Skocz do zawartości

Potówka

sajekk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolejne pytanie, może głupie może mądre 😛

Chodzi o potówke inaczej zwaną bielizną termoaktywną. Jak nosicie taką potówke, pod szelkami czy na szelkach? Wydaje mi się oczywistym, że pod, ale wolę się upewnić :D

• 6 miesięcy temu...

Ja w kwestii formalno-nomenklaturowej ;-) Nie myl proszę potówki z bielizną termoaktywną. Choć obie odpowiadają za termoregulację i transport wilgoci, to priorytety mają inne ;-) Że o wyglądzie i budowie nie wspomnę ;-)

• Lubię to! 1
4 godziny temu, Piotr Petr napisał:

Ja w kwestii formalno-nomenklaturowej 😉 Nie myl proszę potówki z bielizną termoaktywną. Choć obie odpowiadają za termoregulację i transport wilgoci, to priorytety mają inne 😉 Że o wyglądzie i budowie nie wspomnę 😉

Rozwiń proszę tę myśl :)

3 godziny temu, sajekk napisał:

Rozwiń proszę tę myśl :)

To ja może odpowiem. Potówka, to koszulka służąca do efektywnego odprowadzania potu. Zwykle zbudowana jest jak sito i jej zadaniem nie jest ogrzewanie nas, ale właśnie takie rozprowadzanie potu, aby jak najszybciej z nas wyschnął i aby nie tworzyły się na nas mokre plamy. Przykład potówki:

2002308714_potwka.thumb.jpg.8c03b438f0dce0454e7e45a374a07d54.jpg

Bielizna termoaktywna ma za zadanie nas ogrzać, ale też powinna w miarę efektywnie odprowadzać pot. Jednak jej głównym zadaniem jest izolacja termiczna. Im lepszej jakości bielizna, tym lepiej łączy w sobie obie wyżej wymienione cechy. Bielizny termoaktywnej nie ubierzemy jednak w upał, a potówkę jak najbardziej. Przykład bielizny termoaktywnej:

1898502734_bieliznatermo.thumb.jpg.51bd91d2ec85b55e438b59e3023944ea.jpg

Ja ostatnio na biegówkach zakładałam potówkę pod bieliznę termoaktywną i bardzo ładnie zdało mi to egzamin, ale na biegówkach pot leje się strumieniami.

Edytowane przez Gość

Bielizna termoaktywna nie służy tylko do "ogrzewania". Jeśli jest z odpowiedniego materiału np. Coolmax może również być używana w upały jako jedyna warstwa "chłodząca".

W przeciwieństwie do tego, potówka jedyną taką warstwą raczej nie może być, chociaż...co kto lubi ;)

Bielizna termoaktywna nie służy tylko do "ogrzewania". Jeśli jest z odpowiedniego materiału np. Coolmax może również być używana w upały jako jedyna warstwa "chłodząca".
...

Amen.
Przekonałem się o tym, jak kiedyś przy -15 poszedłem raniutko na foty do czatowni.
W szale ubierania się "na śpiocha", wbiłem się w zestaw Coolmax, a nie termo Dobrze, że działo się przed obiektywem, to temperatura się podniosła

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Co się lepiej sprawdza w kolarskiej praktyce na szosie - potówka z krótkim rękawem czy bez rękawów? 

Bo mam na oku w dobrych pieniądzach potówkę Castelli Prosecco Base Layer Team Sky, taką:

team_sky_castelli_kit05-1488968343550-j0a19dj2mk09-630-354.thumb.jpg.754973f1eb784ba05d1181134d85f71e.jpg

ale się zastanawiam, czy rękaw pod obcisły rękaw koszulki kolarskiej to dobry pomysł. I czy nie ma szans, żeby wystawał. 

9 minut temu, Łabędź napisał:

Co się lepiej sprawdza w kolarskiej praktyce na szosie - potówka z krótkim rękawem czy bez rękawów? 

Bo mam na oku w dobrych pieniądzach potówkę Castelli Prosecco Base Layer Team Sky, taką:

team_sky_castelli_kit05-1488968343550-j0a19dj2mk09-630-354.thumb.jpg.754973f1eb784ba05d1181134d85f71e.jpg

ale się zastanawiam, czy rękaw pod obcisły rękaw koszulki kolarskiej to dobry pomysł. I czy nie ma szans, żeby wystawał. 

Mysle ze to bardziej kwestia preferencji. Osobiscie wole miec potówke na tułowiu bez rekawków. Taką bym założył pod koszulke z długim rękawem ewentualnie.

21 minut temu, Fimala napisał:

Mysle ze to bardziej kwestia preferencji. Osobiscie wole miec potówke na tułowiu bez rekawków. Taką bym założył pod koszulke z długim rękawem ewentualnie.

Ja tak samo. Spod krótkiej koszulki będzie wystawać.

• 8 miesięcy temu...