Skocz do zawartości

Kross Hexagon V4 2011 Upgrade

sarg3r0s

Rekomendowane odpowiedzi

W rowerze masz zapewne z tyłu wolnobieg ?  Jeśli tak to zbyt dużej możliwości nie masz, do wyboru zostaję 7 lub 8 rzędowy wolnobieg  chyba ,że planujesz wymian koła z tyłu. Co do grupy osprzętu to celowałbym max w alivio . Oryginalnie tam był napęd jak dobrze kojarzę 3x7 obsługiwany przez klamkomanetki .

Edytowane przez Gość

Chciałbym wymienić wolnobieg na kasetę 10rz (pytanie: czy taka opcja jest w ogóle możliwa w tym rowerze, jeśli tak, to co musiałbym wymienić). Dokładnie, posiada napęd 3x7.

Pytanie: czy w ogóle opłaca się w niego inwestować? 

Wszystko się da, ale to przekroczy wartość roweru. Na pierwszym miejscu musisz wymienić koło z tyłu ( min 100 zł) potem kasetę ( ok 100 zł), przerzutkę tył (ok 150 zł) , manetka (ok 60 zł) , łańcuch ( od ok 60 zł najtańszy), chciałbyś też korbę ze zintegrowaną osią to też nowa ( ok 250 zł) plus klamki do hamulców , przerzutka przód jesli sprawna może by i została . Do tego dolicz koszt narzędzi lub serwisu .

Myślałem, o napędzie 10x1, bądź 10x3. Zdaję sobie sprawę, że wymiana części przekroczy wartość roweru, ale rower jest niemalże we wzorowym stanie i szkoda byłoby kupić nowy, jeśli w ten mogę zainwestować. We wcześniejszym poście napisałeś, że max celowałbyś w osprzęt segmentu Alivio, czym to jest podyktowane? Słyszałem, że dużo ludzi chwali sobie segment Deore.

Alivio to bardzo dobra grupa amatorska , sam mam u siebie mix grupy alivio z deore . Polecałem Ci alivio ze względu iż myślałem ,że bedziesz celował w napęd 3x8 . Nowe alivio też już posiada osprzęt na 10 rzędów. W cenie nie ma dużej różnicy między alivio a deore na 10 rzędów. Ceny jakie Ci podałem uwzględniają prawie w calosci grupę deore.

Dziękuję za pomoc. Przy wymianie kół na nowe, jakie parametry brać pod uwagę (żeby nie okazało się, że zakupione koło nie będzie pasowało do ramy). Z góry przepraszam za takie głupie pytania, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z modernizacją rowerów i nie chciałbym się zniechęcić do dalszych prac przez błędy wynikające z mojej niewiedzy.

koło mozesz kupic jedno na tył, ta cena jest za koło z obręczą kross i piastą joytech ( takie kross daje do nowych leveli - tych tańszych) każde koło 26 calowe z obręczą pod v-ki i piastą na zacisk będzie pasować.

oczywiście koło ma miec piastę z bębenkiem pod kasetę.

Edytowane przez Gość

Warto się przejść do ludzi, którzy takie rzeczy robią na bieżąco, tzn. do zaprzyjaźnionego sklepu. Mnie skutecznie wybili z głowy "upgrade" napędu.

Przy zmianie z niskich podzespołów Shimano i Suntour nawet "tylko" Alivio będzie sporym skokiem jakościowym, a ma naprawdę dobre opinie pod względem trwałości. Są też podzespoły Shimano spoza grup -- o tej samej jakości, ale tańsze i z samym napisem "Shimano", montowane często w gotowych rowerach. Jeśli mimo wszystko postanowisz wydać więcej, najpierw zainwestuj w manetki. Od nich bardzo zależy dokładność przerzucania.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
  • Pomógł 1