jadenarowerze.pl Opublikowano 11 Marca 2019 Opublikowano 11 Marca 2019 6 minut temu, Sziva napisał: A możesz coś więcej na temat tej różnicy napisać? Flow symuluje nachylenie do 6% a Vortex do 7%. Ten 1% jest tak odczuwalny? Jasne. Właśnie jestem w trakcie testowania i opisywania różnic. Całość wrzucę w postaci wpisu na bloga. Jak skończę, wkleję pod tematem linka :) Potrzebuję, jeszcze kilku dni...
jadenarowerze.pl Opublikowano 13 Marca 2019 Opublikowano 13 Marca 2019 W dniu 11.03.2019 o 10:37, Sziva napisał: A możesz coś więcej na temat tej różnicy napisać? Flow symuluje nachylenie do 6% a Vortex do 7%. Ten 1% jest tak odczuwalny? @Sziva http://jadenarowerze.pl/tacx-flow-smart-vs-vortex-smart/
Gość Opublikowano 13 Marca 2019 Opublikowano 13 Marca 2019 3 godziny temu, jadenarowerze.pl napisał: @Sziva http://jadenarowerze.pl/tacx-flow-smart-vs-vortex-smart/ Dzięki wielkie!
Stryjek Opublikowano 13 Marca 2019 Opublikowano 13 Marca 2019 W dniu 11.03.2019 o 10:45, jadenarowerze.pl napisał: Jasne. Właśnie jestem w trakcie testowania i opisywania różnic. Całość wrzucę w postaci wpisu na bloga. Jak skończę, wkleję pod tematem linka Potrzebuję, jeszcze kilku dni... A jak wygląda jazda pod górę w vortexie? We flow przy młynku z przodu i dużej zębatce z tyłu i kadencji koło 90, jechało się bardzo lekko, mam wrażenie że wyświetlane 250-300W było zawyżone o 20-30% A wracając do tematu to uważam że warto poszukać używki w tej cenie i kierować się w stronę czegoś solidniejszego jak elite diretto, tacx flux, wahoo snap, tacx busido. Kupiłem 3 miesięcznego snapa prawie w budżecie i różnica do flow jest ogromna.
jadenarowerze.pl Opublikowano 13 Marca 2019 Opublikowano 13 Marca 2019 Faktycznie we Flow po wkręceniu powyżej pewnej kadencji, opór wydawał się być nie adekwatny do cyferek wyświetlanych na ekranie. W Vortexie nie miałem takiego wrażenia, ale muszę jeszcze rozpracować sprawę z poprawną kalibracją, a następnie zrobić kilka porządnych treningów żeby móc wyrobić sobie zdanie. Umyślnie nie szukałem używki - po licznych wymianach Flow'a, nie chciałem ryzykować. Wolałem nabyć tańszy model z gwarancją niż wydać niemałe pieniądze na urządzenie, którego historii nie znam. 1
Stryjek Opublikowano 14 Marca 2019 Opublikowano 14 Marca 2019 20 godzin temu, jadenarowerze.pl napisał: Faktycznie we Flow po wkręceniu powyżej pewnej kadencji, opór wydawał się być nie adekwatny do cyferek wyświetlanych na ekranie. W Vortexie nie miałem takiego wrażenia, ale muszę jeszcze rozpracować sprawę z poprawną kalibracją, a następnie zrobić kilka porządnych treningów żeby móc wyrobić sobie zdanie. Umyślnie nie szukałem używki - po licznych wymianach Flow'a, nie chciałem ryzykować. Wolałem nabyć tańszy model z gwarancją niż wydać niemałe pieniądze na urządzenie, którego historii nie znam. Mając na myśli używany, myślałem o czymś takim jak ja kupiłem, czyli po paru miesiącach zimy z długą gwarancją ( mam na swojego paragon z 12 grudnia 2018 ) Ostatnio na grupie zwift ktoś sprzedawał nówkę fluxa S za 2000, podobno wymienili mu popsutego fluxa na eSkę ale gość miał już dosyć tacxa, bo to była nie pierwsza awaria. Takich okazji było już kilka, a będzie pewnie jeszcze więcej jak zrobi się ciepło Nie chcę przez to powiedzieć że vortex to zły wybór, bo dużo osób na tym jeździ i nie narzeka, jednak dla mnie byłoby to już za słabe urządzenie. Lubię bawić się w sprinty i muszę mieć coś co mnie nie ogranicza
jadenarowerze.pl Opublikowano 14 Marca 2019 Opublikowano 14 Marca 2019 Szukałem używki z gwarancją, ale na tamten moment nie było nic sensownego. A że jestem niecierpliwy to kupiłem nówkę-sztukę. Mam nadzieję, że Vortex posłuży mi dłużej niż Flow. Na tę chwilę jego moc jest wystarczająca, ale kto wie co będzie za jakiś czas
Łukasz Ciszewski Opublikowano 29 Lipca 2019 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Osobiście kupiłem niedawno Tacx Bushido Smart za 700zł. Wiem, że środek lata jest ale ja wole się wcześniej przygotować do zimy 🙂 Trafiłem nieużywany ale powystawowy i brakowało tylko plastikowego elementu który już zamówiłem razem z osią koła za 50 zł. Warto poszukać na aukcjach i do 1600 spokojnie kupisz coś przyzwoitego. Mój Bushido bez problemu połączył się za pomocą Bluetooth'a tak z telefonem jak i z tabletem. Na komputerze z Windows 10 i aplikacją tacx'a też nie było problemu. Trening pierwszy jest już na Stravie https://www.strava.com/dashboard Skoro wszystko działa mogę polecić a więcej masz tutaj: Edytowane 29 Lipca 2019 przez Łukasz Ciszewski
Semper Opublikowano 6 Września 2019 Opublikowano 6 Września 2019 Może ktoś z użytkowników Direto napisać jak wygląda sytuacja z trybem ERG i czasem reakcji na obciążenie (opóźnienia). Bardzo przeszkadza to w treningu? I drugie pytanie - mocno Direto hałasuje?
edmundo Opublikowano 13 Września 2019 Opublikowano 13 Września 2019 W dniu 11.11.2018 o 04:06, html napisał: Spokojnie pamiętam napiszę wszystko ładnie pięknie tylko muszę jeszcze trochę protestować nie chce wprowadzać ludzi w błąd narazie mam go tydzień. Masz jakieś wnioski z testów? Trochę czasu minęło i jestem ciekaw czy jest to sprzęt warty polecenia...
Semper Opublikowano 16 Września 2019 Opublikowano 16 Września 2019 Podejrzewam, że odpowiedzi nie dostaniemy. Html od 10 miesięcy się nie logował.
bangsa Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 Czesc. Potrzebuje pomocy w wyborze trenazera pod rower MTB 29 cali. Chciałabym łączyć go ze zwiftem . Budżet ok 1500 zł
macko1 Opublikowano 8 Października 2019 Opublikowano 8 Października 2019 Witam, ostatnio natrafiłem na https://www.rosebikes.pl/tacx-vortex-smart-t2180-roller-trainer-connect-set-indoor-trainer-tyre-ant-antenna-2674854 tylko że czas dostawy o.k 7 tygodni. Czy widział ktoś taki zestaw w jakimś z polskich sklepów w podobnej cenie o.k 1400 zł?
kedziora0 Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 Dzień dobry, zamierzam kupić trenażer w wersji smart. Zależy mi na tym aby w aplikacji ZWIFT opór był dobierany automatycznie przez trenażer. Zastanawiam się nad wyborem TACX VORTEX oraz ELITE QUBO DIGITAL ( cena ok1000-1500 zł ). Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Obydwa modele znakowane są jako SMART jednak dochodzą do mnie sprzeczne informację. Pisałem z paroma osobami które użytkują i niektórzy twierdzą że opór ustawiany jest względem stopnia nachylenia trasy z zwifcie inni twierdzą że opór ustawiać można tylko za pomocą manetki. Proszę o odpowiedź w tej sprawie szczególnie osób które posiadają któryś z modeli.
pawel-siwy Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Jeżeli myślisz o nowym to najtańszy Elte model Suito który kosztuje ok 2500 Tacx chyba jeszcze droższy. Edytowane 28 Października 2019 przez pawel-siwy
kedziora0 Opublikowano 28 Października 2019 Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) 46 minut temu, pawel-siwy napisał: Jeżeli myślisz o nowym to najtańszy Elte model Suito który kosztuje ok 2500 Tacx chyba jeszcze droższy. Czyli w modelach które wymieniłem pozostaje tylko ręczna regulacja oporu na wzniesieniu ?? Byłem przekonany że model za 1500 robi to automatycznie co sprawia że jazda jest bardziej realistyczna. Obecnie mam elite Novo force 8 do tego 2 czujniki założone na rowerze kadencji oraz prędkości, czujnik tętna manetke do zmiany nacisku na koło . Okazuje się że taki zestaw spełnia te same funkcje co te z wyższej półki...? Edytowane 28 Października 2019 przez kedziora0 Edycja
Medzamir Opublikowano 29 Października 2019 Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) @kedziora0 Obydwa modele same zmieniają opór, Vortex opisany kilka postów wyżej a o Qubo gdzieś w innych postach. Tu masz porównanie obu Do tego zestawienia możesz jeszcze dołożyć Bkool Smart Go oraz najtańszy INTERAKTYWNY trenażer czyli Tacx Flow. Tabelka ze Zwifta. Controls Resistance oznacza automatyczny opór https://support.zwift.com/en_us/wheel-on-trainers-r1B5nQWxS#Elite Edytowane 29 Października 2019 przez Medzamir
PiotrRockrider Opublikowano 20 Listopada 2019 Opublikowano 20 Listopada 2019 W dniu 28.10.2019 o 23:19, kedziora0 napisał: Dzień dobry, zamierzam kupić trenażer w wersji smart. Zależy mi na tym aby w aplikacji ZWIFT opór był dobierany automatycznie przez trenażer. Zastanawiam się nad wyborem TACX VORTEX oraz ELITE QUBO DIGITAL ( cena ok1000-1500 zł ). Nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Obydwa modele znakowane są jako SMART jednak dochodzą do mnie sprzeczne informację. Pisałem z paroma osobami które użytkują i niektórzy twierdzą że opór ustawiany jest względem stopnia nachylenia trasy z zwifcie inni twierdzą że opór ustawiać można tylko za pomocą manetki. Proszę o odpowiedź w tej sprawie szczególnie osób które posiadają któryś z modeli. Mam Vortex. Opor ustawia sie automatycznie jak jest podjazd w zwift w trybe free ride i wlaczony erg. Jak wlaczysz erg i ustawisz trenjng interwalowy , to tez sam ustawia opor zgodnie z wybranym trenjngiem.
GB-St.G Opublikowano 1 Stycznia 2020 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam wszystkich, Mam nadzieję że ktoś będzie mógł mi pomóc, mianowicie mam dylemat w okresie zimowym z utrzymaniem wypracowanej wydolności w okresie wiosenno jesiennym na mini MTB i po podglądaniu odcinków o trenażerach postanowiłem to zmienić. Chciałbym kupić trenażer który będzie pasował do mojego MTB 29" . Pytanie jaki widziałem wszędzie tylko do rowerów szosowych tu moje pytanie czy ktoś może mi jakiś polecić. Do tego jakie koło, oponę do trenażera. Cena max 1200 zł . Fajnie byłoby móc podłączyć do jakiegoś programy żeby móc analizować treningi. W miarę Cichy - mam małego synka . Z poważaniem
Medzamir Opublikowano 1 Stycznia 2020 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Jak cichy to DD ale przekracza twój budżet. Pozostaje jazda na niskich przełożeniach i prędkościach ale z dużym obciążeniem. Opona jakakolwiek do trenażera, typ roweru nie ma znaczenia.
chemania Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 W dniu 1.01.2020 o 22:04, Medzamir napisał: Jak cichy to DD ale przekracza twój budżet. Pozostaje jazda na niskich przełożeniach i prędkościach ale z dużym obciążeniem. Opona jakakolwiek do trenażera, typ roweru nie ma znaczenia. korzystam z tego, polecam z czystym sumieniem
Kacper83 Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 W dniu 5.09.2018 o 20:59, -Marcin- napisał: Ja na allegro kupiłem w czerwcu używany Tacx iFlow z komputerkiem, przystawką do komputera i programem Tacxa w wersji basic. Całość za 600zł. Tacx iFlow to taki FlowSmart bez funkcji smart czyli łączę się z komputerem za pomocą kabelka USB zamiast bezprzewodowo. To chyba jedyna różnica między iFlow i Flow smart. Jeżdżę na nim 2-3x w tygodniu po około godzinę i jak do tej pory wszystko działa jak należy. Mam założoną oponę tacx, jeżdżę w piwnicy i wbrew temu co większość pisze nie jest jest głośny. Rozmawiając z kimś nie muszę jakoś głosu podnosić, muzyka na głośnikach z laptopa leci nawet na ustawieniu nie najgłośniejszym i wszystko git. Teraz się tak przyzwyczaiłem do jazdy na trenażerze, że czasami wolę na niego wsiąść, niż jechać na szosę (szczególnie jak jest gorąco lub zimno). Co do Swift to nie testowałem. Używałem na razie tylko filmów tacx i opór skaluje się prawidłowo. Przy jeździe pod góre powyżej 3% trzeba się napocić. Najczęściej na nim trenuję interwały przy tych filmach. Wcześniej miałem podstawowy model tacx. Teraz w tym co mam to nawet nie wiem czego miałoby mi brakować. Kolego A jak w tacx desktop app ustawiłes by się opór zwiekszal bo o ile w Zwift elegancko mi to działa to o tyle w tacx desktop app nie wiem gdzie to ustawić i teraz czy podjazd czy nie to opór ten sam...mam też tacx vortex smart
Marcin Kwita Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 W dniu 14.03.2019 o 08:29, Stryjek napisał: Ostatnio na grupie zwift A gdzie ta grupa? Dasz linka?
Stryjek Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 9 minut temu, Marcin Kwita napisał: A gdzie ta grupa? Dasz linka? Giełda https://www.facebook.com/groups/160289667908926/ I grupa TeamPL https://www.facebook.com/groups/zwift.polska/ 1
klerykk Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Nadal stoję przed wyborem. Ostatnio rozważałem zakup Elite NovoForce, ale jeszcze czytam, oglądam i szukam info co lepsze. Proszę o wszelkie sugestie, ponieważ kornawirus zmusił mnie do tego typu zakupu.
Rekomendowane odpowiedzi