Skocz do zawartości

Shimano CN-HG40 vs. Kross

WwS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Przyszedł czas na wymianę łańcucha i w sklepie mają takie dwa modele, które pasowałyby do mojego roweru. Czytałem opinie o Shimano, że się szybko rozciągają, ale o Krossie nie mogę znaleźć żadnych opinii. Mam tylko nadzieję, że te Shimano nie rozciągają się tak szybko jak SunRace, którego kupiłem 260 kilometrów temu, notabene poprzedni KMC wytrzymał 1000 km. Na opakowaniu Krossa jest tylko napis, że nadaje się do 7 rzędowych kaset/wolnobiegów i nie ma żadnego symbolu. Cena Shimano + pinu to około 30zł, a Krossa to 25zł. Jakie są Wasze opinie na temat tych łańcuchów?

Edytowane przez WwS
Opublikowano

cn hg40 to bardzo słaby łańcuch (tzw guma od majtek) wiem bo miałem :) łańcucha sygnowanego logiem kross na oczy nie widziałem . Zamów coś porządniejszego od kmc lub connexa na 8 rzędów- bo takiego szukasz jak sie domyślam.

Opublikowano

Myślałem o KCM. Byłem z niego zadowolony. Mam 7 rzędów. Patrzyłem w sklepach stacjonarnych to mają tylko tego Krossa bez symbolu, Shimano CN-HG40 i tego nieszczęsnego SunRacea który wyciągnął się po 260 km. No nic, popatrzę na aledrogo. Dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze, jaki przebieg zrobiłeś na tym CN-HG40 zanim się wyciągnął?

Opublikowano

7 czy 8 rzędów bez różnicy to to samo jest, nie mam licznika ale gdzieś ok 1 tys.

Opublikowano

Skoro masz już jakiś sprawdzony łańcuch to nie ma sensu kombinować. Kup to co wiesz, że zadziała i nie zużyje się za szybko. Nie ma na miejscu? Jest internet ;)

Opublikowano (edytowane)

Lancuch wyciagnol sie po 260 km? He to jakies 6 moich treningow czyli 2 tyg. 

Edytowane przez Maki
Opublikowano

Łańcuchów Krossa nie widziałem,i nie słyszałem nawet o nich :-)Jeżeli możesz dołożyć parę groszy,to kup np. KMC X8(w komplecie jest spinka),ewentualnie Shimano HG-71.Ja na hg71 przejechałem 2300km,nie wiem,czy dużo ,czy mało?Teraz mam ten KMC X8,i sam jestem ciekaw ,czy wytrzyma dłużej od Shimano.

Opublikowano

Mój Shimano HG-53 ma na razie 2800 km. rozciągną się trochę,jeszcze pojeździ,bo jest z Nexusem 7,ale koło przesunąłem do tyłu około 5mm.