Skocz do zawartości

Bryton Rider 310

Papynsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli włączyłeś i zapisałaś nagrywanie śladu, to można to obejrzeć po przesłaniu do apki. Włącz bt w obu urządzeniach i w apce tapnij bt sync. 

Opublikowano (edytowane)

Co do zgrywania i podglądu . Należy mieć bluetooth aktywny w liczniku i uruchomić go w telefonie,również w telefonie włącz gps. Inaczej może nie widzieć brytona. Nie dodajesz  Brytona do urządzeń w telefonie sparowanych po BT.Uruchamiasz apk ,prawy dolny róg settings. Wchodzisz i tam jest rysunek licznika. Jak tylko kontury to brak sparowania. Jak fota licznika to jest ok,klikasz na nią i aktywność się synchronizuje. Pokazuje się pasek postępu. 

Będziesz miał na pierwszej zakładce apki Brytona możliwość podglądu mapy i zapisanych aktywności. W apce nie działa strzałka wstecz telefonu. Powrót jest w lewym górnym rogu.

Ja proponuję jeszcze sparować z apk Strava. Trzeba konto stworzyć na Strava i uaktywnić je w apc Bryton . Znajduje się Profile~ 3rd party~strava. Najpierw pobrać strava ,stworzyć konto. Potem w apk Bryton aktywować. Jak wsio ok to samo się przesyła dalej. Więcej parametrów ,chyba bardziej przejrzysta apk no i sporo ludzi używa,można rywalizować na segmentach~odcinkach. Motywuje ,zwłaszcza jak jeździmy solo stałe elementy.

Edytowane przez Franki201
Opublikowano (edytowane)

@Franki201 powiedz mi proszę kilka rzeczy:

1. Co to są za ustawienia, które widać na screenie poniżej i do czego one służą ? Czy do jazdy na rowerze jest to potrzebne ? czy należy ustawić to jakoś inaczej niż widać na poniższym screenie ?

20190626-094505.jpg

2. Mam do tego licznika kupione dwa czujniki Brytona. Jeden to czujnik prędkości, a drugi to kadencji i chcę żeby mi teraz te czujniki działały i pobierało mi dane na licznik z tych czujników dwóch. Jak to ustawić ? - bo wydałem tyle pieniędzy na to i chcę z tego korzystać, żeby mi to działało tak jak trzeba. Jak to po ustawiać ?? 

3. W ustawieniach w Generale->GPS mam ustawione na: Pełna moc. Czy tak ma być ?

4. Start Remind mam ustawione na: raz - Czy tak to ma być, czy inaczej ? 

Czytałem ten wątek więc widziałem, że masz ten licznik już jakiś czas to może już obadałeś jego działanie i funkcje i jeśli możesz to miłoby było gdybyś mi pomógł.

Ps. @Papynsky może Ty byś mi też pomógł ?

Edytowane przez Bartosz_
Opublikowano (edytowane)

A czy jak robiłeś jazdę testową to coś z nimi nie działało? 

Po poprawnym zamontowaniu czujnika, Uruchom go i wtedy w zakładce czujniki wybierz odpowiedni np prędkość lub kadencja i sparuj licznik z czujnikiem. Przy kadencji nie potrzebujesz innych ustawień, przy prędkości musisz w ustawieniach wpisać odpowiedni rozmiar koła.

3. Ja ma ustawiana pełna moc, ale nie korzystam z czujnika prędkości.

4. To przypomnienie o tym czy licznik ma zapisywać jazdę po tym gdy ruszysz a nie zrobisz tego sam.

Edytowane przez Papynsky
Opublikowano

Ogólnie - serio, przejrzyj instrukcje, większość rzeczy masz tam opisane. Nie wiem skąd ta awersja w narodzie do czytania instrukcji obsługi, jakby to była jakaś ujma na honorze :P

10 minut temu, Bartosz_ napisał:

Co to są za ustawienia, które widać na screenie poniżej i do czego one służą ? Czy do jazdy na rowerze jest to potrzebne ? czy należy ustawić to jakoś inaczej niż widać na poniższym screenie ?

To są skróty do ustawiania bieżącej wysokości dla zerowania barometrycznego wysokościomierza. Licznik pokazuje twoją wysokość n.p.m. w oparciu o zmianę ciśnienia powietrza względem poziomu morza. Z powodu, że ciśnienie powietrza jest zmienne, to dziś pokazuje dobrze, a jutro wychodzisz z domu i masz na liczniku 200m wyżej. Te ustawienia są do szybkiego zerowania, ustawiasz sobie wysokości, z których najczęściej startujesz (dom, praca) i jak po odpaleniu licznika pod domem pokazuje ci bzdury, to ustawiasz "lokacja 1" i licznik ustawia sie na tyle, ile wskazałeś. Nie wiem czy w 310 też to działa, ale w 410 można włączyć auto-kalibracje w aplikacji na telefonie, odpalasz licznik, odpalasz apke, apka łapie fix GPS i ustawia automatycznie bieżącą wysokość na liczniku.

14 minut temu, Bartosz_ napisał:

Mam do tego licznika kupione dwa czujniki Brytona. Jeden to czujnik prędkości, a drugi to kadencji i chcę żeby mi teraz te czujniki działały i pobierało mi dane na licznik z tych czujników dwóch. Jak to ustawić ? - bo wydałem tyle pieniędzy na to i chcę z tego korzystać, żeby mi to działało tak jak trzeba. Jak to po ustawiać ?? 

Zrób jak napisał @Papynsky.

14 minut temu, Bartosz_ napisał:

W ustawieniach w Generale->GPS mam ustawione na: Pełna moc. Czy tak ma być ?

Jak ma być dokładny pomiar, to tak. Możesz zmienić na PowerSaving, dłużej pochodzi na baterii, ale będzie mniej dokładny.

17 minut temu, Bartosz_ napisał:

Start Remind mam ustawione na: raz - Czy tak to ma być, czy inaczej ? 

Kwestia preferencji. Ta opcja jest od przypominania ci o tym, że jedziesz, ale nie trenujesz. Ustawienie na OFF wyłącza powiadomienie całkowicie i musisz sam pamiętać o włączeniu rejestracji. RAZ jak zaczniesz jechać przypomni ci raz i jak nie dasz OK, to będzie pokazywać wszystkie dane, ale nie będzie rejestrować trasy, możesz też ustawić, żeby przypominał ci co chwilę - wariant dla zapominalskich.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Bartosz_ napisał:

@Franki201 powiedz mi proszę kilka rzeczy:

1. Co to są za ustawienia, które widać na screenie poniżej i do czego one służą ? Czy do jazdy na rowerze jest to potrzebne ? czy należy ustawić to jakoś inaczej niż widać na poniższym screenie ?

20190626-094505.jpg

2. Mam do tego licznika kupione dwa czujniki Brytona. Jeden to czujnik prędkości, a drugi to kadencji i chcę żeby mi teraz te czujniki działały i pobierało mi dane na licznik z tych czujników dwóch. Jak to ustawić ? - bo wydałem tyle pieniędzy na to i chcę z tego korzystać, żeby mi to działało tak jak trzeba. Jak to po ustawiać ?? 

3. W ustawieniach w Generale->GPS mam ustawione na: Pełna moc. Czy tak ma być ?

4. Start Remind mam ustawione na: raz - Czy tak to ma być, czy inaczej ? 

Czytałem ten wątek więc widziałem, że masz ten licznik już jakiś czas to może już obadałeś jego działanie i funkcje i jeśli możesz to miłoby było gdybyś mi pomógł.

Ps. @Papynsky

Cytat

1 Żeby licznik prawidłowo działał musi być skalibrowany

2. Menu/Profile/Bike Profile i ładujesz wszystkie czujniki.

3. Najlepiej mieć tak ustawione. Czasami można zmienić ale IMHO tylko jeśli pogoda jest super a ty jesteś poza terenem zabudowanym.

4. Zostaw domyślnie. Najczęściej takie ustawienia są najbardziej optymalne.

Edytowane przez Red
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Papynsky napisał:

A czy jak robiłeś jazdę testową to coś z nimi nie działało? 

@Papynsky Działa wszystko tylko nie wiem czy mam dobrze to poustawiane wszystko. Bo np. jadąc z prędkością wskazującą na liczniku 18 km/h albo 19 km/h pokazywało mi, że mam kadencję 66 albo 77 rpm. Jechałem wtedy na ustawieniu łańcucha na tylnej zębatce 7 licząc od największej, a przy korbie łańcuch był na drugiej zębatce. Nie wiem czy to jest prawidłowa kadencja przy takim przełożeniu i takiej prędkości. 

Godzinę temu, Papynsky napisał:

sparuj licznik z czujnikiem.

Jak mam to zrobić z tymi dwoma czujnikami ? przvbliżam licznik do czujników i nic się nie dzieje. A te czujniki bryton nie mają żadnych przycisków ani włączników - przynajmniej nie widziałem.

59 minut temu, Eddek napisał:

Te ustawienia są do szybkiego zerowania, ustawiasz sobie wysokości, z których najczęściej startujesz (dom, praca) i jak po odpaleniu licznika pod domem pokazuje ci bzdury, to ustawiasz "lokacja 1" i licznik ustawia sie na tyle, ile wskazałeś. Nie wiem czy w 310 też to działa, ale w 410 można włączyć auto-kalibracje w aplikacji na telefonie, odpalasz licznik, odpalasz apke, apka łapie fix GPS i ustawia automatycznie bieżącą wysokość na liczniku.

@Eddek jeśli nie wiem na jakiej wysokości jest mój dom ? bo skąd mam to wiedzieć ? skąd te dane wziąć ? Startuje najczęściej z domu. W liczniku bryton 310 nie widziałem auto-kalibracji.

W Aplikacji na telefonie wygląda to tak: 

2.jpg

51 minut temu, Red napisał:

Żeby licznik prawidłowo działał musi być skalibrowany

@Red to jak ten licznik bryton310 skalibrować ? 

Przepraszam, że tak zawracam Wam głowę. Ale czasem lepiej się zapytać niż samemu głupot narobić.  Wybaczcie mi.

Edytowane przez Bartosz_
Opublikowano
11 minut temu, Bartosz_ napisał:

bo skąd mam to wiedzieć ? skąd te dane wziąć ?

Najłatwiej na mapie wysokościowej, np. tu: http://www.wysokosc.mapa.info.pl/ Klikasz miejsce na mapie i masz jego wysokość n.p.m.

12 minut temu, Bartosz_ napisał:

W Aplikacji na telefonie wygląda to tak: 

No 310 jest tutaj faktycznie uboga... W 410 opcji ustawiania licznika z poziomu apki jest zdecydowanie więcej.

Opublikowano

Nie wiem jak chcesz wywnioskować jak ma się kadencja do prędkości. Optymalna jest 80-90, ale przyjmijmy że nie ma to na razie tu jakiegoś znaczenia.

Nie musisz nic do siebie przybliżać. Gdy czujnik jest włączony (zakrec kołem lub korba żeby się uaktywnił) i wtedy paruj go z licznikiem.

Opublikowano
6 minut temu, Eddek napisał:

Najłatwiej na mapie wysokościowej

@Eddek A jeśli chodzi o te: Lokalizacja 1, Lokalizacja 2 co pokazywałem wcześniej na screenie to jakie tam podać wymiary? bo wysokość już wiem, wyniosła mnie 230 metrów n.p.m.

Opublikowano

Jakie chcesz. To są skróty do szybkiego ustawiania bieżącej wysokości. Jak przy domu masz 230m, to w lok. 1 ustawiasz 230m i tyle. Jak wyjdziesz przed dom i licznik pokaże ci 666m, to wiesz, że coś jest chyba nie do końca poprawnie i licznik prawdopodobnie kłamie. Wchodzisz wtedy w opcje i przywracasz z lok. 1.

Opublikowano
4 minuty temu, Papynsky napisał:

Gdy czujnik jest włączony (zakrec kołem lub korba żeby się uaktywnił) i wtedy paruj go z licznikiem.

@Papynsky rozumiem, że w zakładce czujniki przy wyborze kadencji  ma pisać: Stan: set oraz ma być podany numer ID tak ? - wtedy już czujnik kadencji jest sparowany z licznikiem. Tak samo z czujnikiem prędkości. Czy tak ?

Opublikowano

Tak. Powinieneś mieć napisane, że jest aktywny i podane ID sensora. Możesz ewentualnie zrobić ponowny skan czujnika. Pamiętaj tylko, żeby najpierw czujnik obudzić (zakręcić kołem/pedałami).

Opublikowano

Dokładnie tak. A gdyby po jakimś czasie coś przestało działać to zapewne będzie to bateria - miałem tak właśnie na dniach z pasem hr.

Opublikowano
W dniu 1.09.2018 o 19:07, GBike napisał:

Możesz sprawdzić czy wyświetla moc virtualną? na podstawie kadencji pulsu i prędkości. 

Licznik jest z automatu zsynchronizowany ze strava , a ta mając te parametry ( prędkość, puls, kadencja) sama obliczy wirtualną moc

Opublikowano

Witam.

Od wczoraj jestem posiadaczem Brytona 310 i wszystko śmiga aż milo tylko mam problem z wyświetlaną godziną.

Mam ustawiony czas letni, a cały czas jest godzina różnicy.  W apce brytona nie ma możliwości tego zmienić.

Ma ktoś jeszcze taki problem, że godzina z gpsu jest źle pobierana ?

Opublikowano
43 minuty temu, zioom20 napisał:

Witam.

Od wczoraj jestem posiadaczem Brytona 310 i wszystko śmiga aż milo tylko mam problem z wyświetlaną godziną.

Mam ustawiony czas letni, a cały czas jest godzina różnicy.  W apce brytona nie ma możliwości tego zmienić.

Ma ktoś jeszcze taki problem, że godzina z gpsu jest źle pobierana ?

W opcjach ustaw +1

Opublikowano
32 minuty temu, Fimala napisał:

W opcjach ustaw +1

Mam ustwione na +1 . Jak mam na 0 to sa 2 godziny roznicy....

Opublikowano
3 minuty temu, zioom20 napisał:

Mam ustwione na +1 . Jak mam na 0 to sa 2 godziny roznicy....

no to dodaj jeszcze jeden

Opublikowano
15 minut temu, Fimala napisał:

no to dodaj jeszcze jeden

nie da sie :) mozna ustawic 0 lub +1.....

wszystko dziala jak nalezy tylko ta godzina. data jest ok....

Opublikowano

Boję się, że okres bezawaryjnej eksploatacji mojego Brytona powoli się kończy.

Już dwa razy licznik całkowicie zgubił połączenie z czujnikiem kadencji. Oczywiście wymieniłem baterię w czujniku. Konieczne było ponowne parowanie.
Zauważyłem też (zawsze w tym samym miejscu) Że czasami licznik nagle pokazuje mi znacznie zaniżoną prędkość. (moja stała trasa. Kiedyś było ok).
Co radzicie? Wyczyścić pamięć? Reset do fabrycznych ustawień?

Opublikowano

Może to kwestia oprogramowania. Może aktualizacja coś popsuła, a następna może poprawić?
Czekać

Opublikowano

Tak na marginesie, nasza strefa czasowa - CET to GMT+1, czas letni - CEST to GMT+2 ;)

Opublikowano (edytowane)

no tak. tylko ze nie ma opcji +2 i to jest problem.

Edytowane przez zioom20
Opublikowano

A podpinałeś pod kompa i robiłeś update softu? Bryton 410  ma dodatkowo opcje synchro czasu z telefonem, więc u mnie tego problemu nie ma :)