jeebs Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Witam. Proszę o informację czy ktoś spotkał się z piastami firmy Chosen. Mam fatbike firmy White i niestety umarł bębenek (nie idzie ustawić przerzutki na górnych biegach, przeskakuje łańcuch). Nie idzie też zdjąć kasety z bębenka (wcięła się). Czy ktoś wie czy będzie pasował bębenek shimano? Bębenek Chosen jak poniżej http://chosenhubs.com/products_detail.php?id=205 Edytowane 6 Września 2018 przez jeebs Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Nie bardzo rozumiem jak się ma przeskakiwanie łańcucha do uszkodzenia bębenka ale być może coś od NovaTec będzie pasować... http://www.rowerowyraj.pl/bebenki-novatec/277-bebenek-novatec-cb-a1-smn-al.html ... ale pewności nie mam. Jeszcze raz dokładnie opisz na czym polega problem. Bębenek ma luz? Być może to tylko łożysko, które da się bez większego trudu wymienić. Czy na osi ma luz? Może nakrętkę miałeś poluzowaną. Stalowe kasety lubią się wrzynać w bębenek ale ostro musiałeś deptać skoro zdjąć jej teraz nie możesz. Odnośnik do komentarza
jeebs Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Mam kasetę Shimano 11-13-15-17-20-23-26-30-34, nowa przerzutka Alivio, i problem, że nie można jej wyregulować, na 11-13-15-17-20 biegi wchodzą gładko, 26-30-34 jest problem. Próbowałem na wsze sposoby i zawsze jest problem. To że się kaseta wcięła w bębenek to w piastach Chosen ponoć standart... Kaseta jest do wymiany (łańcuch oczywiście też) i tu problem właśnie ze zdjęciem jej z bębenka, dlatego chcę go na coś innego podmienić bo oryginał do Chosena niedostępny. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Sprawdzałeś czy hak przerzutki jest prosty? Odnośnik do komentarza
jeebs Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Wymieniony też na nowy, bo był skrzywiony. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Przerzutka prosta? Kółeczka przerzutki też wymień. Śruba B dobrze wyregulowana? Odnośnik do komentarza
jeebs Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Pisałem, że przerzutka też nówka sztuka - generalnie cały napęd z tyłu wymieniony na nowy (oprócz na razie kasety...) śruba od opasania też wyregulowana. Edytowane 6 Września 2018 przez jeebs Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Umknęło mi. Obstawiam śrubę B. Wkręć ją nieco bardziej i powinno pomóc. Odnośnik do komentarza
jeebs Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Spróbuję ale i tak łańcuch do wymiany mam... na "mierniku" 1% jak w mordę wypada ;), a na starej kasecie przeskakuje niestety... i wracamy do punktu wyjścia, że kaseta do wymiany a nie mogę jej zdjąć z bębenka... Zabiorę całość i kopnę się po sklepach z częściami, może dobiorę bębenek... Odnośnik do komentarza
jeebs Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Witam ponownie. Sprawa załatwiona. Kupiłem nowy oryginalny bębenek. Do ściągnięcia przez jedną z polskich firm, które maja w dystrybucji piasty Chosena (chociaż na stronie www się tym nie chwalą). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi