Skocz do zawartości

Meilan M4 czy Sigma 16.16 STS

bartekostroda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam nowego licznika z kadencją do roweru MTB. Zawsze używałem liczników przewodowych. W związku z zakupem nowego rowerka, chcę go wyposażyć w licznik bezprzewodowy. Budżet max 250 zł. Dodam, że startuję w amatorskich zawodach MTB.

Zainteresowały mnie te dwa liczniki. Ktoś coś ?

https://allegro.pl/sigma-sport-licznik-bc-16-16-sts-cad-i7177617574.html

https://allegro.pl/meilan-m4-bezprzewodowy-licznik-komputer-rowerowy-i7296432419.html

• 4 miesiące temu...

Ja mam Meilan M4. W największym skrócie jestem bardzo zadowolony, ale świadomie kupiłem "proste" urządzenie BEZ GPS'u i wielu rozbudowanych funkcji.

Do bardziej zaawansowanych funkcji używam smartfona: nawigacja rowerowa, mapy, analizy tras itd. Te 2 urządzenia (systemy) świetnie się uzupełniają.

Zalety:

• Świetny (duży i czytelny) wyświetlacz.
  • Dużo dodatków (w komplecie): 2 montaże, zintegrowany czujnik kadencji i prędkości, trytytki itd.
  • Atrakcyjna cena, ja dodatkowo kupiłem w komplecie z pulsometrem (dodatkowy rabat). Kupiłem tu.
  • Ma wszystko to, co JA potrzebowałem: prędkość, wskaźnik średniej (powyżej/poniżej), kadencja, czas, dystans, tętno / temp. - dane aktualne, średnie lub max (przełączalne), autopaza, kalorie (dla mnie nieistotne), pamięć 30 pomiarów, dane dla okrążeń, godzina, data, wskaźnik naładowania.
  • Dłuuuuugi czas pracy na baterii (ładowanie przez USB) - używam od 3 miesięcy po kilka h tyg. - wskaźnik baterii 2/3.
  • Wodoszczelny (sprawdzony w silnym deszczu i wietrze, śniegu).
  • Stabilny montaż - ja korzystam z tego na kierownicę (nie na mostek).
  • Wygodne klawisze.imageproxy.php?img=&key=c7f17df7cd842b3b

Wady:

• Słabo współpracuje z Meilan Czujnik prędkości / kadencji BLE ANT+ - tzn. współpracuje tylko z 1 jednocześnie (+ pulsometrem). Przy podłączeniu 2 połączy się z 1. BEZPROBLEMOWO pracuję z dostarczonym zintegrowanym czujnikiem kadencji i prędkości (+ pulsometrem)!
    • Kupiłem takie 2 i chciałem używać 1 licznik z 2 rowerami. Ponoć te czujniki są dedykowane do współpracy ze smartfonami.
  • Choć jest dość prosty funkcjonalnie to sprawne operowanie wymaga zapoznanie się z instrukcją - chodzi głównie o działanie klawiszy., które w różnych trybach inaczej działają. 

----------------------------------------------------------------------

Mój kokpit: licznik + smartfon.

IMG_20190120_143754_resized_20190120_053746511.jpg

Edytowane przez djfender

O to pierwsze, ale drugie też fajnie gdyby bylo. Co rok kasuje swój licznik, w razie bym się zdecydował, to fajnie by było móc wprowadzić to co zdążę przejechać do tej pory.

W chinach można ten licznik wyrwać za 125zl, ale dochodzi ryzyko dla i opłat, wtedy zakup i tak opłacalny, ale już tak nie korzystny jak na początku :-(.

Pierwsze - TAK. Licznik pokazuje m.in:

• DST: przebyty dystans podczas obecnej sesji.
  • ODO: całkowity dystans. Kasowany wyłącznie po resecie do ustawień fabrycznych.
  • TRIP: czas podróży podczas obecnej sesji.
  • TOT: całkowity czas podróży. Kasowany wyłącznie po resecie do ustawień fabrycznych.

Drugie - wg mojej wiedzy (instrukcja + sprawdzenie empiryczne) - NIE. Tzn. przy pierwszej instalacji i konfiguracji ustawień nie podaje się przebytego dystansu i czasu, więc licznik startuje od zera. Dopytam jeszcze sprzedawcę. Ja zamontowałem licznik do niemalże nowego roweru (z niewielkim przebiegiem), więc nie było to dla mnie istotne, ale myślę, że w przyszłości byłaby to przydatna funkcja.

• 2 miesiące temu...

Informacja dla zainteresowanych licznikiem Meilan M4. Da się wpisywać  dystans całkowity z poprzedniego licznika. Kupiłem niedawno, być może to już "naprawili" w nowszym sofcie.

Edytowane przez t0mek
  • 2 tygodnie później...

Kupiłem licznik Meilan M4 i jestem raczej zadowolony, raczej dlatego że funkcji jest bardzo dużo ale menu jest mało intuicyjne i chyba dla mnie delikatnie zbyt rozbudowane. Zgadzam się z zaletami które wypisał poprzednik ;) mam jednak idiotyczne pytanie, ponieważ nie znalazłem tego w żadnym z tutoriali ani w instrukcji. Jak w najprostszy sposób "wyzerować" z ekranu licznika aktualną podróż?  Powiedzmy po 10 minutach jazdy chciałbym wyzerować czas i dystans który właśnie przejechałem, nie mam na myśli rozpoczynania nowego okrążenia tylko po prostu wyzerowania tego co jest w najszybszy sposób.

• 1 miesiąc temu...

Też miałem z tym problem. Ja robię w taki sposób: przycisnąć raz pauzę (krótko), następnie jeszcze raz pauzę (długo) i jak przejdzie się w tryb przeglądania to wyłączyć i włączyć licznik przyciskiem z boku obudowy.

Można tak jak wyżej, albo ciut inaczej:  a/przycisnąć raz pauzę (krótko), b/ następnie jeszcze raz pauzę (długo) i jak przejdzie się w tryb przeglądania to c/ nacisnąć przycisk po prawej (wyjście z trybu przeglądania) do stanu początkowego.

W dniu 24.08.2018 o 09:57, bartekostroda napisał:

Witam. Szukam nowego licznika z kadencją do roweru MTB. Zawsze używałem liczników przewodowych. W związku z zakupem nowego rowerka, chcę go wyposażyć w licznik bezprzewodowy. Budżet max 250 zł. Dodam, że startuję w amatorskich zawodach MTB.

Zainteresowały mnie te dwa liczniki. Ktoś coś ?

https://allegro.pl/sigma-sport-licznik-bc-16-16-sts-cad-i7177617574.html

https://allegro.pl/meilan-m4-bezprzewodowy-licznik-komputer-rowerowy-i7296432419.html

Weź Meilan'a bo te filigranowe czujniki od Sigmy to jakiś żart. Przynajmniej w MTB.

Temat już przedawniony, ale odpowiem.

Kupiłem Sigmę 14.16 STS. Po miesiącu wylądowała w rowerze żony. Od tamtej pory jestem szczęśliwym posiadaczem Sigmy 23.16 STS

• 2 miesiące temu...

Witam  chciałbym  się dowiedzieć jak w Meilan M4 można upgradować firmware. Znalazłem że po włączeniu licznika należy nacisnąć lewy i prawy przycisk jednocześnie i trzymać około 4 sek, wtedy pojawia się na wyświetlaczu napis UPLOAD, niestety u mnie jakoś to nie działa

Edytowane przez zbój
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Mi licznik m4 powyżej 25km/h nie pokazuje prędkości. Jak zmniejszę prędkość to wraca do normy. Dziejesię tak od nowości. Z telefonem niby się łączy ale to tyle. Dalej wykonuje jakąś operację której ani razu nie skończył. Ogromny plus to duży i podświetlany wyświetlacz. Szkoda że nie jest na kablu.

• 1 miesiąc temu...

Automatycznego przesyłania nie ma ale jeśli podczas jazdy miałeś włączony tryb zapisu to twój trening został zapisany w pliku FIT. Wystarczy licznik podpiąć do komputera zgrać plik i przesłać do danego serwisu. 

Używam M4 od ponad roku i nawet nie wiedziałem, że tak można. W mojej instrukcji nie ma słowa na temat łączności z kompem. Może to kwestia nowej partii lub nowego firmware'u? Do sprawdzenia jutro... 

Przy okazji tego wątku sprawdzielm, że jest apka na Androida do M4, ale nie mogę zarejestrować konta i jej uruchomic, a sporo osób pisze, że nie działa z M4 (tylko z M1). 

W dniu 4.10.2019 o 10:31, Red napisał:

M4 będzie działał bez połączenia z smartfonem jak normalny licznik tzn. dane dotyczące dystansu, prędkości, wysokości są pobierane z wbudowanego GPS. Telefon jest potrzebny wyłączne do nawigacji turn-by-turn.

M4 nie ma GPSa! Dane nt prędkości (kadencji, tętna, temp.) i dystansu pobiera z czujników.
GPS mają M1, M2 i M3.