Skocz do zawartości

Bryton Rider 310

Papynsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś już tego wcześniej doświadczył, ale taka ciekawostka ode mnie. Po komunikacie o niskim stanie baterii, licznik połączony z pasem hr i prędkości po gps działa jeszcze przez około 1,5h.  A jazda podczas której się wyłączył normalnie się zapisała, do momentu gdzie jeszcze miał energię.

Opublikowano

To duży + że nie traci dotychczas przejechanej trasy.
W brytonie 450 miałem tak samo 2 x.

Opublikowano

Witam

Nie dawno zakupiłem bryton 310 wraz z paskiem hrm(oryginalny bryton). Niestety licznik dość często traci sygnał z tego paska. Jakieś rady ?

Opublikowano

Nie. Dodam tylko że sygnał tracony jest przy większych prędkościach  

Opublikowano

Jeżdżę na pasku od brytona i nie gubi sygnału.
Moczysz elektrody?

Opublikowano
Godzinę temu, Semius napisał:

Nie.

To sprawdź :) To, że wszystko nowe nie oznacza, że i baterie są nowe :D

Opublikowano

Przed założeniem zwilzam elektrody. Bateria wyglada na dobra, czujnik mryga dość regularnie.   

Opublikowano

Weź miernik i sprawdź napięcie, czujnik jest na ANT+/BLE, które mają dość stabilną transmisję na relatywnie dużym zasięgu. Chyba, że masz koło licznika jakąś mikrofalówke albo rozrusznik w sercu, to może mieć wpływ na transmisję (mikrofalówka, rozrusznik raczej nie ;) ). Jak bateria jest słaba, to może być, że czujnik się podnosi i w czuwaniu jeszcze daje rady,  jakąś transmisję zrobi i się wyłączy, żeby za chwile znowu się włączyć. Pamiętaj, że baterie są brane od hurtowników, u których mogły leżakować kilka(-naście, -dziesiąt) miesięcy i już na starcie są słabe.

Możesz jeszcze sprawdzić ewentualnie czy w liczniku masz najświeższy soft.

Opublikowano

Podpowiedzcie proszę, jeśli sprzedsję Brytona, to wystarczy go odpiąć z apki czy trzeba jeszcze coś dodatkowo zrobić, by inna osoba mogła go przypisać do swojego konta?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba bardziej niż rozłączenie z apka , potrzeba rozłączyć to z Twoim kontem. Chyba że to miałeś ba myśli.

Opublikowano

Czy wersja tego licznika Bryton 310 jest po polsku po aktualizacji ?

Opublikowano

@Franki201 dziękuje za odpowiedź i zdjęcie . Zamówiłem sobie ten licznik dziś i czekam aż do mnie przyjedzie. :)

Opublikowano

@Bartosz_ polecam od razu znaleźć na stronie Brytona pełną instrukcje, bo ta w pudełku jest bardzo szczątkowa. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla ciekawskich - mój Bryton przez ostatnie 5 tygodni używania wytrzymał około 20h (prędkość po GPS + cały czas czujnik hr magene).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przyjechał do mnie w końcu mój licznik Bryton Rider 310 razem czujnikami Bryton kadencji i prędkości. Założyłem sobie oba czujniki na rowerze i teraz próbuje ustawić licznik. Pobrałem sobie aplikację Bryton Active i przez bluetooth sparowałerm aplikację w telefonie z licznikiem. W samym liczniku wszystkie opcję są po polsku ale już w aplikacji jest po angielsku i brak jest języka polskiego. Zastanawia mnie tu kilka rzeczy, mianowicie:

1. Jak w tym liczniku ustawić sobie prawidłowo godzinę ? bo na liczniku wskazuje mi o godzinę do tyłu. 

2. Jak włączyć i wyłączyć podświetlenie w liczniku ?

3. W jaki sposób ustawić w tym czujniku aby dane pobierał mi nie z GPS tylko z czujników moich ?  Lepiej jest z GPS czy z czujników ?

4. Jak się wejdzie w ustawienia, profil użytkownika to ustawia się ram płeć, urodziny, wzrost, wagę. Są tam też do ustawienia opcję takie jak: Max Tętno, LTHR, FTP, MAP - co to takiego jest ? Co to oznacza ?

5. Jest takie coś w ustawieniach jak Profil roweru i mamy tam Rower 1, Rower 2 i Przegląd.  Którą z tych opcji należy ustawić, żeby działało wszystko dobrze ? Przy opcji Rower 1 pisze mi set - co to znaczy ?

6. Zauważyłem, że licznik jak leży bez czynnie to sam się wyłącza, czy tak też się dzieje podczas jazdy na rowerze ? że ekran licznika gaśnie.

Czy ktoś z posiadaczy Bryton 310 zna się na tym i będzie tak dobry i mi pomoże w tych ustawieniach ? Czy w tym liczniku można wybrać co się ma wyświetlać na ekranie głównym ? Proszę Was o pomoc w tej sprawie.

@Eddek, @Papynsky, @Franki201, @artazy, @KsD, @Dariuszek, @PeKa, @trollu, @zibi_j1

Edytowane przez Bartosz_
Opublikowano

Po pierwsze primo, ściągnij ze strony Brytona na kompa apke Bryton Update i zainstaluj, podłącz licznik do kompa po USB i sprawdź czy masz aktualny firmware. To, że licznik jest nowy, nie oznacza, że jest najnowszy.

Po drugie primo, RTFM ;) Jest tam wbrew pozorom sporo odpowiedzi na twoje pytania. Do pobrania ze strony Brytona, nie ma zdaje się wersji PL, link masz stronę wcześniej.

Po trzecie primo, ULTIMO! Ja mam akurat 410, ale większość rzeczy działa podobnie. Zakładam, że licznik jest włączony i sparowany z telefonem:

10 godzin temu, Bartosz_ napisał:

1. Jak w tym liczniku ustawić sobie prawidłowo godzinę ? bo na liczniku wskazuje mi o godzinę do tyłu. 

W Active na telefonie wejdź w Settings -> General i na samej górze masz calibrate time, klikasz i ustawi ci w liczniku tak, jak masz w telefonie.

2. Jak włączyć i wyłączyć podświetlenie w liczniku ?

W 410 za włączenie i wyłączenie podświetlenia odpowiada przycisk włącznika. Długie przytrzymanie wyłącza licznik, zwykłe naciśnięcie włącza i wyłącza światło. W opcjach głównych możesz ustawić Backlight off na auto, wtedy podświetlenie samo się wyłączy, gdy nie będzie potrzebne i włączy jak będzie. Zależne jest to od zegarka, jak jeździsz pomiędzy wschodem i zachodem słońca +~1h, to podswietlenie się automatycznie wyłączy i włączy ponownie na godzinę przed zachodem słońca. Naturalnie w każdym momencie możesz wymusić stan podświetlenia przyciskiem.

W jaki sposób ustawić w tym czujniku aby dane pobierał mi nie z GPS tylko z czujników moich ?  Lepiej jest z GPS czy z czujników ?

Tutaj nie wiem czy 310 reaguje tak samo jak 410, ale w 410 masz dwie opcje: z poziomu licznika i z poziomu apki. W apce wchodzisz w Settings -> Bike settings -> Bike 1 i tam możesz ustawić źródło prędkości (GPS/czujnik), wagę roweru (nie wiem czy na coś to wpływa), obwód koła (bardzo istotne, jeżeli odczyt prędkości bierzesz z czujnika) i ustawić czujniki, jeżeli masz ich więcej. Analogicznie, jeżeli masz drugi rower, na którym chcesz używać licznika, to ustawiasz te rzeczy dla Bike 2. Co do wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem, ja używam czujnika prędkości jako głównego źródła.

Jak się wejdzie w ustawienia, profil użytkownika to ustawia się ram płeć, urodziny, wzrost, wagę. Są tam też do ustawienia opcję takie jak: Max Tętno, LTHR, FTP, MAP - co to takiego jest ? Co to oznacza ?

To są rzeczy dla ludzi, którzy swoje treningi traktują bardzo serio :) Są to parametry wydolnościowe twojego organizmu, sam się na tym nie znam, więc pomógł mi wujek G: https://przemekzawada.com/2018/01/11/na-potege-posepnego-czerepu/

11 godzin temu, Bartosz_ napisał:

Jest takie coś w ustawieniach jak Profil roweru i mamy tam Rower 1, Rower 2 i Przegląd.  Którą z tych opcji należy ustawić, żeby działało wszystko dobrze ? Przy opcji Rower 1 pisze mi set - co to znaczy ?

Ogólnie tak jak jest napisane - rower pierwszy, rower drugi i ogólne. Coś, co jest dla mnie trochę niezrozumiałe, to licznik trzyma "przebieg" jako sumę obu rowerów i nie dzieli tego na każdy z dwóch. IMHO bez sensu, ale tak zrobili ¯\_(ツ)_/¯. Dalej masz opcje, o których pisałem wyżej.

11 godzin temu, Bartosz_ napisał:

Zauważyłem, że licznik jak leży bez czynnie to sam się wyłącza, czy tak też się dzieje podczas jazdy na rowerze ? że ekran licznika gaśnie.

Licznik wyłącza się na postoju po 5 minutach bezczynności. Za bezczynność uważane jest brak ruchu wg GPS i brak sygnału z czujników przy wyłączonej rejestracji trasy. Jak włączysz "nagrywanie" licznik będzie pracować do czasu jego zakończenia (pauza/auto-pauza nie kończy zapisu) lub padochy baterii.

Opublikowano

Set oznacza, że tą opcję masz wybraną. Podświetlenie jest automatyczne. Ja prędkość mam z GPS i jest super. Rower1 i rower2 to opcje dla dwóch rowerów. Ja mam tak sparowane dwa czujniki kadencji. Jak zmieniam rower to przestawiam się na drugi rower w liczniku. Na resztę chyba odpowiedział mój przedmówca. Jak byś miał pytania pisz PW.

Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem dziś jazdę powiedzmy taką testową z tym licznikiem Bryton 310 - mam czujnik kadencji Bryton założony na pedale oraz czujnik prędkości Bryton założony na piaście. I teraz nie wiem czy licznik w czasie jazdy pobiera mi kadencje i prędkość z czujników czy z GPS. Jak to sprawdzić i jak to ustawić prawidłowo ? W dalszym ciągu mimo, że mam w liczniku ustawiony jezyk polski nie mogę sobie z tym poradzić. Jeśli ktoś wie, to proszę Was o pomoc w tej sprawie. Ciekawy też jestem, czy jeśli licznik robił zapis całej przejechanej przeze mnie dzisiaj trasy to jak można to odczytać ? jakąś mapkę zobaczyć jak jechałem czy coś. 

Edytowane przez Bartosz_
Opublikowano (edytowane)

Zakręć kołem to zobaczysz ,czy pokazuje prędkość. Trzeba jeszcze ustawić rozmiar koła w liczniku. W ustawieniach bodajże dotyczace czujników są do ustawienia priorytety,czy czujnik najpierw czy gps. Wszystkie ustawienia i zmiany parametrów dokonujesz w liczniku. Przez apke brak takiej możliwości

Zmiana godziny +- godzina w generale/system/time unit. Tu też zmieniasz podświetlenie backlight

Jeżeli chodzi o rower 1/2 to dla dwóch różnych sprzętów możesz sobie poustawiać co potrzebujesz. Wtedy możesz sprawdzać statystyki osobno dla każdego i tyle.

O FTP HR max itp poczytaj w necie. Generalnie potrzbne do przeprowadzania treningów i sprawdzania postępów z tym związanych. Czujnik/opaska hr niezbędna

Oszczędność baterii,nic się nie dzieje licznik się wyłącza.

Możesz każdy ekran ustawić dowolnie. Opcja w ćwiczenia/karta danych~ustaw na ręcznie. Poniżej karta danych wchodzisz i jest możliwość personalizacji. 5 kart można aktywować data page~ wyłączone lub podział do 8 pól. Wybierasz co chcesz z listy. A wiela tego jest.

Powodzenia😄

Edytowane przez Franki201