bruno824 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Cześć. Posiadam naped 1x10 kaseta sunrace 11-46 przerzutka slx m7000 korba deore m590 przerobiona na 1x 32T. Mianowicie mam taki problem, że w środkowej części kasety (licząc od dolnych zębatek to z 6 na 7) podczas wrzucania z mniejszej koronki na większą przerzutka nie zawsze wrzuca ten bieg raz wrzuca płynnie a raz chrobocze i probuje zaczepić się o ząbki następnego biegu jednak nie jest to tak płynnie jak na pozostałych przełożeniach. Probowalem już troszkę regulować za pomocą naciągu linki jednak gdy naciągnąłem bardziej to po prostu na pozostałych przełożeniach łańcuch chrobotał o kolejna zębatkę. Nie wiem co może być tego przyczyna skoro na pozostałych biegach wszystko działa wzorowo. Jak na razie gdy jestem w sytuacji gdy próbuje wrzucić ten bieg i nie wskakuje to dociskam minimalnie manetkę i pomagam łańcuchowi wskoczyć, ale nie ukrywam, ze chciałbym aby to chodziło tak jak na pozostałych przełożeniach. Miał ktoś podobny problem? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Hak prosty? Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Wcześniej działało to poprawnie? Od kiedy zaczęło działać nieprawidłowo? Odnośnik do komentarza
bruno824 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Przed malowaniem proszkowo ramy było okej a po malowaniu już niestety nie Hak wydaje się być prosty, jaki jest koszt nowego haka? Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 4 minuty temu, bruno824 napisał: Przed malowaniem proszkowo ramy było okej a po malowaniu już niestety nie Hak wydaje się być prosty, jaki jest koszt nowego haka? Ktoś kiedyś miał identyczny problem, zeskrobał lakier i działało Odnośnik do komentarza
bruno824 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Spróbuje tak zrobić. Tylko czym najlepiej zeskrobać lakier? On jest dość twardy Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Śrubokrętem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 20 minut temu, Heboket napisał: Śrubokrętem Nożem. Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 14 minut temu, SpiderMAN napisał: Nożem. @SpiderMAN Zawsze ma rację Odnośnik do komentarza
bruno824 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Tak wyglada hak. Co myślicie? Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 52 minuty temu, bruno824 napisał: Tak wyglada hak. Co myślicie? Na oko trudno powiedzieć, najlepiej odkręcić i przyłożyć do płaskiej powierzchni Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Położy na stole i zobacz czy nie buja się w jedną lub w drugą. Ostatnio tutac coś pisałem o prostowaniu haka przerzutki, jednak gdy ostatnio był kolegi syn z tak krzywym hakiem. Po prostu ścisnąłem go w imadle szczękami i się wyprostował Odnośnik do komentarza
bruno824 Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 ściągnąłem hak, jest delikatnie krzywy, wydaje mi sie, że to było przyczyną. Spróbuje jutro kupić nowy hak i zobaczymy jak to wtedy bedzie dzialac dzieki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza
william13 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 podepnę się - mam tą samą kasetę, przerzutkę xt8000 z wózkiem sgs i kłopot z dźwiękiem chrubotania, którego nie ma gdy pedałuje 'lekko' pojawia się gdy naciskam średnio, i jest intensywny przy mocnym naciśnięciu. Kaseta, łańcuch mają ze 100km, przerzutka z 800km. bruno824 - czy u Ciebie przerzutka ustawia się podobnie jak na zdjęciach? Myślałem, że mam za długi łańcuch, ale wyjęcie ogniwa powoduje, że nie wchodzi już 46t. A może jest na odwrót i jest zbyt krótki? Na słuch i dotyk hałas wychodzi z kółeczek wózka. Sprzęgło przerzutki skręcone mam już mocno tak, że ciężko dzwigienkę zwalniającą przesuwać. Normalnie do reszty osiwieje Hak jak tu podano sprawdzę wieczorem, ale może ktoś zna takie symptomy? Z góry dziękuję Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Godzinę temu, william13 napisał: podepnę się - mam tą samą kasetę, przerzutkę xt8000 z wózkiem sgs i kłopot z dźwiękiem chrubotania, którego nie ma gdy pedałuje 'lekko' pojawia się gdy naciskam średnio, i jest intensywny przy mocnym naciśnięciu. Kaseta, łańcuch mają ze 100km, przerzutka z 800km. bruno824 - czy u Ciebie przerzutka ustawia się podobnie jak na zdjęciach? Myślałem, że mam za długi łańcuch, ale wyjęcie ogniwa powoduje, że nie wchodzi już 46t. A może jest na odwrót i jest zbyt krótki? Na słuch i dotyk hałas wychodzi z kółeczek wózka. Sprzęgło przerzutki skręcone mam już mocno tak, że ciężko dzwigienkę zwalniającą przesuwać. Normalnie do reszty osiwieje Hak jak tu podano sprawdzę wieczorem, ale może ktoś zna takie symptomy? Z góry dziękuję Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka W jakim stanie masz kółeczka? Łańcuch wygląda na za krótki. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 wiliam13 łańcuch masz za krótki powinien być dłuższy, stąd może być to chrobotanieNa 46 masz bardzo naciagniety wózek ściągnąłem hak, jest delikatnie krzywy, wydaje mi sie, że to było przyczyną. Spróbuje jutro kupić nowy hak i zobaczymy jak to wtedy bedzie dzialac dzieki za odpowiedziWyprostuj jak masz imadło nie jest pekniety a kasa zostanie, czas zabiegu na wyprostowanie 10 minut Odnośnik do komentarza
Dariusz Pietrzak Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 3 godziny temu, william13 napisał: podepnę się - mam tą samą kasetę, przerzutkę xt8000 z wózkiem sgs i kłopot z dźwiękiem chrubotania, którego nie ma gdy pedałuje 'lekko' pojawia się gdy naciskam średnio, i jest intensywny przy mocnym naciśnięciu. Kaseta, łańcuch mają ze 100km, przerzutka z 800km. bruno824 - czy u Ciebie przerzutka ustawia się podobnie jak na zdjęciach? Myślałem, że mam za długi łańcuch, ale wyjęcie ogniwa powoduje, że nie wchodzi już 46t. A może jest na odwrót i jest zbyt krótki? Na słuch i dotyk hałas wychodzi z kółeczek wózka. Sprzęgło przerzutki skręcone mam już mocno tak, że ciężko dzwigienkę zwalniającą przesuwać. Normalnie do reszty osiwieje Hak jak tu podano sprawdzę wieczorem, ale może ktoś zna takie symptomy? Z góry dziękuję Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Jaka masz zębatke z przodu ? U mnie na 46 T łancuch wygląda tak. Odnośnik do komentarza
PeKa Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 William13, łańcuch zdecydowanie za krótki. U mnie blat 34T i na 46T na kasecie wygląda to tak: Odnośnik do komentarza
william13 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 dziękuję za podpowiedzi sklece dłuższy łańcuch i dam znać.z przodu mam 34T, odległość ośkorba 44.4cma możecie napisać jeszcze ile macie u siebie ogniw?Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 6 minut temu, william13 napisał: a możecie napisać jeszcze ile macie u siebie ogniw? Pamiętaj, że długość łańcucha zależy od ramy, przerzutki, kółeczek, haka 😉 Odnośnik do komentarza
william13 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 ja już nie wiem, piszą w internetach żeby mierzyć na zębatkach i dodać ogniwo, więc pomyślałem, że w sumie tak pi razy drzwi będzie podobnie... jak sprawdzam kalkulatorami i wzorem to powinno być 114, ale to jak widać nie działa Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
PeKa Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Mój chainstay wynosi 438mm. Łańcuch to KMC X-11-SL 114 ogniw. Wydaję mi się, że te kalkulatory są z czasów, gdy nikt jeszcze nie używał tak dużych koronek w kasetach i napędów z takimi przekosami. Odnośnik do komentarza
william13 Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 aktualizacja - u mnie to była kwestia zębatki korby, po wymianie zestaw hula bez problemów dzięki jescze razWysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
PeKa Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Fajnie, że się udało, ale swoją drogą, masz za bardzo napięty wózek przerzutki. Odnośnik do komentarza
gkmaster Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Chyba mam podobny problem - od nowości przerzutka SLX z włączonym sprzęgłem fatalnie pracuje między zębatką 3-4. Wcześniej miałem napęd Deore 3x9 i nie było takich problemów. Wymieniłem cały napęd na 2x11 SXL-a z serii 7000 (kaseta, łańcuch, przerzutki, korba, suport, manetki) i zaczęły się problemy. Myślałem, że przechodząc na wyższą grupę to będzie większą precyzja i pewność wrzucania biegów a tu się okazało na odwrót. Jeździłem na innym rowerze z napędem SLX-a 2x11 i dokładnie ten sam problem - chrobotanie na zębatkach 3 i 4. Szajbiak na jednym z filmów miał w rowerze napęd SLX-a czy 7000 czy też były takie problemy z włączonym sprzęgłem? Jak wyłączam sprzęgło to działa poprawnie Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi