Skocz do zawartości

SKŁADAK- twenty six'ter

bruno824

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chciałbym dzisiaj wam przedstawić rower, który składałem przez całą zimę. Jest to mój pierwszy rower MTB, wcześniej jeździłem rok czasu na szosie, a z racji tego, że mieszkam w Karkonoszach to ,aż żal nie skorzystać z tak bogatej  pod względem kolarstwa górskiego lokalizacji. 

Skąd pomysł na koło 26? W zasadzie sam nie wiem, chciałem połączyć coś, co odchodzi już w przeszłość z dodatkiem dzisiejszych standardów. Postawiłem, więc na koło 26, klasyczny ahead i napęd 1x10. 

Moj budżet, którym dysponowałem to tylko 2500zl. Nie jest to zbyt dużo, dlatego podjąłem się składania roweru, bo niestety w tej cenie ciężko kupić coś konkretnego, co się nie rozsypie na moich górkach. 

Przed suchymi szczegółami technicznymi wspomnę jak trafiła do mnie dusza roweru czyli rama:)

Z racji tego, ze budżet nie był duży, a koło 26 powoli odchodzi ze świata rowerowego to zdecydowałem się przeznaczyć maksymalnie 300 zł na ramę. Po wielu godzinach przeglądania ogłoszeń trafiłem na ramę, która mnie zainteresowała. Na ramie był napis "paxson", szukałem coś na ten temat w necie lecz nic nie znalazłem. Zadzwoniłem do sprzedającego i dowiedziałem się, ze rama pochodzi z małej miejscowości we Włoszech  i była robiona na zamówienie kilkanaście lat temu dla małej grupy kolarzy górskich, którzy trenowali w miejscowym klubie (stąd brak informacji o ramie w internecie). Udało mi się wylicytować ta ramę z 250 na 150 zł. Jedyny mankamentem było to, ze nie do końca podobała mi się jej kolorystyka, Wiec skoro wydałem 150 zł to stwierdziłem, ze kolejne 150 zł wydam na malowanie proszkowe ramy. Ramę przed i po malowaniu załączę w zdjęciach :) 

chciałbym zaznaczyć, że w tym składaku nowa jest tylko kaseta, łańcuch, przerzutka tył oraz opony,  linki i pancerze resztę wylicytowalem na aukcjach lub kupiłem na olx.

Rama: ALU / Kiedyś Paxson teraz Giant 

Rozmiar: XL(21)-1750g

Kolor: YELLOW/ RAL1004

Widelec: SR SUNTOUR Raidon XC RL-R z blokada. 100mm 

Przerzutka tył: Shimano SLX RD M7000 GS Shadow+

Manetka tył: Manetka Shimano ZEE SL-M640 10-sp

Korba: Shimano Deore m590 (przerobiona na 1x)

Kaseta: Sunrace CSMX3 10S - 11-46

Piasta przód: Mavic crossmax

Piasta tył: Novatec d042sb

Obręcze: Mavic crossmax(przod) WTB frequency i23(tył)

Opony przód i tył: Continental Race King 

Hamulce przód i tył: deore xt(przod) avid bb5(tył) - w przyszłości wymiana tylu na deore xt

Sztyca: RITCHEY ALU     

Kierownica: SCOTT 60cm

Mostek: Scott, średnica 31.8mm, -18

Siodło: NO NAME (w miare wygodne, budżetowe) w przyszłości wymiana .

Łańcuch: KMC 10rz

Waga: 11,5kg bez pedalow. 

Wrażenia z jazdy? Powiem szczerze, że rower na obecna chwile w zupełności mi wystarcza, kiedyś na pewno spróbuje koła 29 głównie ze względu na wzrost 189cm. Jak na razie jazda na nim sprawia mi ogromna frajdę. Myśle, ze jak na pierwszy projekt to za 2500 wyszedł fajny rowerek do śmigania po lasach. 

IMG_3010.JPG

IMG_3013.JPG

IMG_3014.JPG

IMG_3008.JPG Edytowane przez bruno824

No pięknie wyszedł - oczami wyobraźni zobaczyłem mojego poczciwego Mongoosa Sycamore z 1995r. po takiej metamorfozie - ehh nieodżałowana rama cro-mo z rurek Tange`a:-)

Mierzyłeś jaki wyszedł kąt główki ramy?

PS. Jeśli pozwolisz - ja osobiście od razu przywaliłbym krótszy mostek zamontowany na dodatnim kącie i dałbym szerszą kierę - min. 700mm.

Pozdrawiam

Jak znajdę chwile to zmierzę kat główki ramy i dam znać. Mostek negatywny jak na razie odpowiada mi, probowalem już na plusie i czuje się bardziej komfortowo na negatywie. Muszę pomyśleć nad kierownica, może rzeczywiście jest sens założyć coś szerszego. Obecna ma 60cm

Co do kiery to 700mm moim zdaniem będzie za dużo, ale takie 670-680mm przy mostku krótszym 10-15mm będzie moim zdaniem ok.

Poza tym rower spoko, choć wizualnie rama dla mnie średnia.

Jakoś tak to wygląda nieproporcjonalnie z małym kołem, rozumiem, że jesteś słusznego wzrostu.