Skocz do zawartości

Sram GX Eagle 12s do napędu 2x11 (SRAM)?

thear81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, 

zakładam temat gdyż mam dość mało czasu na podjęcie decyzji kupna przerzutki. 
Moja przerzutka tył sram gx 11rz type 3 ( 2x11) uległa zniszczeniu. Mam okazję dużo taniej kupić nową przerzutkę 12s jak w tytule. 
Pytanie czy napęd 2x11 będzie działał z tą przerzutką? 
Cała reszta - korba, manetki ,łańcuch , kaseta to 2x11 Sram gx . 

Opublikowano

O ile się orientuję to nie będzie działać.

Inny ciąg linki.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeżeli jest jak w shimano to powinno działać
Ja mam przerzutke shimano M7000 11 rz i działa bardzo dobrze z manetką 10 rzędów więc sądzę że tutaj będzie tak samo
Potrzebna jest tylko dobra regulacja i tyle

Andrzej Sawicki
Opublikowano

12-rzędowe przerzutki SRAM nie są przystosowane do działania w napędzie 2x. Wózek chodzi po innym łuku niż w przerzutce 2x i mechanizm inaczej zbiera zapas łańcucha. Nawet jeśli manetka obsłuży taką przerzutkę bez adapterów, całość nie będzie dobrze działać.

Opublikowano

Przerzutki Shimano 11 z manetką 10 działają ale SRAM'a 12 przerzutki z 11 manetką może i działać ale pewnie nie tak dobrze jak powinno. 

Opublikowano
Przerzutki Shimano 11 z manetką 10 działają ale SRAM'a 12 przerzutki z 11 manetką może i działać ale pewnie nie tak dobrze jak powinno. 

Przerzutki Sram 11 i 12 mają to samo ciągnięcie linki x-actuation, to jakim cudem nie mają działać zamiennie? Muszą działać.

Jedyne pytanie to czy przerzutka sram 11 obsłuży kasetę 50s.

Manetka oczywiście musi być dopasowana do ilości zębatek kasety.

Opublikowano

Wiesz, czasami się okazywało że coś mataki sam ciąg ale przerzutka np. inny wychył pantografu i już był problem. Ja wiem tylko że przerzutki 11 shimano działają z 10. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
Nawet jeśli manetka obsłuży taką przerzutkę bez adapterów, całość nie będzie dobrze działać.   

może i działać ale pewnie nie tak dobrze jak powinno.    

Chłopaki mam prośbę:Nie piszmy, że coś będzie kiepsko działać jak tego nie sprawdziliśmy i nie wiemy. Nie warto wprowadzać w błąd. Piszmy tylko to co sami spawdziliśmy, albo gdzieś przeczytaliśmy - najlepiej z podaniem źródła. Na przykład:

Przytoczone przeze mnie źródła pokazują, że sram 11 i 12 oraz Shimano 11 są kompatybilne, więc nie ma co pisać, że nie są jak się tego nie sprawdziło.

Za to wg jednego z tych źródeł Shimano 11 nie jest kompatybilne z 10, ale [mention]piter614[/mention] sprawdził sam i to opisał, więc mamy pewność, że to działa. Prosta i rzetelna informacja.

Jeszcze raz linki do tych źródeł:

https://www.forumrowerowe.org/topic/221227-kompendium-kompatybilność-napędów-1-12s/

ec26ed280cb214a586de62831a2ece95.jpg&key=830af960975957a81d0f73d1d1b545db8128e2d7181dd4ae5825818cc580b9ca

https://bike.bikegremlin.com/1278/bicycle-rear-derailleur-compatibility

f1d8b132bd7d280e0f82820e4cc8de0d.jpg&key=e8a4091e3fbea98cfc2aa88365ad87d920e1836b6c7f17626a79519cf530ea2d

Opublikowano (edytowane)

Okey, także nie raz pisałem w każdym wątku aby każdy kto może się na to "naciął" że przerzutką 11 Shimano działa z 10 manetką i kasetą nawet lepiej niż dedykowany 10 rzędom. Tak samo się to tyczy łańcucha 11 na 10 napędzie, z racji tego że łańcuch 10 jest tylko z jednej strony profilowany i ma gorsze działanie niż łańcuch który jest z 2 stron profilowany. Co ciekawe Shimano miało już łańcuch profilowany ( krawędzie ogniw są wygładzane, nie są ostre, pomaga to w zrzucaniu i wrzucaniu) w 9 rzędowym łańcuchu, w 10 już nie mieli ale kapnęli się że coś nie działa jak powinno to w 11 już z powrotem jest profilowany z 2 stron.

Edytowane przez Kruk
  • Lubię to! 1