Puncu Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Jedno się kończy - drugie się zaczyna. Krótka historia. Moja dziewczyna się wyprowadziła, zabrała rzeczy, rower a Two4Playera postanowiła sprzedać. Kupiłem go, trochę części było moich z którymi żal mi było się rozstawać. W obecnej formie jest to mały MTB dla niziutkiej osoby. Ja chce go z powrotem zrobić na funbike na pumptrack i trochę streetu Specyfikacji póki co nie podaje, rozłożę go na części i wraz z dokręcanymi śrubkami będę ją na bieżąco pisał. Frameset: Rama: Dartmoor Two4Player 2013 Amortyzator: RockShox XC 30 TK Kokpit: Kierownica: Truvativ Hussefelt Mostek: Bontrager 70mm Gripy: Silicone Napęd: Korby: Race Face Ride Support: Race Face X-Type Zębatka: Dartmoor Intro 32z Rockring: Trybo Łańcuch: Taya 1/2'x1/8' Kaseta: Zębatka 14T Komponenty: Stery: Accent Airplane Siodło: Funn Launch II Sztyca: Accent SP 408 Zacisk: Accent X-Country Pedały: Dartmoor Stream Pro Koło przód: Obręcz: Dartmoor Raider 24'/36h Szprychy: No name Piasta: Quando Opona: Kenda Kiniption 24x2.30 Dętka: Schwalbe Standard Koło tył: Obręcz: Dartmoor Raider 24'/36h -> Dartmoor Fortress V.2 24'/32h Szprychy: No name Piasta: Novatec NT-D042SB -> Octane One Orbital SS Opona: Kenda Kiniption 24x2.30 Dętka: Schwalbe Standard Hamulce: Shimano Deore M615 Tarcza: Avid HS-1 Waga: 12,5kg Plany: Piasta tylna: Octane One Orbital SS Pro Piasta przednia: Dartmoor Sector Obręcz tylna: Dartmoor Fortress v.2 Zdjęcia: Edytowane 4 Marca 2019 przez Puncu 1 Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Rozebrałem rower na części. Ramę wyczyściłem, amortyzatorowi zrobiłem serwis dolnych lag. Pomysł z zalaniem RS XC30 był dobry, ale 20ml na lage, 15ml to za mało Suportu nie ruszałem, nic się z nim nie dzieje, kręci się bardzo fajnie Czyli już mamy: Rama - Dartmoor Two4Player 2013 Amortyzator - RockShox XC 30 TK Stery - Accent Airplane Suport - Race Face X-Type Do wyżej wymienionego zestawu trawią części: Sztyca - Accent SP 408 Zacisk - Accent X-Country Siodełko - Sele Italia Mostek - Octane One Chemical Pro Kierownica - Truvativ Hussefelt Chwyty - Sars Z ciekawostek Przedni przewód hamulcowy będę puszczał w rurze sterowej, w tym celu naciąłem topcap (kapsel?) a całość skręcę aheadlockiem. Rozwierciłem też napinacze tylnego koła. Namordowałem się wiertłem Ø14 żeby to rozwiercić. Piękne to nie jest, ale nie musi Tak mi się dobrze składało że zapomniałem robić zdjęć Zamontowałem reduktor single speed zamiast kasety, poza tym kół nie ruszałem. Przód musze przepleść bo się ciągle krzywi, coś, gdzieś, kiedyś skopałem Przód: Obręcz Dartmoor Rider Szprychy No Name Piasta Quando? Opona Kenda K-Rad Tarcza Promax Tył: Obręcz Dartmoor Rider Szprychy No Name Piasta Novatec D042SB Opona Kenda K-Rad Tarcza Avid HS-1 Pod nogami będzie kręcić się korba Race Face Evolve DH, z zębatką Dartmoor Intro i rockringiem Trybo. Do tego klasyczne już pedały Dartmoor Stream Pro Korba - Race Face Evelve DH Zębatka - Dartmoor Intro 32T Rockring - Trybo Pedały - Dartmoor Stream Pro Na chwile obecną brakuje hamulców, trzeba przepleść przednie koło i w sumie na razie tyle. Pytanie, czy da się obniżyć amortyzator Rock Shox XC 30? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zaczęło się niewinnie Otwór w kapslu. Zachciało mi się robić barspiny nie rezygnując z przedniego hamulca. No cóż, trzeba działać. Najpierw rozwierciłem kapsel, szło dobrze. Następnie otworzyłem przedni układ hamulcowy przy klamce, uciąłem końcówkę z insertem i usiadłem Pamiętając że w Shimano większość elementów jest jednorazowa (nie to co Hope ❤️ ) zacząłem przeplatać przewód przez rurę sterową i kapsel. No i jak to szło? Najpierw gumeczka, później śruba dociskająca oliwkę, oliwka i insert - no nabij się kurcze... Po skręceniu wszystkiego hamulec mamy prawie gotowy. Odpowietrzanie to była tylko formalność, chociaż te kapturki na odpowietrznik który daje Shimano jest tak biednej jakości, że będę szukał zamiennika. No i jest! Tadam! Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Kilka fantów zakupiłem i dostałem kilka gratisów. Lejek Shimano, dętka 24x2,1, opaska na obręcz, klocki hamulcowe, barendy (jak to będzie po polsku? Korki? Zatyczki?) i gwiazdka. Tak to się prezentuje w całości. Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Chcesz go sprzedać ?Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 26 minut temu, jubitom napisał: Chcesz go sprzedać ? Tak Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Napisz ile chcesz chyba że na privWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Rowerek spoko ale ten napinacz z tyłu drażni oko. Ciekawy patent na przedni hebel. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 12 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Nowe opony Kenda Kiniption 24x2.30 oraz nowa zębatka 14T. A teraz spróbujemy z dłuższym mostkiem, coś bliżej Street-Trial Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 21 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) I cyk - dziewiąteczka Napęd Sram X7 9-rzędowy z kasetą PG950 11-34z. Do tego przedni hamulec już założony normalnie Jutro się przejade i porobie zdjęcia. Edytowane 21 Października 2018 przez Puncu Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 22 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Skrócę mostek minimalnie i będzie fajnie 1 Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Prawie jak BMX. Odnośnik do komentarza
Maro Krakovsky Opublikowano 24 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 @Puncu - Cześć! Dwie sprawy: 1/. masz jeszcze tego two4playera,o którym tu mowa? Chętnie bym go obejrzał (jak można). Potrzebuję coś podobnego dla syna stąd pytanie. 2/. jakie polecasz łożyska do Speca Big Hita (rama 2011) bo chyba mi padły. Rozsądna cena do jakości i...nie górna półka No i oczywiście cześć,czołem i dzień dobry Tobie i Wszystkim. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 9 godzin temu, Maro Krakovsky napisał: masz jeszcze tego two4playera,o którym tu mowa? Chętnie bym go obejrzał (jak można). Potrzebuję coś podobnego dla syna stąd pytanie. Mam. Możemy się spotkać, nie ma problemu Skąd mniej więcej jesteś? Bo mam przebłyski że widziałem białego Big Hita na kładce Odnośnik do komentarza
Maro Krakovsky Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 40 minut temu, Puncu napisał: Mam. Możemy się spotkać, nie ma problemu Skąd mniej więcej jesteś? Bo mam przebłyski że widziałem białego Big Hita na kładce Dobrze widziałeś.Jak u Ciebie z czasem,jutro? Jakieś godziny (od/do Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Teraz, Maro Krakovsky napisał: Jak u Ciebie z czasem,jutro? Jutro jestem wolny. Dogadamy się na PW Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Dwa wisielce Musze zmienić tylną piastę na Octane One Orbital SS Pro i obręcz na 32 szprychy Dartmoor Fortress v.2 1 Odnośnik do komentarza
Wojtek Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Piękne dwie maszynki do dawania frajdy z jazdy FUNBIKE Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 Po zamontowaniu opon terenowych można streetem polatać po błotnych singlach 1 Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zdjęcie zbiorcze ale szykuje się nowe tylne koło Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2019 Octane One Orbital SS 1 Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Kolejne zmiany. Koło dałem do zaplatania bo mi się po prostu nie chce Obręcz: Dartmoor Fortress V.2Piasta: Octane One Orbital SSSzprych: SrebrneNyple: Czarne Wolnobieg będzie ale jeszcze nie wiem jakiej firmy. Odsyłam do tematu: Następną zmianą jest zacisk hamulca i klamka, postawiłem na mechanika dla prostoty.Klamka: Tektro XL-750 BMXZacisk: Avid BB5 Road Nad tarczą się zastanawiam bo obecnej już nie ma. Bardzo bym chciał Avida HS1 180mm, ale ciężko mi ją obecnie znaleźć. Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 W dniu 19.01.2019 o 22:32, Puncu napisał: Nad tarczą się zastanawiam bo obecnej już nie ma. Bardzo bym chciał Avida HS1 180mm Nie ma to jak cytować samego siebie. Znalazłem oryginalnego Avida Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 12 godzin temu, Puncu napisał: Nie ma to jak cytować samego siebie. Znalazłem oryginalnego Avida Jak Ci sie udało w takim gąszczu Chińczyków ? Odnośnik do komentarza
Puncu Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 Godzinę temu, zibi_j1 napisał: Jak Ci sie udało w takim gąszczu Chińczyków ? Przypadkiem. Szukałem innej tarczy i tak jakoś trafiłem na Avida z rzeczywistymi zdjęciami i oryginalnym opakowaniem. To zaryzykowałem Przyszedł zacisk z klamkami. Ta klameczka jest taka malutka :3 A moja dłoń wcale nie jest wielka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi