Skocz do zawartości

Bardzo porządne zabezpieczenie roweru

anna_karenina

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, poszukuję naprawdę solidnego zabezpieczenia do roweru a w sklepach każdy naciąga jak tylko może. Możecie mi coś doradzić? Z racji na fakt, że chciałabym się poruszać rowerem po mieście, podjechać np. do fryzjera czy urzędu, chcę zostawiać rower na max. godzinę (a to długo). W chwili obecnej mam zapinkę z Decathlona za jakieś 60 zł, ale nie sądzę, by było to coś porządnego. Obecnie boję się zostawiać rower pod sklepem - oczywiście przypięty. Cena nie gra roli. 

Z góry dziękuję za wszystkie porady :) 

8 minut temu, anna_karenina napisał:

Kochani, poszukuję naprawdę solidnego zabezpieczenia do roweru a w sklepach każdy naciąga jak tylko może. Możecie mi coś doradzić? Z racji na fakt, że chciałabym się poruszać rowerem po mieście, podjechać np. do fryzjera czy urzędu, chcę zostawiać rower na max. godzinę (a to długo). W chwili obecnej mam zapinkę z Decathlona za jakieś 60 zł, ale nie sądzę, by było to coś porządnego. Obecnie boję się zostawiać rower pod sklepem - oczywiście przypięty. Cena nie gra roli. 

Z góry dziękuję za wszystkie porady :) 

• Pomógł 2

Witam

Generalna zasada nigdy nie przypinać rower za przednie lub tylne koło,nie ma to sensu gdyż obecnie koła są na szybko zamykacze i odpięcie roweru to sekundy.Zawsze zapinam przez ramę

Sam byłem świadkiem jak kobieta w sklepie mówiła że zostawiła rower pod sklepem,niestety zostało tylko przednie koło

Ja  z racji tego że śmigam do pracy używam tego typu zapięcia

https://allegro.pl/zapiecie-kellys-tough-50-black-skladane-i7124947785.html

Jest ono składane nie zajmuje dużo miejsca , jednak czuć że jest ciężkie i do tego jednak nie raz jest źle zapiąć rower z tej racji ,że zapięcie jest sztywne

Edytowane przez Gość
edycja posta

Skoro cena nie gra roli - najdroższy łańcuch lub u-lock z oferty Abus, Kryptonite lub Onguard (kolejność wyłącznie alfabetyczna). Plus ewentualnie dobrej klasy linka do dopięcia przedniego koła czy siodełka. Łańcuchem wygodniej opasa rower i stojak, ale jest ciężki. U-lock może być czasem za krótki lub wąski, ale jego plusem jest niska waga. Nie myśl nawet o żadnych linkach (poza tą dodatkową), "kiełbasach" czy składanych zapięciach.

33 minuty temu, piter614 napisał:

Generalna zasada nigdy nie przypinać rower za przednie lub tylne koło,nie ma to sensu gdyż obecnie koła są na szybko zamykacze i odpięcie roweru to sekundy.Zawsze zapinam przez ramę

Nie przypinać tylko za przednie lub tylne koło. Najlepiej spinać rower ze stojakiem lub innym trwałym elementem przez ramę oraz tylne koło. Plus, jeśli ktoś posiada, dopiąć do tego dodatkową linką przednie koło i ewentualnie pręty siodełka.

Edytowane przez Fenthin
  • Pomógł 1

W tym lokalizatorze z alledrogo użycie skrótu GPS jest nadużyciem. W opisie jest, że do pozycjonowania jest użyty sygnał gsm. Znajdź swój rower jak dostaniesz pozycję z dokładnością rzędu 100-200m :) . Poza tym gdzie to ukryć w rowerze, żeby nie rzucało się w oczy?

Ta druga pozycja używa bluetooth, więc lokalizacja jest tylko gdy w pobliżu znajdzie się jakiś użytkownik używający ich systemu.

W dniu 24.08.2018 o 18:48, Fenthin napisał:

Skoro cena nie gra roli - najdroższy łańcuch lub u-lock z oferty Abus, Kryptonite lub Onguard

Nie musi być najdroższy, później dopłatą jest za wielkość. Generalnie ma być gruby.

Cześć

Nie chciałem tworzyć nowego tematu bo i po co.
Stałem sie szczęśliwym posiadaczem zapięcia składanego Abus Bordo Big 6000. Zainwestowałem w zapięcie z ramieniem o długości 120cm. Tak żebym nie miał nigdy problemu z zapięciem go do jakiegoś solidnego grubego elementu infrastruktury miejskiej :)
Zapięcie tak jak głosi temat wątku jest bardzo porządne. Troszkę waży bo 1400g ale musi jeśłi ma spełniać swoje funkcje. Po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca i można go nazwać kompaktowym.
Jest w zestawie uchwyt na niego ale ja i tak zawsze go worze w plecaku.
Zapięcie ma 10 stopień bezpieczeństwa na 15 stopniowej skali Abusa czyli mieści się w Maximum Security Level. Totalnie wystarczający jeśli ma sie rower do 5tys.

abus-bordo.jpg
  • Lubię to! 1

Poza tym pan w filmie powyżej na pewno zwróciłby na siebie uwagę. Mega przecinak, nie do końca profesjonalna obsługa no i zabawa z zapięciem rowerowym - WTF?
Tutaj powinien świadkom włączyć się znak zapytania. No, ale wiemy jak z tym bywa - Nic nie widziałem, nic nie słyszałem.
Inna sytuacja jak rower zaparkowany gdzieś na uboczu.

W dniu 18.03.2020 o 13:15, pinok napisał:

Minutka i po rowerze

W tym filmie zajmuje mu to 2 min. I jest taka kwestia ze przy tym zabezpieczieniu widac ze juz długo majstrowali przed filmem co widac po nitach. Zauważ że jeden nit był wyraźnie nawieracny a  inny nit jest zamieniony na śrubę z nakrętką.
Po za tym CoolBreeze ma racje - chodzenie po mieście z takimi nożycami to conajmniej przypał i murowana kontrola. 
Dodatkowo wiadomo że stosując nawet najlepsze zabezpieczenie trzeba przstrzegać innych zasad np. żeby rower przypinać w miejscu ogólno widocznym gdzie człowiek majstrujący przy rowerze przykuwa natychmiastową uwagę przechodniów. 

Edytowane przez skoksowana@

Pan jest nieprofesjonalnie przygotowany. Są małe hydrauliczne nożyce. kiedyś takich używałismy przy rozbiórce schronu. Przetną każdą stalową powierzchnię  do 3 cm. grubości w około 20s!. I nie rzucają się w oczy

Accent_Szaj

Ja wychodzę z założenia że zabezpieczenia powinny być takie żeby nie przeciąć ich kombinerkami.Wszystko ponad to,daje złudne poczucie bezpieczeństwa, a co za tym idzie, rzadziej patrzymy na rower i zostawiamy go na dłużej(złodziej ma wiecej czasu na ich pokonanie)