Skocz do zawartości

Lekkie koła do crossa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę zrobić lekkie koła do crossa. Okazyjnie kupiłem piasty novateca NT751 i NT802 na 32 szprychy do tego chciałem dokupić alexrims ace 18. Niestety z moich obliczeń wynika że waga kompletu wyjdzie NT751-141g NT802 394g ACE18 505g +szprychy ok450g=1995g. Co tu pozmieniać żeby zejść przynajmniej 150g? CXP33 waży 470g,a może zmienić piasty na lżejsze, ale na jakie? Ważę 70 kg zdarza mi się jeździć z sakwami, jazda asfalt i leśne ścieżki.  Doradźcie!

Opublikowano

Wydaje mi się że lekkie koła i jazda z sakwami się wykluczają. Ostatnio jak wybierałem się na wakacje rowerowe specjalnie przeplotłem sobie koła na grubsze szprychy żeby mieć pewność że się nie rozpadną i nic nie popęka. Grubsze szprychy, solidniejsza obręcz i piasta to gwarancja że nic niemiłego Ciebie nie spotka podczas zwiedzania.

Zakładam że masz uginacz z przodu to może poszukaj cieńszych szprych? Większość ciężaru będzie na tyle więc nie ma sensu tam oszczędzać. Przód gdzie jest amortyzator tak mocno nie dostaje i jest na pewno mniej obiciążony więc lepiej tam zastosować lżejsze komponenty.

Opublikowano

Moja jazda z sakwami to załadowanie prowiantu, kurtek, zapasu wody i tzw zestawu serwisowego przy rodzinnych wyjazdach :). Napisałem o sakwach żeby było jasne że rower czasem dźwiga więcej niż moje 70kg, nie sądzę żeby sakwy przekraczały 15kg.

Opublikowano

Jaka waga Ciebie interesuje i jaki masz na to budżet?

Opublikowano (edytowane)

Odpuszczam te piasty które kupiłem żeby zrobić koła, chciałbym jednak coś lżejszego. Nie mam żadnego doświadczenia odnośnie użytkowania lekkich kół. Waga 1700-1800, ale to wynika z obaw odnośnie trwałości. Mogę wydać do 1000 zł, piasty maszynowe na tarcze z uwagi na to, że zdecydowałem się na wymianę widelca. Co proponujesz? Proponujecie?

Edytowane przez g_regor
Opublikowano

Dt460 + novatec + nie wiem jakie szprychy ani ile sztuk. Może coś takiego co ma Gustaw od daveo.

Opublikowano

Może coś takiego https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-is-r460-db-1645g-p-49.html

Koła na maszynowych łożyskach, proste szprychy i waga ok. Do jazdy na crossie powinny wystraszyć ale czy uciągną bagażnik ciężko powiedzieć. Możesz się spytać czy by nie zamontowali grubszych szprych z tyłu. Jakby szerokość obręczy była za mała to poszukaj w kołach do MTB.

Ps Na stronę trafiłem w innym temacie. Osobiście nic tak nie kupowałem

Opublikowano

G_regor

Nie zwracaj uwagi na wagę piasty - to masa obręczy ma znaczenie, ale tylko w czasie przyspieszania. Zastanów się jak jeździsz i czy to wykorzystasz, częste 'zrywy' etc.

Masz jakiś rower crossowy - poszperaj ile waży u Ciebie amortyzator i czy tam byś czasem nie urwał np 1kg ... a to już ma znaczenie.

Opublikowano

Amor będę wymieniał na sztywny widelec. Obecne typy to piasty nt771/772 32h szprychy pocieniane i obręcz której jeszcze nie wybrałem bo mam problem z szerokością. Jest tu ktoś zawodowo robiący koła?

Opublikowano

Napisz skąd jesteś to Ci ktoś poleci jakiegoś dobrego speca z okolicy.

Opublikowano

Z Jaworzna na śląsku. Do tej obręczy: WTB Frequency i19 29'' założę zwykłą oponę 28 np  schwalbe CX comp? Podobają mi się te obręcze.

Opublikowano

i19 powinno oznaczać wewnętrzna szerokosc obręczy 19 mm, powinna bardzo dobrze pasować. 

Opublikowano

Dt 460 plus dt competition race

A Nyple brałbym mosiężne nie Alu

• Lubię to! 1
Opublikowano
28 minut temu, hanus napisał:

Dt 460 plus dt competition race

A Nyple brałbym mosiężne nie Alu

+dt240, tylko może trochę drogo wyjść :?

Opublikowano

dt 240 to już faktycznie przekracza nie tylko finanse ale i potrzeby :) stawiam na  nt771/772 i obręcz WTB Frequency i19 29'' o ile w 1tyś się zmieszczę. Chciałbym to zamówić tylko pomóżcie mi ogarnąć temat widelca w dziale "Ramy, widelce sztywne, stery" temat: "wymiana amortyzatora na widelec sztywny w crossie" bo zamawiając koła dobrze byłoby podać jakie ośki są potrzebne. 

Opublikowano

Ja kupiłem koła z BS i mam wrażenie że kilka nypli było pisakiem malowane na czarno. W niektórych zaczęła schodzić farba, zrobiły się fioletowe. Druga sprawa to piasta jest na gięte szprychy. W tej cenie można dostać z prostymi główkami co jest lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Zamówiłem koła w Daveo. Po konsultacjach stanęło na piastach dt i obręczy R460. 

Opublikowano

Piasty DT 370 Straight Pull 32h

Szprychy Pillar PSR TB2016

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odebrałem koła od Daveo :), Aż dziw bierze jak się te cacuszka trzyma w ręku komplet 1650g. Doradźcie które dętki, nie łapie tego opisu szerokości. Chyba powinno być napisane że to szerokość opony, a nie szerokość koła: https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-race-28-pd7086/?v_Id=36059 czy https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-tour-28-all-pd9101/?v_Id=38049