Skocz do zawartości

Fuji Jari 1.3

neonAPSC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Jak nie jedna osoba na tym forum poszukuję dla siebie roweru typu gravel. Mam nadzieję, że wybaczycie mi, że nie zaśmiecam im tematu i zakładam własny. 

Generalnie poszukuję roweru, których chciałbym, aby spełniał wymagania takie jak: napęd 1x (eliminuje to sporo konstrukcji), wygodna geometria (odpadają gravele nastawione typowo na ściganie), możliwość dostosowania bikepackingowo (mile widziana opcja bidonu na widelcu). 

W gravelach piękne jest to, że każdy interpretuje je na własny sposób i do własnego użytku, jednocześnie stawia to przed piekielnie trudnym wyzwaniem osoby, które chciałby takowy rower zakupić, a nie mają opcji przymiarki kilku różnych (nie wiem, czy u nas w kraju gdzieś takowe można pomierzyć). 

Przeglądając różne modele (salsa, canoy, cannondayle, specialized) trafiłem także do Fuji. Wiele osób poleca model Jari 1.3, natomiast mi odpadał przez napęd 2x. 

Dziś zajrzałem jednak na amerykańską stronę i tam model ten 1.3 posiada napęd 1x.

Jari 1.3 1x

Nie będę ukrywał, podoba mi się i to bardzo. Oczywiście inne sugestie modeli spełniających moje wymagania miło widziane ;)

Czy to jest model na inny rynek, czy może w stanach zaprezentowali szybciej model na przyszły rok?

Czym poza napędem i chamlucami różni się od modelu 1.3 ze strony Jari 1.3 2x ?

Czy gdzieś w Polsce może być on dostępny?

Suegerowana cena 1399$ jest realną do osiągnięcia w europie? 1.3 w specyfikacji 2x w polskich sklepach kosztuje około 8000zł, w jaką cenę przy tym modelu powinienem mierzyć?

Pozdrawiam. 

Edytowane przez neonAPSC
Opublikowano (edytowane)

Poszukaj Fuji Jari ale wersji 1.5 z 2018. Pojawiły się właśnie modele na 2019 więc może trafisz na stary model w dobrej cenie. Widziałem na rower.com , że mają go za 5500 wersję 1.5 z 2018. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Podlinkowany przez Ciebie model to najwyraźniej wersja na 2019 r., np. patrz tu: http://www.fujibikestore.it/prodotto/bicycle-fuji-jari-1-3-2019/

Różni się:

• Napędem (SRAM Apex 1x vs Shimano 105 2x)
  • Hamulcami (Tektro MD-C550 vs TRP HY/RD)
  • Kołami (WTB vs Stan's Grail ZTR)
  • Oponami (Panaracer Gravelking SK vs Clement X'Plor USH)
  • Minimalnie wagą (-300g)
  • I oczywiście malowaniem

Reszta chyba jest taka sama. Jeśli masz jakieś pytania o Jari 1.3, to pisz, jeżdżę na modelu z 2018 :)

Jest np. tu: https://goodbike.pl/pl/p/Rower-Fuji-Jari-1.3-2019/1792

• Lubię to! 1
Opublikowano
3 godziny temu, Morgens napisał:

Poszukaj Fuji Jari ale wersji 1.5 z 2018. Pojawiły się właśnie modele na 2019 więc może trafisz na stary model w dobrej cenie. Widziałem na rower.com , że mają go za 5500 wersję 1.5 z 2018. 

Dziękuję za szybką odpowiedź, ale model 1.5 z 2018 absolutnie do mnie nie przemawia ;)

1 godzinę temu, RadS napisał:

Podlinkowany przez Ciebie model to najwyraźniej wersja na 2019 r., np. patrz tu: http://www.fujibikestore.it/prodotto/bicycle-fuji-jari-1-3-2019/

Różni się:

• Napędem (SRAM Apex 1x vs Shimano 105 2x)
  • Hamulcami (Tektro MD-C550 vs TRP HY/RD)
  • Kołami (WTB vs Stan's Grail ZTR)
  • Oponami (Panaracer Gravelking SK vs Clement X'Plor USH)
  • Minimalnie wagą (-300g)
  • I oczywiście malowaniem

Reszta chyba jest taka sama. Jeśli masz jakieś pytania o Jari 1.3, to pisz, jeżdżę na modelu z 2018 :)

Jest np. tu: https://goodbike.pl/pl/p/Rower-Fuji-Jari-1.3-2019/1792

Faktycznie zapowiada się zatem, że to wersja 2019. 

Jeżeli się nie mylę, to z tych wymienionych różnic - przyoszczędzili trochę na kołach ale dalej są tubeless ready. 

Pytań mam mnóstwo, więc skorzystam z uprzejmości ;)

Jaki rozmiar przy jakim wzroście/przekroku?

Jak z wygodą, szukam czegoś na codzienne dojazdy do pracy, ale i możliwość całodniowego wypadu za miasto lub zapakowanie bikepackingowo na lekko i wyjazd na kilka dni.

Gdzie kupiłeś i w jakie cenie? (jak tajemnica, to może być na pw ;) )

Jakieś wady? Bo na razie tak mi się ten z roku 2019 spodobał, że nic nie znajduję, więc przyda się opinia kogoś, kto użytkuje na co dzień i może coś znalazł do czego można się przyczepić. 

Na szczęście nie spieszy mi się z zakupem, patrzę na sklep, który poleciłeś, nie ma nawet uzupełnionej strony "o firmie", więc poczekam, aż gdzieś indziej się pojawi,  ale dobrze widzieć cenę bliżej 6k niż 8k :)

Opublikowano

Rozmiar 58 przy wzroście 188cm i przekroku 91cm.

Jest bardzo wygodny. Kupowałem go z myślą o długich trasach (100km+, czasem 200km) i sprawdza się na nich. Do tej pory najwięcej przejechałem na nim 220km jednego dnia i jedynym problemem było siodełko - fabryczne nie sprawdza się w moim przypadku na takim dystansie, więc wymieniłem na stare, ale pewnie za jakiś czas przyda się lepsze, bo w tej chwili jest to jedyna rzecz powstrzymująca mnie przed częstszym wybieraniem się na takie trasy.
* Kilka chwytów na baranku to świetna sprawa. Praktycznie z dnia na dzień, wraz z wymianą roweru, zniknęły problemy z bólem nadgarstków i drętwieniem rąk
* Rozchylenie kierownicy to super sprawa, zapewnia bardzo wygodną i naturalną pozycję. Po 8h jazdy mógłbym jeszcze długo jechać (czego nie można powiedzieć o siodełku)
* Jeśli zależy Ci na większym komforcie, to można spokojnie zrzucić ciśnienie w oponach do 3,5-4 bara bez większych spadków w prędkości
* Ładnie tłumi drgania, przynajmniej porównując do mojego starego aluminiowego crossa. To pewnie zasługa karbonowego widelca i wygiętych widełek tylnych

Ma 5 miejsc na bidony (3 na rurach podsiodłowej i dolnej, 2 na widelcu). Do tego oczywiście można dodać torby bikepackingowe. Śruby na bento box na rurze górnej jak dla mnie są mało przydatne, bo nie ma wielu toreb wykorzystujących to rozwiązanie, ale nie trzeba z nich korzystać i ja np. kupiłem torebkę na rzepy.

Kupiłem go właśnie w podlinkowanym wyżej sklepie Goodbike (spokojnie, sklep istnieje ;)). Nie wiem jak ze sprzedażą przez internet, ale na miejscu mi się podobało i jest bardzo w porządku. Chyba mają nową stronę, może dlatego nie jest jeszcze uzupełniona. Żeby nie było, nic mnie z tym sklepem nie łączy poza tym, że jestem zadowolony z zakupu.

Wady... Musiałem zastanowić się ładną chwilę, żeby w ogóle coś mi przyszło do głowy. Ale oto i one:
* W jednym miejscu drobne (1cm) otarcie na lakierze do warstwy podkładu - były tam od zakupu, nie wiem czy to wina fabryki czy składania na miejscu w sklepie. Nie zauważyłem ich w dniu zakupu. Póki co nie przeszkadza, ale pewnie zamaluję je jakimś lakierem, żeby zabezpieczyć ramę
* Od samego początku częściowo odkleja się gumowe zabezpieczenie przed łańcuchem
* Koła są tubeless ready, ale opony (Clement) już nie. Opony jak dla mnie dają radę (dobrze się toczą, uniwersalne, pancerne - na razie 4000km i zero przebitych dętek), ale podobno lepsze są Panaracery Gravelking lub Schwalbe G-One
* Komponenty typu sztyca, mostek podobno są dość podstawowe, ale jak dla mnie nie jest to zauważalne i nie widzę potrzeby do upgrade'u - ew. może sztyca na karbonową, ale nie jest to priorytet
* Kierownica w miejscu, gdzie normalnie mocuje się lampkę, licznik lub dzwonek, ma takie lekkie pogrubienie, które może komplikować mocowanie niektórych akcesoriów
Niestety nie mam porównania z użytkowania do innych graveli lub szos, więc nie jestem w stanie powiedzieć Ci dużo o sztywności, sile hamowania i innych takich, bo nie mam porównania.

Jak dla mnie rower jest świetny, do jeżdżenia "dla siebie" i "byle dalej i szybciej" sprawdza się idealnie. Swoje wymogi opisałem w tym wątku i Jari 1.3 spełnia je w pełni: https://forum.szajbajk.pl/topic/4747-graveladv-bike-4-6k-zł-wygoda-długie-dystanse-tiagra-mocowania-na-bagażnik/

Myślę, że ten rower (albo w ogóle gravel) jest dla Ciebie, jeśli podobają Ci się szosy i lubisz jechać szybko, ale:
* Jednak wolisz czasem zjechać z ruchliwej drogi na ubitą szutrówkę lub singletrack na wale przeciwpowodziowym
* Jednak wolisz mieć ze sobą picie na najbliższe 100km i mały samowystarczalny warsztat w podsiodłówce
* Nie do końca interesuje Cię wyciskanie ostatnich gramów z komponentów
* Wolisz jechać 0,5km/h wolniej, ale wygodniej, z większą przyczepnością i nie bojąc się dziur
* W sumie to czasem chciałbyś przyczepić bagażnik z sakwami..
* ...ale jak nadaży się okazja, to równie dobrze możesz jechać jak równy z kolegami na rasowych szosach :)

• Lubię to! 2
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam
Przymierzam się do zakupu gravela i wybór padł na fuji jari 1.3. Mam pytanie czy ktoś może posiada taki model i może pomoże mi z doborem rozmiaru? Mam 178cm wzrostu i nie wiem czy brać 54 czy też 56. Dodam że szose mam giant tcr slr z 2015 roku w rozmiarze M. Dobrze mi się jeździ jednak przy skręcie hacze butem o przednie koło. Z góry dziękuję za pomoc 

jadenarowerze.pl
Opublikowano
Witam
Przymierzam się do zakupu gravela i wybór padł na fuji jari 1.3. Mam pytanie czy ktoś może posiada taki model i może pomoże mi z doborem rozmiaru? Mam 178cm wzrostu i nie wiem czy brać 54 czy też 56. Dodam że szose mam giant tcr slr z 2015 roku w rozmiarze M. Dobrze mi się jeździ jednak przy skręcie hacze butem o przednie koło. Z góry dziękuję za pomoc 
Nie mam doświadczenia z tą marką, jednak osobiście wolałbym wziąć rower który może okazać się ciut za mały, niż męczyć się na dużym. Wszystko oczywiście zależy od tego co jeździsz i gdzie jeździsz. Kwestia bardzo indywidualna. A tak swoją drogą, brałeś pd uwagę gravele firmy Rondo?

Wysłane z telefonu

Opublikowano
17 godzin temu, kolunio napisał:

Witam

Patrząc na rozpiskę producenta łapiesz się na 54 i 56. Stara niepisana zasada mówi żeby w takich przypadkach brać rozmiar mniejszy :)

Opublikowano

@kolunioJa mam Fuji Jari 1.5 ale to ta sama rama. Przy wzroście 175cm wybrałem 54. Zdecydowanie przy twoim wzroście brałbym również 54. Rozmiar 56 to jak dla mnie dla osób powyżej 182+ cm. W sklepie gdzie go kupowałem mieli od 52 do 56 i jeździłem na wszystkich więc porównanie mam.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dziękuję za informację. Trochę dało mi do myślenia porównując wymiary fuji i gianta którego posiadam. Bo giant przy M ma dłuższą górną rurę i dłuższy reach zaś krótszy rozstaw kół.

Opublikowano

Dobierz wstępnie rozmiar wg tabeli producenta i wzrostu, a potem koniecznie przymierz na żywo.

Opublikowano

Specialized Seqoia Elite 2019 ma już niestety napęd 1x11. Rower godny polecenia - bardzo wygodny.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam 172 cm wzrostu i Fuji Jari 1.3 w rozmiarze 54. Jest ok. Zwróć uwagę na długość nóg i wysokość ramy, bo jari ma wysoko poprowadzoną rurę górną.

A propos haczenia butem o przednie koło - owszem - haczę. Zwłaszcza zimą, gdy mam na butach ochraniacze a nad oponą błotnik.

Edytowane przez m0cna