Skocz do zawartości

Apka pogodowa

Jarosław Okonkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Jarosław Okonkowski

Witam, jakiej apki na telefonie i jakich stron www używacie do odczytywania prognoz pogody.

Przez pół roku sprawdzałem na  "windy", ale w ostatnich tygodniach fatalnie idzie im przewidywanie pogody w moim rejonie.

Nie wiem czy to u mnie w niecce włoszczowskiej tak trudno przewidzieć opady, czy po prostu mają losowy algorytm ....

Jak macie jakieś tajne źródła co wam się fajnie sprawdzają, szczególnie mówię o opadach to dajcie cynk.

Pozdrawiam

Ja używam "Pogoda & Radar". Ogólnie jestem zadowolony. W deszczowe dni jest w stanie się pomylić o 1 godzinę w opadach. Nie znalazłem do tej pory nic lepszego. 

Co do samych błędów w Twojej aplikacji to przy aktualnej aurze to raczej nic nadzwyczajnego. W dużych miastach gdzie punktów kontrolujących pogodę jest dużo może być w miarę. Wczoraj wracałem z pracy 6km, jak wychodziłem to było mokro i padało a jak wchodziłem do domu to już było praktycznie sucho :) Co pogoda miała pokazać ? Deszcz ? Słońce ?

Edytowane przez Yan
  • Pomógł 1
1 minutę temu, Yan napisał:

Ja używam "Pogoda & Radar". Ogólnie jestem zadowolony. W deszczowe dni jest w stanie się pomylić o 1 godzinę w opadach. Nie znalazłem do tej pory nic lepszego.

Porównaj do ICM, jestem ciekaw jak z nim wypadnie 

Weather Underground. Jest też apka na smerfona. WU zbiera dane w dużej mierze z prywatnych (przydomowych) stacji meteo, zarówno słabo jak i bardzo rozbudowanych. Ogólnie w moim rejonie sprawdzalność pogody jest bardzo dobra.

• Pomógł 1
4 godziny temu, Heboket napisał:

Porównaj do ICM, jestem ciekaw jak z nim wypadnie 

To wszystko są modele numeryczne (ICM - brytyjski, Pogoda&Radar - niemiecki) a jak wiadomo póki co  nie ma modeli doskonałych. Raz jeden się walnie raz drugi.

Wystarczy popatrzeć na Windy - tam można porównać wyniki 4 modeli dla wybranej miejscowości. Czasem, po dłuższych obserwacjach  można dojść do "góralskiego" wniosku : będzie padać albo  nie.

To co fajnego jest w Pogoda&Radar to ten Radar. W oparciu o dbiciowość pokazuje opady i to nie jest prognoza tylko sytuacja aktualna.  W dodatku dodano do tego piktogramy wyładowań atmosferycznych i prognozę przesuwania się tych opadów. 

Jako krótkoterminowe narzędzie fajna sprawa. No i taki radar dobrze monitoruje sytuacje konwekcyjne (burze) - coś co trudno z góry przewidzieć i coś co bardzo szybko się uaktywnia - w przeciwieństwie do frontów.

ps.

Dzis rano u mnie wg Pogoda&Radar miało być pochmurno  (40% szans opadów) a trochę popadało. Wg ICM miało padać mocno od 7do 11 a  o 9-tej było już po deszczyku.

Selavi

Edytowane przez dfq
  • Pomógł 1