Skocz do zawartości

Na co wymienić kwadrat

mlody2804

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Poradzicie czy oplaca sie wymienic kwadrat turneya na kwadrat np acery bądź altusa? Czy lepiej na octa? Dodam ze mam przełożenia 3 na 8 a octa są w 3x9. Czy nie bedzie sie to gryzło? Musze wymienic bo mam bardzo pokrzywione blaty. 

Edytowane przez mlody2804

A czy znacząca będzie róznica wlaśnie między kwadratem a octa? I czy np alivio na octa. jest dobrym wyborem. Większe pieniądze wole zainwestować w dobre opony. Mój rower to kross r1 z 2017 i do tej pory wymieniłem amor na powietrzny oraz przerzutkę przednią na starą dworke lx

Chociaż moze moje myślenie jeat błędne i nie ma co stawac na jednym stopniu dwiema nogami i rzeczywiście w ht2 od razu zainwestować. 

4 minuty temu, mlody2804 napisał:

Właśnie też dochodzę do takiego wniosku przeglądając forum. Pytanie czy alivio m4050 jest dobrą korbą?

To dobra korba. podobnie jak starsze Deorki. Sam kupiłem chyba m615 i jestem zachwycony.

Octalink ma znacznie bliżej do zintegrowanej osi. Na pewno będzie żywotniejszy od takiego prostego BB52 z podobną sztywnością. Kłopot może być w doborze korby za jakiś czas ... zatem pewnie lepiej sztywna.

Alivka jest podobna, ale nie tak wytrzymała jak starsze deore. Może uda ci się upolować FC-M590 - tylko sprawdź jakie masz u siebie tryby, bo jak będą miały inne stopniowanie to i przerzutkę przednią będziesz zmieniał.

Shimano FC-TY501 42/34/24T obecnie taka korba. Do tego mam przednią przerzutkę Deorke chyba lx (o ile takie były) starszego typu, (dostałem od kolegi w bardzo dobrym stanie) przerzutka przednia to deore fd- m567

Trzeba się tylko zastanowić czy ładować sztywną oś do takiego roweru. Jak już jestesmy przy porównaniach samochodowych, to tak jak do corsy 1,1 szpere  zakładać :). Ja w Romku mam kwadrat, tylko nie jakiś najtańszy, plastikowy.  3 tys. zrobione i daje radę. Myślę więc ze octa tutaj wystarczy... 

Ja też jakoś jestem bardziej skłonny założyć octalink. Tylko w czym można bedzie odczuć różnice? Czy tylko w nazwie? Czy jest to jednak rzeczywiscie jakiś przeskok? Proszę o odpowiedzi z życia wzięte 🙂