Skocz do zawartości

Bryton Rider 310

Papynsky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki, spróbuję.

dzisiejsza jazda np wgrała się bez problemów.

Opublikowano
W dniu 14.08.2019 o 19:56, iwosz napisał:

Cześć,

mam problem z moim Riderem 310. Podczas przesyłania tras z licznika do apki mobilnej (Android 9), apka zawiesza się na "loading", nie da się nawet z tego wyjść, trzeba ubić apkę. Robię wszystko według instrukcji na stronie producenta:

1. Na tel mam włączony BT i GPS (pytanie po co ten GPS?)
  2. Na liczniku mam włączone BT i 2 trasy zapisane
  3. Licznik bez problemów paruje się z apką (na liczniku "paired", w apce licznik jest widoczny)
  4. Klikam "BT Sync" i pojawia się info "Loading..." i trwa to w nieskończoność (> kilkanaście minut)
  5. Wersja apki: 2.14.44.205
  6. Wersja softu na liczniku: R027.005.0017 

Może miał ktoś taki problem i wie jak go rozwiązać?

Druga sprawa to po podłączeniu przez USB komputer (Windows 10) nie wykrywa licznika w żaden sposób (według instrukcji powinien wykryć jako dysk USB). Aplikacja na komputerze BrytonUpdate wyświetla "podłącz urządzenie do komputera". Próbowałem z wejściem USB 2.0 i USB 3.0. Coś trzeba w liczniku ustawić aby był wykrywany po USB?

Z góry dzięki za pomoc! :)

Ps. sam licznik działa bez zarzutu podczas jazdy.

Udało Ci się rozwiązać problem?

Opublikowano

@Yarooo Apka mobilna nadal nie potrafi pobrać danych z licznika (może po aktualizacji softu coś się poprawi). Udało mi się podpiąć licznik do komputera po USB i przerzucam sobie pliki FIT do BrytonActive i potem to się aktualizuje w apce mobilnej 😅

Opublikowano
9 godzin temu, iwosz napisał:

@Yarooo Apka mobilna nadal nie potrafi pobrać danych z licznika (może po aktualizacji softu coś się poprawi). Udało mi się podpiąć licznik do komputera po USB i przerzucam sobie pliki FIT do BrytonActive i potem to się aktualizuje w apce mobilnej 😅

Jeżeli dodałeś do telefonu Brytona jako urządzenie BT to usuń go. Gdzieś było takie info, że  automatycznie się łączy i nie powinno się go dodawać.

Opublikowano

@Franki201 W modelu Rider 310 nie ma innej możliwości sparowania licznika z apką mobilną, jak dodanie wykrytego urządzenia w aplikacji mobilnej klikając "+" (tego urządzenia nie da się sparować z telefonem jako urządzenie BT, nie ma opcji wpisania pinu). Obsługa tego licznika jest banalna, według instrukcji (str. 9 "Sync Data to Bryton Mobile App") wykonuje wszystko zgodnie z opisem. Synchronizacja zawiesza się na kroku d "Tap BT Sync". Z samym wykryciem licznika i sparowaniem nie ma żadnego problemu.

Link do instrukcji: https://www.brytonsport.com/download/Manual/UM/Rider310/Rider310-UM_En_20170608.pdf

Opublikowano

Nie chodzi mi o samą apke Brytona, tylko sprawdź czy w urządzeniach BT w telefonie nie został dodany na listę sparowanych urządzeń. Po wykryciu Android pyta czy sparować. I nie powinno się tego robić.

Można również spróbować sparowania np. bez włączonego gps w telefonie. Może z synchronizacją lub bez. Trzeba spróbować samemu. Różne ustawieni i uprawnienia każdy ma w ustawieniach.

Opublikowano

@Franki201 Ja Cię rozumiem :) ale żeby sparować licznik z telefonem musiał bym wpisać pin na liczniku, a nie ma takiej możliwości :P Da się go sparować tylko i wyłącznie przez apkę. Telefon co prawda wykrywa go jako "Rider310" ale nic z tym nie zrobisz a przynajmniej mi nigdy nie udało się go sparować z samym androidem.

Opublikowano

Żadnego pinu nie trzeba wpisywać i telefon da się sparować z licznikiem, ale nie należy tego robić. Jak w ustawieniach bluetooth telefonu (nie aplikacji Brytona) masz na liście Brytona to kliknij zapomnij.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.09.2019 o 16:05, iwosz napisał:

@Franki201 Ja Cię rozumiem :) ale żeby sparować licznik z telefonem musiał bym wpisać pin na liczniku, a nie ma takiej możliwości :P Da się go sparować tylko i wyłącznie przez apkę. Telefon co prawda wykrywa go jako "Rider310" ale nic z tym nie zrobisz a przynajmniej mi nigdy nie udało się go sparować z samym androidem.

Jeżeli chcesz parować przen nr uiid to wpisujesz go w aplikacji,a nie w liczniku. A numer masz na naklejce z tyłu obudowy nad gniazdem usb. A tak to się sam paruje. 

Tak jak @Bujak napisał,jeżeli brytona masz na liście urządzeń BT w androidzie(nie apce brytona),to go usuń

No i jeszcze zobacz, czy aby twój gps w telefonie złapał sygnał przed parowaniem z licznikiem. Może trzeba wyjść na zewnątrz.

A tak z czystej ciekawości,dzisiaj przesłałem dwie aktywności bez uruchamiania gps. Ostanio często korzystam z brytona,2x na dzień. Może w pamięci urządzenia jest nadpisane. A może któraś aktualizacja coś poprawiła.Zobaczę kiedyś po dłuższym czasie jak to się ma. 

Edytowane przez Franki201
Opublikowano

Ok, w każdym razie nigdy nie miałem go na liście urządzeń BT w ustawieniach androida. Na samym początku tak próbowałem, android wyświetlał "nie sparowano z powodu złego pinu" (nie UUID tylko 4-cyfrowy standardowy pin BT).  Czytałem wiele opinii ludzi którzy próbowali parować przez androida i im się nie udało, dopiero przez apkę licznik się parował. Pokombinuję z tym jeszcze, może faktycznie to wina GPSu itd. Dam znać jak to ogarnę,. thx! ;) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.09.2019 o 16:05, iwosz napisał:

Jeżeli chcesz parować przen nr uiid to wpisujesz go w aplikacji,a nie w liczniku. A numer masz na naklejce z tyłu obudowy nas gniazdem usb. A tak to się sam paruje. 

Aaa jeszcze zobacz,jakie masz uprawnienia apki bryton. Może jest brak lokalizacji

Opublikowano

Mój Brytek ostatnio zgotował mi nie małą niespodziankę. Zaczęło się od tego, ze w nieskończonośc przesyłał tą samą trasę. Potem podłączyłem go do ładowarki. Odłączyłem i nie za zareagował. Na ekranie widniała ikona włączania. Wyłączyłem go i ... koniec. Zero reakcji na próby uruchomienia czy podłączanie ładowania. Na szczęście reset (wciśnięcie na kilkadziesiąt sekund wszystkich przycisków) przywrócił go do żywych, ale już powoli traciłem nadzieję...

Opublikowano (edytowane)

1.Mam pytanie czy ten bryton 310 nie traci wysokości czy GPS ( np w lesie, mtb?) 

2.Czy aktualne nachylenie terenu jest prawidłowe? Jak jedzie się pod górę? 

3.Zamawiać z aliexpress czy polska? 

Edytowane przez Łukasz.
Opublikowano

Co do 1 to nie wiem, używam na szosie.

2 wydaje się że jest ok, no może z opóźnieniem 1 sekundy.

3 jeśli zależy Ci na gwarancji to w Europie, jeśli bardziej na niskiej cenie ali

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Łukasz. napisał:

1.Mam pytanie czy ten bryton 310 nie traci wysokości czy GPS ( np w lesie, mtb?) 

2.Czy aktualne nachylenie terenu jest prawidłowe? Jak jedzie się pod górę? 

3.Zamawiać z aliexpress czy polska? 

Jak jest słabsza pogoda, czasem dużo drzew to potrafi mieć opóźnienie . Zapis jest ok. Ale  raczej wszystkie gps mają większe lub mniejszej problemy. Nowy Rider 15 ma lepszy moduł gps. Mniemam,że powinno być lepiej. Można kupić z polskiej dystrybucji 299 oficjalna cena Merida Polska, Decathlon 269 zł. Mniejsza bateria 16 godzin. Ale gwarancja według mnie jest ważniejsza. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Franki201 napisał:

Jak jest słabsza pogoda, czasem dużo drzew to potrafi mieć opóźnienie . Zapis jest ok. Ale  raczej wszystkie gps mają większe lub mniejszej problemy. Nowy Rider 15 ma lepszy moduł gps. Mniemam,że powinno być lepiej. Można kupić z polskiej dystrybucji 299 oficjalna cena Merida Polska, Decathlon 269 zł. Mniejsza bateria 16 godzin. Ale gwarancja według mnie jest ważniejsza. 

A ten ride 15 ma taki sam czy lepszy GPS? Niż np: wyższe modele typu bryton 450? Orientujesz się może? Czy cena tkwi w wyświetlaczu? I funkcjach? 

Edytowane przez Łukasz.
Opublikowano

Przypuszczam,że ten sam moduł. Obsługujący gnss systemy satelitarne GPS, Glonass (Rosja), BDS (Chiny), Galileo (Europa) i QZSS (Japonia) 310 miała mniej tego. 310 jest już trochę czasu na rynku. A technologia idzie do przodu.Teraz jeszcze dwa nowe Ridery wchodzą 420 i 860. https://www.k-g-k.com/en/taiwan_excellence_19_bryton/

Opublikowano
Godzinę temu, Franki201 napisał:

Przypuszczam,że ten sam moduł. Obsługujący gnss systemy satelitarne GPS, Glonass (Rosja), BDS (Chiny), Galileo (Europa) i QZSS (Japonia) 310 miała mniej tego. 310 jest już trochę czasu na rynku. A technologia idzie do przodu.Teraz jeszcze dwa nowe Ridery wchodzą 420 i 860. https://www.k-g-k.com/en/taiwan_excellence_19_bryton/

Racja technologia idzie do przodu poczekam na te nowe modele a na wiosnę będę miał w czym wybierać :)

Opublikowano
17 godzin temu, Franki201 napisał:

ta 860 przykuła moją uwagę :) może wymienię swoją 450-tke

Opublikowano

A jak to wszystko, tzn. który model Wam się podoba i co sobie zamierzacie kupić, ma się do tematu, tzn. baryton 310?
Myślę że o tym ludzie szukają info w tym wątku.
Załóżcie sobie temat o nowych modelach, czy coś podobnego, a nie zaśmiecacie istniejące tematy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ogłoszenie parafialne:

Cytat

【Bryton Acitve App Update】
To stay compatible with STRAVA authentication, we need your help!

To remain compliant with STRAVA's updated authentication process, we have updated our App. If you are currently enjoying the STRAVA AutoSync feature, please follow the instructions below to keep the feature working.

1) Please check that the version of Bryton Active is 2.14.56.233 or later. If it is not, please update it.
2) Go to "Profile"-->"3rd party account link" to turn off Strava AutoSync if it shows "enabled." After disabling it, press to turn it back on and log in.

Latest Version : Bryton Active 2.14.57.233

Znaczy wyszła aktualizacja apki Active, co wymaga resetu połączenia ze Stravą, żeby działało synchro.

Przy okazji dodali też obsługę przycisku cofania z telefonu, więc w końcu można go używać, co pozwala także wyjść z apki.

Opublikowano (edytowane)

właśnie przez tą aktualizację nie działa mi synchronizacja do stravy na starej wersji aplikacja, nowa wersja tak jak to było wyżej powiedziane zawiesza się przy pobieraniu treningu dlatego używałem starej, a czy jest jakiś sposób pobrać trening ze strony active bryton albo z aplikacji bez podłączania licznika do komputera, nie uśmiecha mi się codzienne podłączanie licznika do kompa.

OK poradziłem sobie, trzeba przyznać aplikacji uprawnienia do pamięci wewnętrznej

Edytowane przez pato
Opublikowano

Nie wiem czy ma to jakiś związek z aktualizacją (pewnie nie), ale od wczoraj zacząłem mieć problemy z łapaniem fixa. Zazwyczaj trwało to kilkanaście sekund a od wczoraj trwa to kilka minut (dziś trwało prawie 10!). Wczoraj podłączyłem licznik do komputera i zaktualizowałem wszystko (w tym "dane gps"). No i zaczęło się. Jakaś masakra. Miał ktoś może podobny problem?

Opublikowano

U mnie standardowo łapie sygnał. Spróbuj złapać ze sparowanym telefonem.