Skocz do zawartości

M820 vs M986 - dylemat co do wyboru

ponczi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,

w swoim rowerze planuję zmienić przerzutkę, na coś lepsiejszego. Jako, że mam 10 rzędowy napęd w grę wchodzą modele Saint m820 bądź XTR m986. Mam dylemat co do wyboru oraz wiem, że są to przerzutki dedykowane dla innych grup docelowych.

Za Saintem przemawia:

- niższa cena;

- większa wytrzymałość i solidność (w końcu ma krótki wózek i jest dedykowana do sportów grawitacyjnych);

- z manetka tworzyłaby komplet.

Za XTRem:

- niższa masa;

- możliwość zastosowania kółeczek 12t N/W;

Obie wizualnie mi się podobają i mają to coś +10 do samozadowolenia. Jednakże czy jest sens dopłacać ok 50zł do XTR, któy chyba jest delikatniejszy.

Ewentualnie, jako totalna alternatywa to 10 rzędowe deore m6000 na średnim wózku (z układem mimośrodowym).

Opublikowano

Saint ma małą pojemność wózka. Chyba do 26t czy 28t. XTR ma chyba większą, ale nie wiem jaką.

Opublikowano (edytowane)

Jak się domyślam napęd 1 x 10? Do M6000 GS wolałbym ZEE FR do tego manetka od XT. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@Heboket

ogólnie jazda uniwersalna od szosowej, po jakieś MTB.

@PrzeLuka

w tym momencie mam manetkę Saint i przerzutkę Zee, ale chciałbym zmienić i mam dylemat co wybrać.

Opublikowano

No to może inaczej...

Co Ci nie pasuje w obecnym zestawie? Wymiana dla samej wymiany moim zdaniem mija się z celem.

Opublikowano
8 minut temu, ponczi napisał:

w tym momencie mam manetkę Saint i przerzutkę Zee, ale chciałbym zmienić i mam dylemat co wybrać.

Zostaw zee, wystarczy w 100 procentach 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem gdybyś z 10s na 11 albo 12s przechodził ale wymieniać coś co działa na coś co też bedzie działać ale będzie droższe... dla mnie marnotrastwo pieniędzy ale to Twoje szmal, wiec rób jak chcesz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Rozumiem gdybyś z 10s na 11 albo 12s przechodził ale wymieniać coś co działa na coś co też bedzie działać ale będzie droższe... dla mnie marnotrastwo pieniędzy.

Zgadzam się 

Opublikowano

Ogólnie to byłaby zmiana dla zmiany, może dla lekkiego upgrade w ramach tego samego poziomu. Stąd dylemat, w jaką stronę by pójść, gdyż oba kuszą, ale wybór może być jeden i ciężko podjąć mi decyzję.

Opublikowano

Napisz nam na czym jeździsz.

Można te pieniążki przeznaczyć na coś innego , cis co wymaga wymiany lub upgrade'u.

• 2 tygodnie później...