anna_karenina Napisano 24 Sierpień 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpień 2018 Kochani, poszukuję naprawdę solidnego zabezpieczenia do roweru a w sklepach każdy naciąga jak tylko może. Możecie mi coś doradzić? Z racji na fakt, że chciałabym się poruszać rowerem po mieście, podjechać np. do fryzjera czy urzędu, chcę zostawiać rower na max. godzinę (a to długo). W chwili obecnej mam zapinkę z Decathlona za jakieś 60 zł, ale nie sądzę, by było to coś porządnego. Obecnie boję się zostawiać rower pod sklepem - oczywiście przypięty. Cena nie gra roli. Z góry dziękuję za wszystkie porady Odnośnik do komentarza
GBike Napisano 24 Sierpień 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpień 2018 8 minut temu, anna_karenina napisał: Kochani, poszukuję naprawdę solidnego zabezpieczenia do roweru a w sklepach każdy naciąga jak tylko może. Możecie mi coś doradzić? Z racji na fakt, że chciałabym się poruszać rowerem po mieście, podjechać np. do fryzjera czy urzędu, chcę zostawiać rower na max. godzinę (a to długo). W chwili obecnej mam zapinkę z Decathlona za jakieś 60 zł, ale nie sądzę, by było to coś porządnego. Obecnie boję się zostawiać rower pod sklepem - oczywiście przypięty. Cena nie gra roli. Z góry dziękuję za wszystkie porady 2 Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 24 Sierpień 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpień 2018 (edytowane) Witam Generalna zasada nigdy nie przypinać rower za przednie lub tylne koło,nie ma to sensu gdyż obecnie koła są na szybko zamykacze i odpięcie roweru to sekundy.Zawsze zapinam przez ramę Sam byłem świadkiem jak kobieta w sklepie mówiła że zostawiła rower pod sklepem,niestety zostało tylko przednie koło Ja z racji tego że śmigam do pracy używam tego typu zapięcia https://allegro.pl/zapiecie-kellys-tough-50-black-skladane-i7124947785.html Jest ono składane nie zajmuje dużo miejsca , jednak czuć że jest ciężkie i do tego jednak nie raz jest źle zapiąć rower z tej racji ,że zapięcie jest sztywne Edytowane 24 Sierpień 2018 przez Gość edycja posta Odnośnik do komentarza
Fenthin Napisano 24 Sierpień 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpień 2018 (edytowane) Skoro cena nie gra roli - najdroższy łańcuch lub u-lock z oferty Abus, Kryptonite lub Onguard (kolejność wyłącznie alfabetyczna). Plus ewentualnie dobrej klasy linka do dopięcia przedniego koła czy siodełka. Łańcuchem wygodniej opasa rower i stojak, ale jest ciężki. U-lock może być czasem za krótki lub wąski, ale jego plusem jest niska waga. Nie myśl nawet o żadnych linkach (poza tą dodatkową), "kiełbasach" czy składanych zapięciach. 33 minuty temu, piter614 napisał: Generalna zasada nigdy nie przypinać rower za przednie lub tylne koło,nie ma to sensu gdyż obecnie koła są na szybko zamykacze i odpięcie roweru to sekundy.Zawsze zapinam przez ramę Nie przypinać tylko za przednie lub tylne koło. Najlepiej spinać rower ze stojakiem lub innym trwałym elementem przez ramę oraz tylne koło. Plus, jeśli ktoś posiada, dopiąć do tego dodatkową linką przednie koło i ewentualnie pręty siodełka. Edytowane 24 Sierpień 2018 przez Fenthin 1 Odnośnik do komentarza
avertos Napisano 5 Czerwiec 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwiec 2019 W dniu 24.08.2018 o 18:48, Fenthin napisał: czy składanych zapięciach. co jest złego w składanych zapięciach?https://www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-abus-bordo-6000-pd1893/ Odnośnik do komentarza
mareq Napisano 5 Czerwiec 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwiec 2019 Najsłabszym ogniwem są nity, które łączą obrotowo poszczególne elementy. Łatwiej je sforsować niż przeciąć gruby łańcuch. Odnośnik do komentarza
timonek Napisano 31 Październik 2019 Udostępnij Napisano 31 Październik 2019 (edytowane) A co myślicie o stosowaniu zabezpieczeń do roweru opartych o GPS np. https://allegro.pl/oferta/mini-lokalizator-gps-do-roweru-gps-8435601411 ? Trudno się coś takiego montuje? A może wrzucenie takiego breloka jak https://notiOne.com ma sens? Edytowane 31 Październik 2019 przez timonek Odnośnik do komentarza
mareq Napisano 31 Październik 2019 Udostępnij Napisano 31 Październik 2019 W tym lokalizatorze z alledrogo użycie skrótu GPS jest nadużyciem. W opisie jest, że do pozycjonowania jest użyty sygnał gsm. Znajdź swój rower jak dostaniesz pozycję z dokładnością rzędu 100-200m . Poza tym gdzie to ukryć w rowerze, żeby nie rzucało się w oczy? Ta druga pozycja używa bluetooth, więc lokalizacja jest tylko gdy w pobliżu znajdzie się jakiś użytkownik używający ich systemu. Odnośnik do komentarza
leszcz Napisano 31 Październik 2019 Udostępnij Napisano 31 Październik 2019 Ja się tam nie pieściłem i kupiłem 2,5kg łańcuch w castoramie + kłódka. Odnośnik do komentarza
CoolBreeze Napisano 31 Październik 2019 Udostępnij Napisano 31 Październik 2019 Ja się tam nie pieściłem i kupiłem 2,5kg łańcuch w castoramie + kłódka.Z innej beczki: to zéfal no mud na przodzie siedzi?Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 31 Październik 2019 Udostępnij Napisano 31 Październik 2019 7 godzin temu, leszcz napisał: Ja się tam nie pieściłem i kupiłem 2,5kg łańcuch w castoramie + kłódka. Podejrzewam, że łatwiejsze do sforsowania niż randomowy u-lock czy bordo Odnośnik do komentarza
IOO Napisano 31 Październik 2019 Udostępnij Napisano 31 Październik 2019 W dniu 24.08.2018 o 18:48, Fenthin napisał: Skoro cena nie gra roli - najdroższy łańcuch lub u-lock z oferty Abus, Kryptonite lub Onguard Nie musi być najdroższy, później dopłatą jest za wielkość. Generalnie ma być gruby. Odnośnik do komentarza
skoksowana@ Napisano 18 Marzec 2020 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2020 Cześć Nie chciałem tworzyć nowego tematu bo i po co. Stałem sie szczęśliwym posiadaczem zapięcia składanego Abus Bordo Big 6000. Zainwestowałem w zapięcie z ramieniem o długości 120cm. Tak żebym nie miał nigdy problemu z zapięciem go do jakiegoś solidnego grubego elementu infrastruktury miejskiej Zapięcie tak jak głosi temat wątku jest bardzo porządne. Troszkę waży bo 1400g ale musi jeśłi ma spełniać swoje funkcje. Po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca i można go nazwać kompaktowym. Jest w zestawie uchwyt na niego ale ja i tak zawsze go worze w plecaku. Zapięcie ma 10 stopień bezpieczeństwa na 15 stopniowej skali Abusa czyli mieści się w Maximum Security Level. Totalnie wystarczający jeśli ma sie rower do 5tys. 1 Odnośnik do komentarza
Accent_Szaj Napisano 18 Marzec 2020 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2020 Mam to samo tylko firmy ONGUARD. Spełnia swoją powinność,choć zawsze mam duszę na ramieniu jak musze zostawić swój rower Odnośnik do komentarza
pinok Napisano 18 Marzec 2020 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2020 Minutka i po rowerze Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 18 Marzec 2020 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2020 Zasadniczo każde zapięcie można pokonać w minutę, kwestia odpowiedniego narzędzia. Odnośnik do komentarza
CoolBreeze Napisano 18 Marzec 2020 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2020 Poza tym pan w filmie powyżej na pewno zwróciłby na siebie uwagę. Mega przecinak, nie do końca profesjonalna obsługa no i zabawa z zapięciem rowerowym - WTF?Tutaj powinien świadkom włączyć się znak zapytania. No, ale wiemy jak z tym bywa - Nic nie widziałem, nic nie słyszałem.Inna sytuacja jak rower zaparkowany gdzieś na uboczu. Odnośnik do komentarza
skoksowana@ Napisano 25 Marzec 2020 Udostępnij Napisano 25 Marzec 2020 (edytowane) W dniu 18.03.2020 o 13:15, pinok napisał: Minutka i po rowerze W tym filmie zajmuje mu to 2 min. I jest taka kwestia ze przy tym zabezpieczieniu widac ze juz długo majstrowali przed filmem co widac po nitach. Zauważ że jeden nit był wyraźnie nawieracny a inny nit jest zamieniony na śrubę z nakrętką. Po za tym CoolBreeze ma racje - chodzenie po mieście z takimi nożycami to conajmniej przypał i murowana kontrola. Dodatkowo wiadomo że stosując nawet najlepsze zabezpieczenie trzeba przstrzegać innych zasad np. żeby rower przypinać w miejscu ogólno widocznym gdzie człowiek majstrujący przy rowerze przykuwa natychmiastową uwagę przechodniów. Edytowane 25 Marzec 2020 przez skoksowana@ Odnośnik do komentarza
Wojtek O. Napisano 24 Maj 2020 Udostępnij Napisano 24 Maj 2020 Pan jest nieprofesjonalnie przygotowany. Są małe hydrauliczne nożyce. kiedyś takich używałismy przy rozbiórce schronu. Przetną każdą stalową powierzchnię do 3 cm. grubości w około 20s!. I nie rzucają się w oczy Odnośnik do komentarza
Accent_Szaj Napisano 25 Maj 2020 Udostępnij Napisano 25 Maj 2020 Ja wychodzę z założenia że zabezpieczenia powinny być takie żeby nie przeciąć ich kombinerkami.Wszystko ponad to,daje złudne poczucie bezpieczeństwa, a co za tym idzie, rzadziej patrzymy na rower i zostawiamy go na dłużej(złodziej ma wiecej czasu na ich pokonanie) Odnośnik do komentarza
Marcinsan Napisano 2 Sierpień 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpień 2020 Wersja heavy 4.3 kg. Na youtubie można poszukać filmów hiplok vs normalne grube łańcuchy https://hiplok.com/product/hiplok-homie/ Odnośnik do komentarza
leszcz Napisano 2 Sierpień 2020 Udostępnij Napisano 2 Sierpień 2020 1 godzinę temu, Marcinsan napisał: Wersja heavy 4.3 kg. Na youtubie można poszukać filmów hiplok vs normalne grube łańcuchy https://hiplok.com/product/hiplok-homie/ 110funtów 🙃 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi