakie to będzie miało przełożenie w praktyce. Bardziej odczuje te prawie 200g różnicy czy te stożki? Głównie jeżdżę po płaskim, póki co ze średnią w granicach 28km/h, ale patrzę już w przyszłość. 

Rower to Fuji SL 3.3 i oponka jaką będę chciał założyć, to Continental Grand Prix 4000S II. 

Biorę też pod uwagę Fulcrum Racing 3 i Campagnolo Scirroco 35, ale to myślę, że wybór taki sam jak między powyższymi. 

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. 

Ogólnie Zonda to taki Racing 3 z zaplotem 3G. Największą przewagą nad Quattro jest łożyskowanie takie jak w wyższych modelach. Nic nie stoi na przeszkodzie by włożyć ceramiczne łożyska  z Zero. Nietypowy i efektowny zaplot może też być ich największą wadą. Takie koła są znacznie trudniejsze do centrowania. I pewnie nawet w niejednym serwisie mogą sobie nie poradzić. 

Co do wagi to Campa/Fulcrum podają ją zawsze w najlżejszej konfiguracji. Czyli z bębenkiem Campy i bez smarów. Wersja SH jest zawsze około 50g cięższa od tej ogólnej.

• Lubię to! 1

Myślę, że to jest niemierzalne ;)

Nie mniej wczoraj w mojej okolicy pojawiła się jakaś pojedyncza para w stanie "magazynowym", cokolwiek to oznacza, za 1200 zł. Tylko 15C zamiast 17. Ale chyba podjadę je zobaczyć. 

Dzięki za zaangażowanie. 

W sieci możesz znaleźć opinie o słabej obręczy w tylnym kole Zondy, która nawet po wymianie gwarancyjnej ponownie pękała i ponoć nie jest to pojedynczy przypadek. Chyba bezpieczniej pójść w Fulcrumy 3.

• Lubię to! 1

Coś musi być na rzeczy, może obręcze w tym modelu są za słabe na taki zaplot :P Dodatkowo tak jak Nemrod pisał - Fulcrumy na pewno będzie też łatwiej centrować w razie potrzeby, ogólnie powinny być pancerne :)

O widzisz. Generalnie dopiero raczkuję w tym temacie, stąd moje niektóre pytania mogą sie wydawać banalne. 

Edit: piterrrxd, wygooglałem i faktycznie masz racje. Taśma nie jest przelotowa, bo obręcz jest gładka od wewnątrz. Dzięki raz jeszcze. 

Edytowane przez Łukasz_P