Skocz do zawartości

Bryton Rider 310

Papynsky

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Dotarł do mnie ostatnio licznik od kolegów z dalekiego wschodu - Bryton Rider 310. W cenie niecałych 64$ otrzymujemy urządzenie, które:

• według producenta trzyma na baterii do 36h,
  • jest w stanie pokazać około 70 różnych funkcji,
  • obsługuje czujniki prędkości, kadencji, pulsu i miernik mocy,
  • posiada moduł ANT+ i Bluetooth,
  • posiada moduł GPS,
  • menu w kilku językach w tym język polski,
  • konfigurowalne ekrany.

Wyżej wymieniłem chyba najważniejsze cechy tego komputerka.

Pudełko zawiera:

• licznik,
  • podstawową instrukcję + zasady gwarancji (pełna instrukcja znajduje się na stronie brytona, ale brak w j. polskim)
  • kabel usb,
  • podstawka,
  • gumki mocujące (3 duże i 3 małe)

Pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne. Urządzenie jest porządnie wykonane nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy. Po podłączeniu do komputera wykrywane jest jako pamięć masowa. Jedyny problem z jakim się spotkałem jest to, że mój telefon nie widzi go przy próbie zawiązania połączenia przez bluetooth. Inny telefon oraz laptop wykrywają Brytona bez problemu. Urządzenie złapało sygnał GPS dosłownie w kilkanaście sekund.

Myślę że w tej cenie Bryton nie ma za dużej konkurencji. Alternatywą jest na pewno IGPS 50E, ale wolałem mieć możliwość konfiguracji wyświetlanych elementów oraz gabarytowo IGPS jest dla mnie za duży.

Niestety jak na razie natłok zajęć nie pozwolił mi na przetestowanie go na rowerze. Mam nadzieję, ze niedługo się to zmieni. Gdybyście mieli pytania co do tego modelu, piszcie śmiało, postaram się odpowiedzieć.

Na zdjęciu widoczny jest jeszcze uchwyt Sram'a. Sklep dorzucił mi go do zmówienia za darmo.

IMG_20180901_160652_HDR.jpg

Edytowane przez Papynsky
1 godzinę temu, Papynsky napisał:

@GBike nie ma chyba czegoś takiego. Możesz odezwać się do ich supportu, dość sprawnie odpowiadają na maile.

Jak będziesz miał czujniki to daj znać. Rozmowa z Chińczykami na ten temat to jest koszmar. 

I have a heart rate monitor, a cadence sensor, I do not have a power sensor. Will the meter show virtual power?

what's power sensor you mean dear??
we have speed speed sensor , cadence sensor , and have the heart rate band 
you can buy group 4 , include all items together 

3 godziny temu, GBike napisał:

Możesz sprawdzić czy wyświetla moc virtualną? na podstawie kadencji pulsu i prędkości.

Raczej nie ma. Tak mi się wydaje bo na ich serwisie byłoby to uwzględnione a tymczasem pola puste. Takie kalorie np. nawet jak nie masz czujnika pokazuje a są one diametralnie różne od tych z HMR

• Pomógł 1

Dzisiaj odbyłem pierwszą jazdę z brytonem. W skrócie - wszystko działa bez zastrzeżeń. Nie mam podłączonych czujników, a prędkość określałem po GPS. 

Wskazania porównałem do zwykłego Crivita. Są one praktycznie identyczne różnica około 300m na 40km (Brytona włączyłem po 300m od startu stąd różnica 600m).

IMG_20180902_163822_HDR.jpg
  • Lubię to! 1

Dziś kolejna jazda i kolejne spostrzeżenia. Przyciski mimo że nie mają wyraźnego kliknięcia, to działają płynnie i mają odpowiedni skok. Da się operować urządzeniem bezproblemowo w czasie jazdy. Widoczność w pełnym słońcu jest bardzo dobra, da się wszystko odczytać. Podświetlenie jest też bardzo ok, nie jest za mocne i nie bije o oczach. Kolor podświetlenia to lekki fioletowy.

Na zdjęciu widać jak wygląda ekran z maksymalną liczbą kafelków.

IMG_20180903_190041_HDR.jpg
Godzinę temu, Papynsky napisał:

Dziś kolejna jazda i kolejne spostrzeżenia. Przyciski mimo że nie mają wyraźnego kliknięcia, to działają płynnie i mają odpowiedni skok. Da się operować

Może czas aby godnie zastąpił te coś pod spodem 😀 hihi

4 minuty temu, Papynsky napisał:

Crivit dzielnie służy już od dobrych paru lat, ale ostatnie przeleżał w garażu. Przywróciłem go do życia na wiosnę. Obecnie jest jeszcze jako element porównawczy. :D

Ach te sentymenty. Możesz wpisać w liczniku stan z poprzedniego? Czy też nie ma takiej opcji. Czy masz podgląd poprzednich treningów? 

Tak istnieje możliwość wpisania dystansu całkowitego (ODO). Można ustawić dwa dystanse dla dwóch różnych profili roweru (które pewnie zsumują sie w ODO, ale tak tego nie sprawdzałem).

Co masz dokładnie na myśli mówiąc podgląd?

• Pomógł 1

Właśnie przymierzam się do kupna tego licznika i mam kilka pytań:

1. Łączyłeś się z jakimś czujnikiem BT? Jeżeli tak to czy nie było z tym problemów?

2. Jak komunikujesz się z telefonem, przez BT czy ANT?

3. Czy licznik / apka do niego umożliwia eksport do gpx?

4. Bateria trzyma tyle co napisali?

1. Na razie nie mam czujników, może przez zimę jakieś wpadną. 

2. Łącze się z telefonem za pomocą bluetooth. Przesyłam jazdy do apki brytona (można połączyć ze stravą). Później dodam kilka zdjęć i opiszę jak go wygląda. 

3. Ten model nie ma nawigacji po śladzie. Umożliwiają to między innymi Bryton 330 i 530.

4. Baterie testuje, jak zbiorę odpowiednią ilość danych, to dam znać ile trzyma.

• Pomógł 1
4 godziny temu, Bwebikg napisał:

1. Łączyłeś się z jakimś czujnikiem BT?

Tylko czujniki ant+, BT służy do zrzucania tras.

Jeśli bardzo potrzebujesz gpx zawsze możesz przerobić choćby w gpsies.com albo w czym innym.

W dniu 2.09.2018 o 23:21, GBike napisał:

Wynikającą bardziej z ciśnienia w oponach. 

Różnica wynika również z dokłądności GPS w urządzeniu. Im więcej zakrętów, tym większa różnica. do tego dochodzi "drganie kierownicy", a tym samym większy dystans niz w całkowicie prostym odcinku.