Kross Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Witam wszystkich szajbajkow! Mam dziwny problem z rowerem, a nieznam sie na serwisie itd. Oddlem rower do jednego z najpopularniejszych i najbardziej renomowanych serwisow we wroclawiu. (Nie chce podawac nazwy). Wymiana manetek (a co za tym idzie linek, pancerzy, regulacja itd) i kilka nie zwiazanych z problemem rzeczy. Wszystko bylo w porzadku, nie mialem zbyt dlugiej drogi z serwisu wiec nawet nie mialem okazji przetestowac calego zakresu biegow ale raczej nie bylo z tym problememu. W domu skrocilem kierownice bo mierzylem sie z tym od dlugiego czasu a caly serwis roweru byl wlasnie pod kilka zmian zwiazanych z kierownica. Normalnie zdjalem manetki i inne rzeczy z kierownicy, nic nie regulowalem. Niestety po zrobieniu wszystkiego co mialem do zrobienia i ponownym zalozeniu manetek i reszty zauwazylem ze nie dziala mi zrzucanie wszystkich biegow w dol. Zrzuca tylko +/- 4 biegi a pozniej dolna dzwignia (?) jest luzna. W gore wrzuca poprawnie. Jutro wroce do serwisu powiedziec co jest nie tak, aczkolwiek obawiam sie, ze bede musial zaplacic za kolejna regulacje. Czy wiecie co sie moglo stac ? Raczej zdjecie przezutki z kierownicy nie rozregulowalo jej az tak... I jak to naprawic nie w serwisie, czy wystarczy regulacja przezutki od nowa czy moze byc tego inna przyczyna? Tak jak wspomnialem kompletnie nie znam sie na sprzecie i serwisowaniu roweru. Naped mam 3x9 obie przezutki to deore a manetki xt 3x9 kupilem na allegro jako nowe wiec to raczej nie po ich stronie jest problem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
kaido2 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Czyli wygląda na to, że klinuje się przerzutka. Śruba regulacyjna wkręcona. 1 Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, Kross napisał: Niestety po zrobieniu wszystkiego co mialem do zrobienia i ponownym zalozeniu manetek i reszty zauwazylem ze nie dziala mi zrzucanie wszystkich biegow w dol. Zrzuca tylko +/- 4 biegi a pozniej dolna dzwignia (?) jest luzna. W gore wrzuca poprawnie. Sprawdź czy linka nie spadła ze "ślizgu" pod ramą 1 godzinę temu, Kross napisał: ze bede musial zaplacic za kolejna regulacje. Ewentualna regulacja jest baaardzo prosta: 1 Odnośnik do komentarza
Marek Karnecki Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 mogłeś zmienić /przy swoich działaniach/ lekko nawet napięcie linek - ja na przykład tak zrobiłem gdy lekko max 2mm przesunąłem pancerz na kierownicy gdy montowałem dzwonek musiałem potem regulować przerzutkę 1 Odnośnik do komentarza
Kross Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Dzieki bardzo za wszystkie udzielone rady! Niestety po ponownym zaprowadzeniu roweru do tego samego serwisu powiedzieli mi ze wina lezy po stronie manetki a nie zle wyregulowanej przezutki. Problem jest o tyle dziwny ze gdy klade rower do gory kolami to manetka dziala lepiej, prawie tak jak powinna. Problem pojawia sie gdy stoji we wlasciwej pozycji. Przeczytalem rowniez ze to jest czesty problem tego modelu i znalazlem nawet filmik, ale: 1. Moj angielski nie jest na tyle dobry aby zrozumiec budowe manetki 2. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac Podsylam link do tej naprawy Odnośnik do komentarza
Heboket Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Odkręć linkę przy przerzutce i zobacz czy "cyka" tyle razy ile masz przełożeń (I oczywiście nie ruszaj manetki - bardzo trudno je skręcić) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi