ManualEmanuel Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 (edytowane) Samoróbka budżetowy rower wyprawowy Rower tworzony i składany po godzinach. Rama stalowa została zaprojektowana i pospawana przez mnie. Rower zbudowałem ponieważ chciałem posiadać jakiś wygodny rower na długie dystanse+na tyle mocny aby wytrzymał moją wagę (105kg). Drugi powód dlaczego podjąłem się budowy tego roweru to brak pieniędzy na coś sensownego. Ramę projektowałem na kartonie w skali 1:1 o oparciu geometrii ramy dartmoor primal XL(posiadam rower na tej ramie), zaprojektowanie ramy zajęło mi ok. 2 tygodnie gdyż wprowadzałem wiele zmian i poprawek. Jako dawca posłużyła mi stara chińska rama stalowa 19' na koła 26', z starej ramy zabrałem: główkę ramy, tylny trójkąt i rurę sterową. Ramę spawałem za pomocą migomatu drutem samoosłonowym bez użycia specjalistycznego stelaża do ram. Ramę zespawałem w 3 godziny lecz niestety takie szczegóły jak mocowanie hamulców i wzmocnienia zajęły mi aż 2 dni! Bagażnik tylny został specjalnie przerobiony aby pasował do tej ramy. Bagażnik jest mocny i wytrzymały, siadałem na nim i robiłem testy wytrzymałościowe gdyż musiałem być pewny ,że bagażnik wytrzyma wiele. Rowerek ma już przejechane około 700 km i zaliczony 1 wypadek+kilkadziesiąt dziur. Po tym miesięcznym teście na jaw wyszło kilka wad: przedni widelec podczas hamowania przednim hamulcem przy wyższych prędkościach wpada w nieprzyjemne wibracje (podobnie jak przy tanich amortyzatorach) przedni widelec co 100km dostaje luzów na sterach mniejsza sztywność w okolicach suportu względem innych ram stalowych. Rower został złożony na bardzo budżetowym osprzęcie i mi to nie przeszkadza☺️. Całość nie przekroczyła 1000zł. RAMA stalowa 4,5kg KORBA Shimano FC-TY301 170 mm 42x34x24 KASETA Shimano ALTUS CS-HG31 8 rz.11-34 ŁAŃCUCH KMC Z-51 OBRĘCZE 28' Noname PIASTA PRZÓD Noname PIASTA TYŁ SHIMANO FH-M475 OPONY 700 x 45C KENDA K-935 KHAN ECO PEDAŁY Dartmoor CANDY SZTYCA PODSIODŁOWA ZOOM SP-C212 25,4 mm PRZERZUTKA TYLNA Shimano Tourney RD-TX35 PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano TOURNEY FD-TY500 MANETKA PRAWA SHIMANO ALTUS SL-M310 MANETKA LEWA SHIMANO TOURNEY SL-TX30 HAMULCE SHIMANO M315 TARCZE Shimano SM-RT26 Zdjęcia>> https://drive.google.com/drive/folders/1hLR05vA7mCDYr8lulcDsKD2IdDEvNSjF?usp=sharing Z góry przepraszam z błędy językowy i składnie :-) Edytowane 5 Września 2018 przez ManualEmanuel 6
jaro0011 Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 WOW Ciekawie wyszedł Ci ten rower. Gratuluje samozaparcia i zdolności przy tworzeniu własnej ramy. Brawo Kto wie, może za parę lat będziesz swoje ramy produkował masowo
ManualEmanuel Opublikowano 5 Września 2018 Autor Opublikowano 5 Września 2018 Dzięki za miły komentarz ☺️
ahaja Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Szacunek. Super. Gratulacje. Pierwsze skojarzenia to ... HD WL42 🙂 1
Tuptam Opublikowano 5 Września 2018 Opublikowano 5 Września 2018 Przypomina nieco neurona w wersji anorektycznej Widać pasję, i determinacje, sie chwali.
ManualEmanuel Opublikowano 6 Września 2018 Autor Opublikowano 6 Września 2018 14 godzin temu, Tuptam napisał: Przypomina nieco neurona w wersji anorektycznej Widać pasję, i determinacje, sie chwali. Dzięki! Inspirowałem się rowerami MONDRAKER CHRONO CARBON i Trek 920 z 2016.
Rekomendowane odpowiedzi