Skocz do zawartości

Jak to jest z przekrokiem?

marwooj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam się do zakupu szosowo-przełajowo-gravela, i napotkałem na życiowy dylemat. Mam 182 cm wzrostu i wszyscy sprzedawcy wkładają mnie na nazwijmy to L / 56. Niestety taka rama mocno mnie dotyka w kroczu i bardzo mi się to nie podoba. Sprzedawcy mówią "oj tam oj tam - tak może być, to nie góral". Osobiście wydaje mi się, że lepiej było by mi z M / 54, przynajmniej jeśli chodzi o klejnoty. To jak to jest z tym dotykaniem przy szosowo-przełajowo-gravelowym rowerze, może czy lepiej niech nie dotyka?

Upewnij się że przymierzany rower to było na pewno 56cm. Twój wzrost pasuje właśnie idelanie a rozmiar 56, więc nie powinieneś mieć z tym problemu. Jeżeli jednak dany rower jest za blisko krocza, to moim zdaniem dyskwalifikuje go to całkowicie.

6 godzin temu, mataman napisał:

Wzrost jedno, długość nogi drugie. Chociaż musiałbyś mieć nienaturalnie krótkie nogi żeby 56cm było za wysokie.

Udało mi się przy pomocy żony 🙂 dokonać pomiaru odległości tkanek miękkich od podłogi, 79 w porywach 80,  czy to nienaturalnie krótkie?

• 2 tygodnie później...

Wystarczy Ci 1 cm luzu, gdy stoisz na gołych stopach :) Co prawda lepiej, aby rama była za mała niż za duża, ale nie ma co demonizować przekroku. Trzeba jeździć tak, aby nie było potrzbey zeskakiwania z rowera na ramę ;)