grzes1ek2 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Cześć, mam zagwozdkę normalnie noszę rozmiar 41 (reebok 26.5cm, nike 26cm) i wyczytałem, że SPDki powinny być co najmniej rozmiar lub dwa większe. Jak to z tym jest? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 1 minutę temu, grzes1ek2 napisał: Cześć, mam zagwozdkę normalnie noszę rozmiar 41 (reebok 26.5cm, nike 26cm) i wyczytałem, że SPDki powinny być co najmniej rozmiar lub dwa większe. Jak to z tym jest? Pozdrawiam Raczej nie sądzę gdy będzie ci się noga przesuwać do przodu do tyłu będzie ci się źle jeździło Tak się składa że mam ten sam rozmiar więc kupując buta kupiłem patrząc na 26,5 cm ,shimano ma troszkę zawyżona numeracje więc 42 powinno być spoko But powinien być dopasowany do stopy jak,będzie za duży będzie po prostu lipa ,teraz też nie chodzisz w za dużych butach gdybyś w nich chodził czułbyś dyskomfort,w tym przypadku byłby ten sam efekt Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Rozmiar większy. Przerabiałem to. Na codzień 43 a Shimamo 44 1 Odnośnik do komentarza
grzes1ek2 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Dzięki za szybkie rady, składam zamówienie Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Tutaj masz to o czym pisałem długość wkładki w tym przypadku sprawdza się idealnie Odnośnik do komentarza
bbc Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Shimano ma dość mocno zaniżoną rozmiarówkę, więc najlepiej jakbyś miał możliwość przymierzenia buta. Ja noszę 44 a M089 mam 46. I nie są za duże! Mierzyłem w Decathlonie a zamawiałem przez internet (w Polsce nie można było dostać pomarańczowych). Odnośnik do komentarza
firefoks Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Ja mam 45 a M089 kupiłem 46. Nie są złe ale nie wiem czy 47 nie byłyby wygodniejsze. Też kupiłem w internecie a do Deca nie chciało mi się jechać Odnośnik do komentarza
mariuszm Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Ja noszę 44 a M089 mam 46. I nie są za duże! U mnie dokładnie tak samo. Przymierzałem 45, ale dopiero 46 nie były za ciasne. A normalnie cywilny but to 44, a trekkingowe - 45. Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
AcidManiac Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 ja na co dzień noszę 45 lub 46, a Shimano M089 musiałem kupić w rozmiarze 47 Shimano ma zaniżoną rozmiarówkę i warto o tym pamiętać kupując ich buty, szczególnie w internecie Odnośnik do komentarza
dzordz Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Nie ma lepszego sposobu niż pójść do sklepu i przymierzyć. Potem zaproponować cenę taką za jaką jesteś w stanie kupić na Internecie plus koszt wysyłki. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Jak wyżej, lepiej przymierzyć. Bez tego to zakup w ciemno Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Z tą rozmiarówką to też nie jest tak do końca. Nikt tutaj nie wspomniał, jaką ma stopę. Ja ogólnie mam stopę niską na podbiciu, na codzień noszę NB 45 i M089 też mam 45 i jest ok Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Podepnę sie pod wątek. Jestem przed zakupem pierwszych butów, jeszcze nie dokonałem ostatecznego wybory, czy wezmę szosę shimano rp3 (lub rp1), czy shimano xc3. Jezdżę gravelem po twardym (szosa, grutnówki, ścieżki). W cywilu lubię wąskie, zwarte buty. But będzie jeździł na pedalach shimano a530. Moje pytanie dotyczy rozmiaru (mam stopę dokladnie 28,5), czy but powinien być dopasowany na tzw. styk, czy jednak stopa powinna mieć ok. 1 cm luzu? Mierzyłem rp3 i w rozmiarze 45 duży palec dotyka czubka, a w 46 mam wrażenie, że jest już ciut za lużno. Co ciekawe w xc3 rozmiar 44 jest to samo co w rp3 45. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 (edytowane) Ja mam buta dopasowane go czyli normalnie mam 26.5 więc jest to 42 shimano, pamiętaj że tak czy siak but się rozejdzie i luz się zrobi większy, gdy kupisz zbyt dużego buta będzie lipa Ja teraz kupowałem buty do platform firmy 5,10 wybierałem rozmiar 26.5 czyli 41.5 są idealne Gdy kupisz za dużego buta noga może Ci się przesuwać no przodu do tyłu Moje były dopasowane rozbiły się na tyle że mogę śmiało zimą założyć grubsza skarpetę Edytowane 16 Września 2018 przez Gość edycja posta Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 16 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 6 godzin temu, piter614 napisał: Ja mam buta dopasowane go czyli normalnie mam 26.5 więc jest to 42, pamiętaj że tak czy siak but się rozejdzie i luz się zrobi większy gdy kupisz zbyt dużego Ja teraz kupowałem buty do platform firmy 5,10 wybierałem rozmiar 26.5 czyli 41.5 są idealne Gdy kupisz za dużego buta noga może Ci się przesuwać no przodu do tyłu Moje były dopasowane robiły się na tyle że mogę śmiało zimą założyć grubsza skarpete Ok, Twoja odpowiedź rozwiała moje wątpliwości , teraz pozostało mi zdecydować się co do modelu. Odnośnik do komentarza
trollu Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 M089 raczej się nie rozbiją, są dość twarde, to nie jest tenisówka ze szmaty, żeby zaczęła się rozchodzić. Swoje mam chyba już drugi rok i nie zauważyłem, żeby zrobił się luz. Kupiłem je wg tabeli z długością stopy, rozmiar tak jak wyżej napisałem - pokrywa się z NB. Mam szczupłą stopę niską na podbiciu - M089 bez problemu idzie zacisnąć tak, żeby stopa zaczęła boleć Odnośnik do komentarza
edmundo Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 Sam mam swoje (niezbyt udane) doświadczenia dotyczące zakupów rowerowych. Mało kto pamięta o tym, że buty poza długością mają także drugi parametr którym jest szerokość. Jest to o tyle ciekawe, że ten parametr nigdzie nie jest podawany. Nabiera to jeszcze większego znaczenia w przypadku butów rowerowych. Nie wiedzieć czemu w przypadku takiego obuwia bardzo często jest ono przeznaczone dla osób o wąskich stopach. Stąd też jeśli ktoś nigdy wcześniej nie używał butów rowerowych to nie powinien ich kupować przez Internet. Warto iść do stacjonarnego sklepu, przymierzyć i zobaczyć jak się w nich czujecie. Ja niestety, zachęcony materiałem wideo jednego z blogerów zakupiłem przez Internet obuwie Shimano. Przezornie zamówiłem buty 2 rozmiary większe niż te które zwykle noszę. Co z tego - skoro są mi za ciasne na szerokość? Męczyłem się z nimi jakiś czas aż w końcu rzuciłem je w kąt. Część producentów butów rowerowych sprzedaje specjalne wersje "wide" swoich butów dla osób o szerokich stopach. Niestety - tego przeważnie nikt Wam nie powie do momentu aż się sami nie sparzycie. Radziłbym więc choćby przymierzyć gdzieś wcześniej buty, który chcecie kupić przez Internet. Czasami już ich wciśnięcie na stopę (bez wpinania w pedały) powie wam, że warto przemyśleć ten zakup. Odnośnik do komentarza
kogucik Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Odkopię. To jak to jest z tymi rozmiarami butów shimano? Podajecie rozmiary butów "cywilnych" a potem rowerowych. Producenci obuwia posiadają swoje rozmiarówki, reebok/adidas 43 a nike 44 i to przy stopie 28 cm. Właśnie 28 cm, to u shimano 45r będzie ok? Odnośnik do komentarza
dredi91 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Odkopię. To jak to jest z tymi rozmiarami butów shimano? Podajecie rozmiary butów "cywilnych" a potem rowerowych. Producenci obuwia posiadają swoje rozmiarówki, reebok/adidas 43 a nike 44 i to przy stopie 28 cm. Właśnie 28 cm, to u shimano 45r będzie ok?Ja mam cywilne obuwie rozmiar 46-46 1/2 a buty SDP Shimano rozmiar 48.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 U mnie stopa to rozmiar 45 ale m089 mam 46. Buty nie są za małe na długość ale są wąskie więc jednak więc jednak trzeba brać większy rozmiar. Odnośnik do komentarza
Nath_147 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 trochę odświeżę bo chce sobie kupić nowe buciki, tylko tym razem szosowe. teraz mam turystyczne SH-MT3 w rozmiarze 42, na języku jest napisane 26,5 cm a realna długość wkładki to 27,5 cm, i zastanawiam się czy w przypadku RP501 but może być inaczej skonstruowany i lepiej celować w 43? Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Weź rozmiar większy niż buty noszone na co dzień. Ostatnio zakupiłem RP300 i podobnie jak M089 musiałem wziąć rozmiar większe. Odnośnik do komentarza
Nath_147 Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Na codzienne noszę adidasy 42 26,5cm, a z pumy też 42 ale już 27cm. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi