grzes1ek2 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Cześć, przeszukując forum większość osób poleca Convoy S2+ jednak do jazdy szosowej nie wiem czy będzie to dobry wybór, nie chce oślepiać innych użytkowników drogi i zwyczajnie jej możliwości nie będą mi potrzebne. Czy są jakieś inne lampki godne polecenia? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Trochę droższa, ale nie oślepia, Mactronic Scream 02 400lm. Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 W tym budżecie polecałbym Prox Areo F 3. 1 1 Odnośnik do komentarza
grzes1ek2 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 28 minut temu, Nemrod napisał: W tym budżecie polecałbym Prox Areo F 3. Czegoś takiego właśnie szukałem, 400 lumenów wystarczy na komfortową jazdę przy 30km/h? Wiem, że lumeny tutaj nie są najważniejsze ale na YT brakuje recenzji Odnośnik do komentarza
Nemrod Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Ja kupiłem 500 lumenów za 50 zł (teraz kosztuje 70) bardzo ją polecam 😊 https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-prox-torch-pd9065/ 1 Odnośnik do komentarza
lombard Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 5 godzin temu, grzes1ek2 napisał: Cześć, przeszukując forum większość osób poleca Convoy S2+ jednak do jazdy szosowej nie wiem czy będzie to dobry wybór, nie chce oślepiać innych użytkowników drogi i zwyczajnie jej możliwości nie będą mi potrzebne. Czy są jakieś inne lampki godne polecenia? Jeżeli nie widziałeś to polecam ten wpis http://www.light-test.info/pl/index.php?option=com_content&view=article&id=87:magicshine-mj-808-ssc-p7&catid=16&Itemid=129 i całą stronę, bo jest dużo testów oświetlenia. Pytanie też co to jest jazda szosowa, bo każdy jeździ inaczej. Jeden wyjdzie wieczorem i wróci do domu za 2h, z czego jedynie 30 min będzie potrzebował sobie oświetlać drogę. Inny wychodzi o 23 na trasę 100km i mieszka poza miastem gdzie w ogóle nie ma latarni. Convoye większość osób poleca bo tanie i dużo lumenów, ale nie jest to idealny rozkład światła na rower. Kolimator 20x60 trochę poprawia sytuację i troszkę mniej oślepia. Pamiętaj też, że convoy do 100 zł to tylko z aliexpress, bo wtedy zmieścisz się z latarką, 1-2 ogniwami i uchwytem rowerowym w okolicy 100 zł. Jak będziesz chciał kupić modowaną to ze 130 zł za samą latarkę, a potem dojdą akcesoria i przesyłki, aż skończy się na cenie bliższej 200 zł. Potem uznasz, że kolimator świeci szeroko ale krótko i dokupisz kolejną latarkę... ps. Tutaj też masz sporo ciekawych info 1 Odnośnik do komentarza
Karol Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) W dniu 31.08.2018 o 15:23, grzes1ek2 napisał: większość osób poleca Convoy S2+ jednak do jazdy szosowej nie wiem czy będzie to dobry wybór, nie chce oślepiać innych użytkowników drogi Na szosie używam Convoya M1 i uważam, że jest to lepszy wybór niż S2+, którego też mam i bardziej się sprawdza w terenie. M1 to świetna latarka (podobnie jak M2), która sprawdzi się również jako EDC. Przy sterowniku 7135*6 i trybie 50% daje komfort jeżeli chodzi o ilość światła w większości sytuacji i prędkości na rowerze szosowym. Co do oślepiania nie czarujmy się - snop światła jest spory i może oślepiać, ale dużo zależy od tego jak się ustawi latarkę i jeżeli względnie przed siebie i w dół to M1 będzie mniej oślepiać niż szerzej świecąca S2+, a na wprost - bardziej. Z oślepianiem radzę sobie tak - tryb 5%, albo na chwilę zasłaniam reflektor dłonią - jak się np. mijam z kimś na Velo Dunajec w środku nocy, co w sumie nie jest zjawiskiem bardzo częstym. Tryb 100% przydaje się aby zmusić kierowców z naprzeciwka to wyłączenia długich świateł. Światło tej latarki zwraca uwagę - kilku przygodnie spotkanych rowerzystów pytało o nią. Edytowane 1 Września 2018 przez Karol 1 Odnośnik do komentarza
To ja Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) W dniu 31.08.2018 o 20:12, Heboket napisał: Ja kupiłem 500 lumenów za 50 zł (teraz kosztuje 70) bardzo ją polecam 😊 https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-prox-torch-pd9065/ Cześć Chciałem zapytać czy ta lampa sprawdza się w kompletnych ciemnościach? czy bardziej jeździłeś w obszarach miejskich słabo oświetlonych? i czy polecacie ten model prox torch czy https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-prox-aero-f-iii-pd18219/?v_Id=121094&gclid=CjwKCAjw27jnBRBuEiwAdjQXDHhXny6J4Uzp4Xll9NByzdXNOF4ES7FJn9KON_M4d3xT1VuC1u2JhRoC7wEQAvD_BwE ? czy też lepiej dopłacić i zamówić tą lampkę ? https://allegro.pl/oferta/latarka-na-rower-convoy-s2-t6-4c-zestaw-grafitowa-7041830052?fromVariant=7083541924 oraz pozostaje pytanie czy taka lampa nie będzie w jakiś sposób utrudniać działania licznika (sigma 16.16 sts + kad) który docelowo mam na mostku a lampka była by obok na kierownicy ??? Edytowane 29 Maja 2019 przez To ja Odnośnik do komentarza
Qulerek Opublikowano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2019 (edytowane) Co do tanich lampek z odcięciem to napisze co mam (z Aliexpress) Miccgin MGL104 zasilana ogniwem 18650 strumień światła na ok. 45m świeci max do 1,5h Machfally ROX 300 lub Xanes XL05 (albo jak tam sobie chińczyk nazwie) zasilanie 2x18650, światło na 55m te lampki mogę polecić do spokojnej jazdy z trochę droższych (Fasttech) Fenix BC25R niestety nie miałem okazji przetestować na papieże jest nieźle Infun GT200 czekam na nią PS Rox'a oddam w dobre ręce jak dojdzie do mnie Infun Edytowane 7 Czerwca 2019 przez Qulerek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi