Skocz do zawartości

Stojak Rowerowy

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze denerwowało mnie jak miałem cokolwiek pokręcić przy rowerze,oparty o ścianę zawsze  ucieka obsuwa się .By wyczyścić łańcuch czy odpowietrzyć hamulce trzeba było rozkładać serwisowy stojak ,który nie oszukujmy się zajmuje dużo miejsca.Do drobnych napraw nie chce się go rozkładać ,stojaki które przytrzymują rower za koło lub korbę kosztują od kilkudziesięciu złoty do nawet 200 zł.Tyle kasy wydać by rower mógł stać swobodnie a żebym ja mógł np wyczyścić napęd Masakra .

Więc korzystając z okazji że mam dużo czasu wymyśliłem prosty stojak koszt 10 zł ,

Czas wykonania 30 minut

Potrzebna

- listwa drewniana Kantówka 5x5 cm szt 1

- kilka wkrętów (raczej każdy ma w domu)

- narożniki plastikowe lub metalowe kątowniki (każdy majsterkowicz znajdzie je u siebie)

Stojak wygląda tak

IMG_20180904_175824.thumb.jpg.33ee100cb57e08d4bcaed889816f8794.jpgIMG_20180904_175805.thumb.jpg.ffeff23c3b06e7ce06b759b0448cf209.jpgIMG_20180904_175812.thumb.jpg.59fb4b4c40b1661a4eed848984a9253b.jpgIMG_20180904_175819.thumb.jpg.84246ef364834eb258e7879dc5fd5b9d.jpg

Rower stoi stabilnie nie ma możliwości przewrócenia się na bok

Na fotkach nie ma ale dodatkowo wzmocniłem w rogach zwykłymi kątownikami meblowymi

Jak dla mnie spełnia swoje wymagania ,teraz spokojnie będę mógł robić drobne regulacje bez rozstawiania stojaka lub wołania syna by mi przytrzymał rower,nie muszę też go opierać o ścianę ,na takim stojaku śmiał też mogą stać rowery np w garażu jak ktoś ma dużo miejsca

• 1 miesiąc temu...
Zawsze denerwowało mnie jak miałem cokolwiek pokręcić przy rowerze,oparty o ścianę zawsze  ucieka obsuwa się .By wyczyścić łańcuch czy odpowietrzyć hamulce trzeba było rozkładać serwisowy stojak ,który nie oszukujmy się zajmuje dużo miejsca.Do drobnych napraw nie chce się go rozkładać ,stojaki które przytrzymują rower za koło lub korbę kosztują od kilkudziesięciu złoty do nawet 200 zł.Tyle kasy wydać by rower mógł stać swobodnie a żebym ja mógł np wyczyścić napęd Masakra .
Więc korzystając z okazji że mam dużo czasu wymyśliłem prosty stojak koszt 10 zł ,
Czas wykonania 30 minut
Potrzebna
- listwa drewniana Kantówka 5x5 cm szt 1
- kilka wkrętów (raczej każdy ma w domu)
- narożniki plastikowe lub metalowe kątowniki (każdy majsterkowicz znajdzie je u siebie)
Stojak wygląda tak
IMG_20180904_175824.thumb.jpg.33ee100cb57e08d4bcaed889816f8794.jpgIMG_20180904_175805.thumb.jpg.ffeff23c3b06e7ce06b759b0448cf209.jpgIMG_20180904_175812.thumb.jpg.59fb4b4c40b1661a4eed848984a9253b.jpgIMG_20180904_175819.thumb.jpg.84246ef364834eb258e7879dc5fd5b9d.jpg

Rower stoi stabilnie nie ma możliwości przewrócenia się na bok
Na fotkach nie ma ale dodatkowo wzmocniłem w rogach zwykłymi kątownikami meblowymi
Jak dla mnie spełnia swoje wymagania ,teraz spokojnie będę mógł robić drobne regulacje bez rozstawiania stojaka lub wołania syna by mi przytrzymał rower,nie muszę też go opierać o ścianę ,na takim stojaku śmiał też mogą stać rowery np w garażu jak ktoś ma dużo miejsca

Super. Dla mnie idealnym byłoby dodanie kołeczek meblowych aby w prosty sposób stojak był mobilny razem z rowerem w przypadku gdybys chciał np go przestawić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
  • 1 miesiąc temu...

Z podobnymi już się spotkałem w kilku miejscach. Fajne, proste i radocha, że się samemu zrobiło. Z racji tego, że mam metalowe ze sklepu a potrzebowałem czegoś poważniejszego,  zainspirowałem się tym

https://dianarambles.com/diy-bicycle-repair-stand/#comment-17701

Mój wymaga dopracowania bo jest za wysoki i chcę wyeliminować "trzymacze". Zajmę się tym w łikend jeśli będzie czas.

7 godzin temu, trollu napisał:

@Kruup co to za program? 

7 godzin temu, piter614 napisał:

Ja obstawiam na AutoCAD 🧐

Całkowicie darmowy. Blender.

Tylko ja sobie projektuje takie gadżety najpierw w programach graficznych 2D do grafiki wektorowej, typu (ArtPro, Ilustrator), albo darmowy InkScape. Bo w nich o wiele łatwiej i szybciej rysuje się takie rzeczy. Potem przerzucam do blendera i z tego tworze już obiekty 3D.

Projektuje tez hopkę przenośną składaną. Pochwale się jak już będzie czym :)

Wygrzebałem w weekend starą sklejkę 18 mm z czeluści piwnicy ojca mego, i wyciąłem stojaczek.

Powinien być trochę wyższy tak żeby sięgał prawie do połowy wysokości koła, bo jak się wstawi rower z trochę węższą oponą to nie będzie stał z byt stabilnie.

Stojak 1.jpg Stojak 2.jpg Stojak 3.jpg
15 minut temu, Kruup napisał:

Wygrzebałem w weekend starą sklejkę 18 mm z czeluści piwnicy ojca mego, i wyciąłem stojaczek.

Powinien być trochę wyższy tak żeby sięgał prawie do połowy wysokości koła, bo jak się wstawi rower z trochę węższą oponą to nie będzie stał z byt stabilnie.

Stojak 1.jpg Stojak 2.jpg Stojak 3.jpg

Brawo Ty.

@PrzeLuka ciężko tu mówić o kosztach, bo to głownie mój poświęcony czas. Musiałem tylko dokupić frez z łożyskiem (35zł) który przyda mi się też do innych rzeczy.

Z narzędzi to użyłem wyrzynarki (do wstępnego wycięcia kształtu ze sklejki żeby nie ciąć wszystkiego frezem), potem już poszła frezarka w ruch.

Wiec jeśli masz takie narzędzia w domu to nie będzie problemu z wycięciem.

@piter614 Nie ma tam żadnego klejenia ani wkrętów wszystko jest na wcisk, można w każdej chwili rozłożyć i złożyć stojaczek. Oczywiście niezbędna jest do tego frezarka.

Zrobiłem sobie szablon z płyty meblowej 4 mm tak zwanej plecówki (tanie i łatwe w obróbce u mnie to zalega w piwnicy ze starych mebli) Potem przybiłem taki szablon do sklejki i resztę już frezarką.Dzięki frezarce powielanie takich elementów jest bardzo łatwe i powtarzalne, frezarka też nie szarpie brzegów materiału.

Tak to wygląda na zdjęciu. W tym elemencie potem jeszcze trzeba nafrezować rowek w który wchodzi druga część, inaczej nie byłoby to stabilne, albo trzeba by to skręcić na stałe. Jak będę w domu to zrobię fotkę i wstawię jak to wygląda.

Jeśli ktoś chce to mogę podesłać plik .pdf w skali 1:1

Frez.thumb.jpg.4c8158655e7eafd39824b1973b6d4737.jpg

Pyknoł bym taki nie mam frezarki, mam tylko wyrzynarkę
Obstawiam że i tak by się to dało zrobić samą wyrzynarką
Mi możesz wysłać na priv może gdy będę miał wolne machnę taki bo często rower stoi w pokoju a tak by się lepiej prezentował