bartekostroda Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Witam. Szukam nowego licznika z kadencją do roweru MTB. Zawsze używałem liczników przewodowych. W związku z zakupem nowego rowerka, chcę go wyposażyć w licznik bezprzewodowy. Budżet max 250 zł. Dodam, że startuję w amatorskich zawodach MTB. Zainteresowały mnie te dwa liczniki. Ktoś coś ? https://allegro.pl/sigma-sport-licznik-bc-16-16-sts-cad-i7177617574.html https://allegro.pl/meilan-m4-bezprzewodowy-licznik-komputer-rowerowy-i7296432419.html Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Ja mam Meilan M4. W największym skrócie jestem bardzo zadowolony, ale świadomie kupiłem "proste" urządzenie BEZ GPS'u i wielu rozbudowanych funkcji. Do bardziej zaawansowanych funkcji używam smartfona: nawigacja rowerowa, mapy, analizy tras itd. Te 2 urządzenia (systemy) świetnie się uzupełniają. Zalety: Świetny (duży i czytelny) wyświetlacz. Dużo dodatków (w komplecie): 2 montaże, zintegrowany czujnik kadencji i prędkości, trytytki itd. Atrakcyjna cena, ja dodatkowo kupiłem w komplecie z pulsometrem (dodatkowy rabat). Kupiłem tu. Ma wszystko to, co JA potrzebowałem: prędkość, wskaźnik średniej (powyżej/poniżej), kadencja, czas, dystans, tętno / temp. - dane aktualne, średnie lub max (przełączalne), autopaza, kalorie (dla mnie nieistotne), pamięć 30 pomiarów, dane dla okrążeń, godzina, data, wskaźnik naładowania. Dłuuuuugi czas pracy na baterii (ładowanie przez USB) - używam od 3 miesięcy po kilka h tyg. - wskaźnik baterii 2/3. Wodoszczelny (sprawdzony w silnym deszczu i wietrze, śniegu). Stabilny montaż - ja korzystam z tego na kierownicę (nie na mostek). Wygodne klawisze. Wady: Słabo współpracuje z Meilan Czujnik prędkości / kadencji BLE ANT+ - tzn. współpracuje tylko z 1 jednocześnie (+ pulsometrem). Przy podłączeniu 2 połączy się z 1. BEZPROBLEMOWO pracuję z dostarczonym zintegrowanym czujnikiem kadencji i prędkości (+ pulsometrem)! Kupiłem takie 2 i chciałem używać 1 licznik z 2 rowerami. Ponoć te czujniki są dedykowane do współpracy ze smartfonami. Choć jest dość prosty funkcjonalnie to sprawne operowanie wymaga zapoznanie się z instrukcją - chodzi głównie o działanie klawiszy., które w różnych trybach inaczej działają. ---------------------------------------------------------------------- Mój kokpit: licznik + smartfon. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez djfender Odnośnik do komentarza
Nath_147 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 torchę głupie ale nigdzie nie ma informacji czy ten licznik zczytuje całkowity dystans, całkowity czas, Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Pytasz o to czy licznik pokazuje całkowity czas i dystans (od początku instalacji) czy też ma możliwość wprowadzenia tych danych np po montażu na starym rowerze? Odnośnik do komentarza
Nath_147 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 O to pierwsze, ale drugie też fajnie gdyby bylo. Co rok kasuje swój licznik, w razie bym się zdecydował, to fajnie by było móc wprowadzić to co zdążę przejechać do tej pory. W chinach można ten licznik wyrwać za 125zl, ale dochodzi ryzyko dla i opłat, wtedy zakup i tak opłacalny, ale już tak nie korzystny jak na początku :-(. Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Pierwsze - TAK. Licznik pokazuje m.in: DST: przebyty dystans podczas obecnej sesji. ODO: całkowity dystans. Kasowany wyłącznie po resecie do ustawień fabrycznych. TRIP: czas podróży podczas obecnej sesji. TOT: całkowity czas podróży. Kasowany wyłącznie po resecie do ustawień fabrycznych. Drugie - wg mojej wiedzy (instrukcja + sprawdzenie empiryczne) - NIE. Tzn. przy pierwszej instalacji i konfiguracji ustawień nie podaje się przebytego dystansu i czasu, więc licznik startuje od zera. Dopytam jeszcze sprzedawcę. Ja zamontowałem licznik do niemalże nowego roweru (z niewielkim przebiegiem), więc nie było to dla mnie istotne, ale myślę, że w przyszłości byłaby to przydatna funkcja. Odnośnik do komentarza
t0mek Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) Informacja dla zainteresowanych licznikiem Meilan M4. Da się wpisywać dystans całkowity z poprzedniego licznika. Kupiłem niedawno, być może to już "naprawili" w nowszym sofcie. Edytowane 22 Marca 2019 przez t0mek Odnośnik do komentarza
Tralien Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Kupiłem licznik Meilan M4 i jestem raczej zadowolony, raczej dlatego że funkcji jest bardzo dużo ale menu jest mało intuicyjne i chyba dla mnie delikatnie zbyt rozbudowane. Zgadzam się z zaletami które wypisał poprzednik mam jednak idiotyczne pytanie, ponieważ nie znalazłem tego w żadnym z tutoriali ani w instrukcji. Jak w najprostszy sposób "wyzerować" z ekranu licznika aktualną podróż? Powiedzmy po 10 minutach jazdy chciałbym wyzerować czas i dystans który właśnie przejechałem, nie mam na myśli rozpoczynania nowego okrążenia tylko po prostu wyzerowania tego co jest w najszybszy sposób. Odnośnik do komentarza
t0mek Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Też miałem z tym problem. Ja robię w taki sposób: przycisnąć raz pauzę (krótko), następnie jeszcze raz pauzę (długo) i jak przejdzie się w tryb przeglądania to wyłączyć i włączyć licznik przyciskiem z boku obudowy. Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Można tak jak wyżej, albo ciut inaczej: a/przycisnąć raz pauzę (krótko), b/ następnie jeszcze raz pauzę (długo) i jak przejdzie się w tryb przeglądania to c/ nacisnąć przycisk po prawej (wyjście z trybu przeglądania) do stanu początkowego. Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 W dniu 24.08.2018 o 09:57, bartekostroda napisał: Witam. Szukam nowego licznika z kadencją do roweru MTB. Zawsze używałem liczników przewodowych. W związku z zakupem nowego rowerka, chcę go wyposażyć w licznik bezprzewodowy. Budżet max 250 zł. Dodam, że startuję w amatorskich zawodach MTB. Zainteresowały mnie te dwa liczniki. Ktoś coś ? https://allegro.pl/sigma-sport-licznik-bc-16-16-sts-cad-i7177617574.html https://allegro.pl/meilan-m4-bezprzewodowy-licznik-komputer-rowerowy-i7296432419.html Weź Meilan'a bo te filigranowe czujniki od Sigmy to jakiś żart. Przynajmniej w MTB. Odnośnik do komentarza
bartekostroda Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Temat już przedawniony, ale odpowiem. Kupiłem Sigmę 14.16 STS. Po miesiącu wylądowała w rowerze żony. Od tamtej pory jestem szczęśliwym posiadaczem Sigmy 23.16 STS Odnośnik do komentarza
dfq Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 I bardzo słusznie bo to fajny licznik ☺️😎 Odnośnik do komentarza
zbój Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Witam chciałbym się dowiedzieć jak w Meilan M4 można upgradować firmware. Znalazłem że po włączeniu licznika należy nacisnąć lewy i prawy przycisk jednocześnie i trzymać około 4 sek, wtedy pojawia się na wyświetlaczu napis UPLOAD, niestety u mnie jakoś to nie działa Edytowane 16 Lipca 2019 przez zbój Odnośnik do komentarza
defcon Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Czy liczniki działa bez połączenia bluetooth z komórką czy żeby pokazywał GPS musi być połączony z telefonem ? Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 M4 będzie działał bez połączenia z smartfonem jak normalny licznik tzn. dane dotyczące dystansu, prędkości, wysokości są pobierane z wbudowanego GPS. Telefon jest potrzebny wyłączne do nawigacji turn-by-turn. Odnośnik do komentarza
LUKJAK449 Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Mi licznik m4 powyżej 25km/h nie pokazuje prędkości. Jak zmniejszę prędkość to wraca do normy. Dziejesię tak od nowości. Z telefonem niby się łączy ale to tyle. Dalej wykonuje jakąś operację której ani razu nie skończył. Ogromny plus to duży i podświetlany wyświetlacz. Szkoda że nie jest na kablu. Odnośnik do komentarza
Malerin Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Witam, Czy ten licznik posiada możliwość podłączenia do stravy i/lub endomondo? Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Automatycznego przesyłania nie ma ale jeśli podczas jazdy miałeś włączony tryb zapisu to twój trening został zapisany w pliku FIT. Wystarczy licznik podpiąć do komputera zgrać plik i przesłać do danego serwisu. Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Czy piszecie o liczniku M1 czy M4? Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Używam M4 od ponad roku i nawet nie wiedziałem, że tak można. W mojej instrukcji nie ma słowa na temat łączności z kompem. Może to kwestia nowej partii lub nowego firmware'u? Do sprawdzenia jutro... Przy okazji tego wątku sprawdzielm, że jest apka na Androida do M4, ale nie mogę zarejestrować konta i jej uruchomic, a sporo osób pisze, że nie działa z M4 (tylko z M1). Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 W dniu 4.10.2019 o 10:31, Red napisał: M4 będzie działał bez połączenia z smartfonem jak normalny licznik tzn. dane dotyczące dystansu, prędkości, wysokości są pobierane z wbudowanego GPS. Telefon jest potrzebny wyłączne do nawigacji turn-by-turn. M4 nie ma GPSa! Dane nt prędkości (kadencji, tętna, temp.) i dystansu pobiera z czujników. GPS mają M1, M2 i M3. Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ty faktyczne. Kurde cały czas myślałem że cudo które testowałem to model M4 a to M1. Bryła podobna ale w rzeczywistości to mają widoczne różnice. Proszę o wybaczenie za wprowadzenie w błąd 😅 Odnośnik do komentarza
djfender Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Uff, już myślałem, że mój M4 jest jakiś wybrakowany... PS Wybaczone! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi