punky10 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Witam. W czerwcu zostałem posiadaczem roweru KROSS Black Edition 1 zakupionego w pobliskiej galerii, w sklepie na litere M. Po szybkich oględzinach polecono mi zakup danego modelu o ramie wielkości M 19" ( jak napisano na ramie). I tak jeżdżę na rowerze prawie co dzień około 1-2 godzin, w większości asfalt, teren raczej górzysty. Od zakupu ciągle borykam się z jakimiś nieprzyjemnościami takimi jak drętwienie rąk czy też tyłka, bóle kolan zaraz po zejściu z roweru (z przodu) czy też ostatnio ból w okolic lędźwi. Początkowo myślałem że to brak wytrenowania i zastane mięśnie (brak ruchu, 8-10godzin pracy przy komputerze), ale już parę miesięcy minęło, kilometry jakoś się pochłania a żeby było lepiej z moimi dolegliwościami to nie widzę. Ba, dziś musiałem zrobić sobie nawet odpoczynek od roweru z powodu pleców. Ustawienia roweru według filmików instruktażowych szajbajka. Tak myślałem co może być nie tak ze mną i rowerem i co my wyszło : Ja waga przy zakupie około 95kg, teraz poniżej 90. Mój wzrost o 180cm a długość wewnętrznej strony nogi to około 79cm. Z poniższej tabeli wychodzi że powinienem zakupić ramę 18". Pytanie: jeżeli rozmiar ramy jest źle dobrany to: a) sprzedać i kupić coś innego b) wystarczy coś zmienić w rowerze np.krótszy mostek (o ile, teraz jak dobrze mierze jest 90mm)? c) inne rady ? d) Kopernik też była kobietą! Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Też mam Krossa BE i też M. Wzrost 179, noga 86. Rozmiar ramy jak dla mnie idealny ale wymieniłem mostek na krótszy i sztyce na taką z jarzemkiem nad sztyca a nie cofnientym. Odnośnik do komentarza
punky10 Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Spróbuję najpierw zmienić sztyce na amortyzowaną oraz mostek na krótszy- 60mm. Zobaczymy jak będzie po montażu tego zestawu. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Jaka sztyce upatrzyłeś? Odnośnik do komentarza
punky10 Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Początkowo myślałem o tej : ale ona ma za duży offset. Więc chyba padnie na taką: (jeszcze jutro będę szukał jakiś informacji na temat tej sztycy) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi