Skocz do zawartości

Cicha piasta

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

Padła mi tylna piasta, zapadki nie działają i pedałuję w miejscu.

Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt, że piasta była ultra cicha i nie wydawała z siebie absolutnie żadnych dźwięków, a ja teraz nie mogę nigdzie tak cichej dostać.

Nie jestem w stanie jeździć z "grzechotką" w kole :) bo dostaję od tego czerwonej gorączki :)lubię gdy jest zupełna cisza jaką cieszyłem się blisko 15 lat :)

Dodam, że musi być na kasetę 8 rzędową i 32 szprychy.

Co poradzicie ?

Pomocy !

Edytowane przez marcin1987
3 godziny temu, kaido2 napisał:

Słyszę ją delikatnie dopiero jak przestaje kręcić. Można ją jeszcze bardziej wyciszyć, tylko IMO to już jest średnio rozsądne.

Znalazłem taki oto filmik z Quando https://www.youtube.com/watch?v=cUlS6TI9IKM i jeśli tak ją słychać to jak dla mnie jest masakra jakaś - to jest po prostu za głośne.

Lubię jeździć naprawdę bardzo szybko i tego rodzaju grzechot przeradza się w jakąś pilarkę 😟

Możecie podać jakąś tanią tylną sprawdzoną piastę, która jest mega cicha ??

Nikt takiej nie widział, nie miał ?

Żeby cokolwiek oceniać dobrze jest sprawdzić to na żywo , a nie ze zdjęć po internetach.

Moja propozycja jest taka:

To jest dość popularna piasta i powinna być dostępna w większości sklepów rowerowych , czy to w kołach ( gotowych rowerach ) , czy jako podzespół pod zaplot koła. Podejść, sprawdzić , podjąć decyzję.

Filmik toi ja sobie mogę nagrać tak, że piasta Mavica, czy Fulcruma na Rachecie to będzie mały miki.

@kaido2 W Fulcrumach miałem fabrycznie za dużo smaru na zapadkach, przy szybkiej jeździe nie było jej prawie wogóle słychać. Dopiero po rozebraniu, wyczyszczeniu i dosłownie delikatnym posmarowaniu olejem, w końcu jest ten piękny, głośny dźwięk Fulcrumowego bębenka :D Tak więc każdą piastę idzie wyciszyć odpowiednią ilością "smarowidła".

W dniu 1.09.2018 o 07:58, piterrrxd napisał:

@kaido2 W Fulcrumach miałem fabrycznie za dużo smaru na zapadkach, przy szybkiej jeździe nie było jej prawie wogóle słychać. Dopiero po rozebraniu, wyczyszczeniu i dosłownie delikatnym posmarowaniu olejem, w końcu jest ten piękny, głośny dźwięk Fulcrumowego bębenka :D Tak więc każdą piastę idzie wyciszyć odpowiednią ilością "smarowidła".

Oczywiście, ja tak załatwiłem wolnobieg ŁT43 :) Zmieniłem sprężyny na twardsze i na zjeździe zastanawiałem się działa? Już nie działa? :)

Podejrzewam jednak, że autor nie będzie chciał w tym grzebać, bo jeżeli tak, to dawno otworzył by ta starą i obadał co jest grane.

• 2 lata później...

Odświeżam temat !!

Dzięki WASZYM podpowiedziom wymieniłem poprzednią uszkodzoną tylną piastę na FH-RM70 i bez żadnego smarowania chodzi cicho, przyszła jednak pora na przesiadkę z koła 26 na 28 cali...

Tak więc przymierzam się do nowego roweru, w którym piasta z tyłu (135x9mm) to Joytech D482TSBT-SC-CL (piasta na 28 szprych i bębenek 11 rzędowy)

Jedyny rower, który wyjątkowo mi odpowiada... niestety poza piastą, która jak na złość ma dość głośne zapadki.

Co mogę zrobić w celu jej wyciszenia ??

Kojarzę, że Shimano ogólnie robi dość ciche piasty, a ja nigdzie nie mogę znaleźć Shimano na 28 szprych na zwykłej osi + na tarczę w systemie Centerlock.

Może inne firmy też mają coś cichego ??

Hmm.. no chyba, że można wymienić bębenek na jakiś cichszy, tylko na jaki ????

Hej,

ja także dołączam do tematu zainteresowanych "cichymi piastami/bębenkami".

Kupiłem nowy rower - z tyłu jest piasta Shimano FM-MT410 (koło 28"). Tyka jak szalona :)

Wymieniłbym najchętniej sam bębenek aby nie przeplatać koła. I tutaj mam dwa pytania:

1. Czy jak już znajdę jakiś bębenek, który będzie pasował do 12 rzędowej kasety to czy spasowanie go do obecnej piasty to jest jakiś problem - są jakieś różne standardy, rodzaje gwintów itp? Czy każdy pasuje do każdego (przynajmniej w grupie Shimano)?

2. W niektórych bębenkach Shimano chwali się "Scylence" czy ktoś ma doświadczenie z tym piasta faktycznie tyka ciszej?

Dzięki i pozdrawiam!

6 godzin temu, tomekz napisał:

Hej,

ja także dołączam do tematu zainteresowanych "cichymi piastami/bębenkami".

Kupiłem nowy rower - z tyłu jest piasta Shimano FM-MT410 (koło 28"). Tyka jak szalona :)

Wymieniłbym najchętniej sam bębenek aby nie przeplatać koła. I tutaj mam dwa pytania:

1. Czy jak już znajdę jakiś bębenek, który będzie pasował do 12 rzędowej kasety to czy spasowanie go do obecnej piasty to jest jakiś problem - są jakieś różne standardy, rodzaje gwintów itp? Czy każdy pasuje do każdego (przynajmniej w grupie Shimano)?

2. W niektórych bębenkach Shimano chwali się "Scylence" czy ktoś ma doświadczenie z tym piasta faktycznie tyka ciszej?

Dzięki i pozdrawiam!

Daj dobrego smaru do środka i będzie cichutka. 

W dniu 12.02.2021 o 14:19, marcin1987 napisał:

Naprawdę nikt nie pomoże ??

Użyj smaru i tyle. Będzie o wiele ciszej. Ja do swojego bębenka dałem smar teflonowy i jest cicho. 

• 4 miesiące temu...

Chciałem odkopać trochę ten temat. Ma ktoś wiedzę na temat cichych piast? Chce wymienić tylna piastę (12x142, centerlock, 32h, bębenek HG/10), ma ktoś jakaś wiedzę co z cichych piast da się dostać w Polsce?

Shimano z scylence dostępne jest tylko z bębenkiem microspline, a przynajmniej nie znalazłem z HG. Tematy w stylu Onyx Racing czy Stealth zabija cena przy próbie importu.