Skocz do zawartości

Cube Comp LTD projekt dla córki

piotrkuchciak

Rekomendowane odpowiedzi

Moja córka złapała "zajawkę" na jazdę po błocie i lesie :) narazie ma nisko budżetowy rower Romet z którego notabene wyrosła. Kupiłem na allegro uzywaną , w idealnym stanie ramę Cube Comp ltd pod koła 26"    rozmiar ramy 16" (zaznaczam ze córka ma dopiero 9 lat ale jest bardzo wysoka 150cm i bardzo szybko rośnie, rower dopiero bedzie gotowy na wiosne). Chciałem na tej bazie coś złożyć fajnego żeby polatała kilka lat. Moja koncepcja: Rama Cube Comp LTD , napęd Shimano Deore M6000 2x10, piasty deore , obręcze DT swiss e530, tarcze hamulcowe Deore center lock 160tył 180 przód, hamulce Deore M396 białe, kierownica karbon, gięta 620mm z aliexpress, sztyca karbon z aliexpress, uginacz Rock Shox Tora z blokadą na kierownicy, opony Schwalbe Nobby Nic. Na razie krótki mostek 40mm z niewielkim wzniosem. Czy moja koncepcja jest słuszna? nie bardzo wiem jak dobrać przełożenia do małych kół Ewentualnie  żeby obniżyć koszty myślałem o powietrznym uginaczu  Suntor z manetką. Bardzo dużo jeżdzimy po lesie i sporo po szutrach. Jednorazowo 40-50km. Strasznie mi jej szkoda bo ciśnie na 14 kilogramowym rowerku z kołami 24". Ewentualnie jakieś sugestie, podpowiedzi, bede wdzieczny.

2011-CUBE-LTD-COMP.jpg

Z tego wszystkiego zapomniałem się przywitać, witam serdecznie. :)

Edytowane przez SpiderMAN

Co do komponentów z aliexpress, nie mam nic przeciwko, ale poszukaj dobrze. To muszą być sprawdzone części. Szkoda by było gdyby coś nagle pękło i córka zraziła się do jazdy. 

Moim zdaniem kup coś zwykłego i aluminiowego.

Nacisk połóż na koła - solidne piasty  np Novatec 041/042 + lekkie obręcze typu Mavic X317, Accent Offrider, Pathfinder etc. >> zerknij na allegro. Klamoty DT córce nie są potrzebne.

Amortyzator z powietrzem, nie samą sprężyną bo taki  jest 'uginaczem'. Zorientuj się czy rura musi być prosta czy taper. Będziesz w stanie dopasować jego pracę do stylu jazdy i wagi córki. Może być też coś z Suntoura.

Korba - ramiona nie dłuższe niż 170mm , choć i to jest już dużo.

Do hamulców od razu dokup klocki półmetaliczne, bo w zestawach są z reguły żywiczne.

Za klamotami możesz poszperać w germańskim składzie: https://www.bike-discount.de/en/mountain-bike-parts

Nie jestem zwolennikiem pakowania się przy składaniu roweru w homogeniczny napęd jednej grupy poniżej XT. Innymi słowy warto dorzucić nieco do lepszej tylnej przerzutki i manetek. 

Piasty jakieś normalne typu wspomniane Novateki czy cokolwiek innego na maszynach. 

Hamulce 396 to wyrzucone pieniądze w błoto. Już pomijam kolor najgorszy z możliwych pod względem zabrudzeń. 

Napęd jak najbardziej 2x10 w konfiguracji korba 36-22 i kaseta 11-36. 

• Lubię to! 1